Ajoneuvot Uutinen 10.6.2022

Kyselytutkimus: näin eroaa BMW-, Skoda- ja VW-kuskien osakesijoitukset

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan automerkillä on väliä – myös siinä, miten innokkaasti autoilijat sijoittavat osakkeisiin.

Osakesijoittamisen suosio on ollut viime vuosina kasvussa, mikä näkyy esimerkiksi osakkeenomistajien kasvavina määrinä. Suomessa rikottiin kevään 2022 aikana merkittävä rajapyykki, sillä maastamme löytyy nyt yli miljoona suomalaista osakkeenomistajaa.

Suomalaisten kiinnostusta osakesijoittamista kohtaan ovat olleet nostamassa mm. matala korkotaso, pörssien suotuisa kurssikehitys sekä koronapandemia, jonka aikana pörssistä on haettu niin yleistä tekemistä, kuin myös kohdetta esimerkiksi matkailusta säästyneille rahoille.

– Yhtenä isona syynä osakesijoittamisen yleistymiselle on ollut myös osakesäästötilien tuominen Suomen markkinoille keväällä 2020. Aktiivisimpia tilien avaajia ovat olleet nuoret miehet, kertoo Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Osakevälittäjä Nordnetin teettämässä Koko Suomi sijoittaa -kyselytutkimuksessa tutkittiin suomalaisten sijoituskäyttäytymistä. Koska autot olivat merkittävä osa kyselytutkimusta, päätti Moottori paneutua tutkimuksessa kerättyihin vastauksiin nimenomaan autojen näkökulmasta.

Autoilijat kaikista innokkaimpia sijoittamaan

Tutkimuksen mukaan autoilijat ovat muita vastaajia innokkaampia sijoittamaan osakkeisiin. Pääasiallisesti autolla liikkuvista suomalaisista kotimaisia pörssiosakkeita omistaa 38 prosenttia, kun taas matkansa pääasiallisesti polkupyörällä lukema oli 33 prosenttia.

Vähiten innostusta osakesijoittamiseen löytyi pääasiassa kävellen matkaavilta, joista 27 prosenttia sijoitti osakkeisiin, sekä julkisilla liikkuvista, joista 30 prosenttia omisti osakkeita.

– Tutkimustulokset eivät yllätä. Etukäteen saattoi odottaa, että osakesijoittaminen olisi yleisempää autoilijoilla, sillä autoilu ja osakesijoittaminen vaatii pääomia, Tuppurainen kommentoi.

– Toisaalta moni nuori asuu kaupungissa ilman autoa ja nimenomaan nuoret ovat tällä hetkellä se sijoittajajoukko, joka kasvaa nopeimmin. Uskoisin 11 prosenttiyksikön eron pienenevän tulevina vuosina.

BMW-kuskit luottavat osakkeisiin, ranskalaisilla ajavat eivät

Myös vastaajan omalla automerkillä on merkitystä siihen, miten paljon sijoittaminen kiinnostaa. BMW-merkkisten ajoneuvojen omistajista 59 prosenttia ilmoitti omistavansa kotimaisia osakkeita. Myös Audi-kuskeilla enemmän kuin joka toinen vastannut omisti osakkeita, sillä heillä vastaava luku on 52 prosenttia.

Saksalaisista premium-merkeistä selvästi heikoin sijoitusinnostus löytyi Mercedes-Benzillä ajavilta vastaajilta, sillä heistä vain 37 prosenttia kertoi omistavansa osakkeita. Mersu-kuljettajia todennäköisemmin osakkeita omisti keskikastista Hondalla (47 %), Skodalla (45 %), Toyotalla (42 %) ja Mazdalla (40 %) ajavat autoilijat.

Toisesta ääripäästä löytyy ranskalaisia autovalmistajia, sillä kaikista vähiten osakkeita omistivat Renault-kuskit, joista vain 28 prosenttia kertoi omistavansa osakkeita. Seuraavaksi heikoimmat sijoitusinnostukset löytyivät Peugeotin (30 %) ja Nissanin (33 %) omistajilta. Jaetulle neljännelle sijalle 34 prosentin osuudella ylsivät Citroen, KIA ja Opel.

Mitä osaketta löytyy todennäköisimmin salkusta?

Keskittymällä pelkästään niihin vastaajiin, jotka ilmoittivat omistavansa jotain kotimaisia osakkeita, voimme tutkailla miten suurimmat sijoitukset eroavat eri automerkillä ajavien kuljettajien välillä.

Finanssiyhtiö Nordea on yksi omistetuimpia kotimaisia osakkeita ja tämä näkyi myös vastauksissa. Audi-, Toyota- ja Volkswagen-kuljettajat omistavat todennäköisimmin Nordean osakkeita, ja Nordea mahtui myös viiden kärkeen Volvon ja Skodan kohdalla.

Volvo-kuljettajat omistavat todennäköisemmin verkkoteknologiayhtiö Nokiaa, kun taas Skodan omistajat luottavat finanssiyhtiö Sampoon. Sijoitusinnokkaat BMW:n omistajat omistivat vuorostaan todennäköisimmin energiayhtiö Fortumin osakkeita.

Myös teleoperaattori Elisa ja lentoyhtiö Finnair löytyivät monien autoilijoiden salkuista.

– Kun katsoo viittä suosituinta osaketta eri automerkeittäin, silmään pistää Finnairin korkea sijoitus nimenomaan Audi- ja BMW-kuskien joukossa. Finnairia on pidetty ns. kansaosakkeista kaikkein riskisimpänä lentoyhtiöiden viimevuosien haasteiden vuoksi, Tuppurainen taustoittaa.

– Tämä vahvistaa minulle stereotypioita eri automerkeillä ajavista: rauhallinen Toyota-kuski ei hurjastele pörssissä Finnair-sijoituksillaan, kuvailee Tuppurainen.

Nordnet kyselytutkimus

Kyselytutkimuksen toteutti Nordnetin toimeksiannosta tutkimusyhtiö YouGov Finland ajalla 8.–16.3.2022. Kyselyyn vastasi 3 018 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat