Rallin kultaiset vuosikymmenet

Ajoneuvot Uutinen 3.5.2016

Kun Suomi ajettiin maailman rallikartalle

Erkki Vanhasen tuore kirja käy läpi rallin kultaisia vuosikymmeniä.

Tuottelias senioritoimittaja Erkki Vanhanen on kirjoittanut moottorien maailmaan sijoittuvan kirjan. Tällä kertaa Vanhanen käsittelee suomalaisen ralliautoilun kultaisia vuosikymmeniä. Hän kertoo aikakaudesta, jona Suomi ajettiin maailmankartalle.

Rallin_kultaiset_vuosikymmenet

Alkusysäykseksi Vanhanen nostaa Timo Mäkisen voiton Monte Carlossa vuonna 1965, ja kattaus muodostuu vieläkin komeammaksi Rauno Aaltosen saavuttaessa samana vuonna Euroopan mestaruuden. Nykymittapuun mukaan se olisi voinut olla myös maailmanmestaruus, jota tuohon aikaan ei jaettu.

sivu20_kuvaErkkiVanhanen

Kirjan avauspuheenvuoron käyttää kuitenkin Timo Mäkinen, joka oli todellinen monilahjakkuus. Rauno Aaltonen puolestaan kertoo omin sanoin laajasta urastaan, jolla hän savutti menestystä niin rallin, moottoripyöräilyn kuin moottoriveneilyn parissa.

Kuusi maailmanmestaria

sivu12_kuvaErkkiVanhanenKuusi suomalaista ralliautoilun maailmanmestaria Ari Vatasesta Marcus Grönholmiin kertoo omista kokemuksistaan vuosien varrelta. Näiden kuuden kuljettajan hankkimat 13 mestaruutta todistavat menestyksestä, joka on omaa luokkaansa lajin historiassa.

sivu45_kuvaErkkiVanhanen

Kirja tuo hyvin esille suomalaisten nauttiman arvostuksen autourheilun kentällä. Tuoreimpana osoituksena tästä on Tommi Mäkisen valitseminen paluuta tekevän Toyotan rallitiimin päälliköksi.

Pienen taantuman jälkeen suomalainen ralliautoilu elää ja on taas nousukiidossa. Uusia nimiä on tarjolla ja mestaruuksia on lupa odottaa jo tällä vuosikymmenellä. Kirja kertoo myös asiantuntevasti tulevaisuuden näkymistä.

sivu20_kuvaEeroSoutulahti

Mainio, historiaa huokuva kuvitus on peräisin Vanhasen omasta arkistosta ja antaa oivan rungon koko kertomukselle. Mukana on myös laaja ajankohtaistettu tilasto-osuus, joka osoittaa kiistattomasti, millainen ralliautoilun suurvalta pieni Suomi on. Teosta voi todella lämpimästi suositella jokaiselle, joka on vähääkään kiinnostunut suomalaisille niin rakkaasta lajista

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat