Ajoneuvot Autonhoito 16.7.2023

Lemmikin karvat pois auton sisustasta ­– testissä eri välineet

Erilaisia irtokarvanpoistoon kehitettyjä välineitä on paljon. Testissä käytettiin yleisempiä tavarataloista löytyviä välineitä.

Lemmikin omistajille auton sisäputsaus voi olla erityisen työläs operaatio varsinkin karvanlähtöaikaan. Niinkuin monessa muussa auton puhdistukseen lliittyvissä asioissa, ei karvanpoistoon ole yhtä oikeaa lähestymistapaa – lähtötilanne vaikuttaa paljon.

Pienet karkeat tikkukarvat eivät välttämättä lähde samalla konstilla, kuin pehmeä ja huopainen pohjavilla. Myös irtokarvan määrällä ja sisustan materiaalilla on väliä, kun valitaan sopiva lähestymistapa.

On kuitenkin olemassa muutamia hyväksi todettuja keinoja, joilla irtokarvat saadaan siivottua auton sisustasta. Tässä artikkelissa kokeillaan muutamaa irtokarvan poistamiseen tarkoitettua menetelmää ja välinettä.

Imuri on tärkein apuri

Moni on varmasti jo todennut, että imurilla ei saa aivan kaikkea karvaa helposti pois sisustasta. Sillä on kuitenkin hyvä aloittaa, koska karvaiset ystävämme tuovat autoon useimmiten myös hiekkaa ja kuraa. Karvojen poistaminen on helpompaa, kun helposti irtoava lika on puhdistettu, eikä auton verhoilukaan ota niin paljoa itseensä, jos penkkejä lähtee hinkkaamaan karvanpoistoon tarkoitetulla välineellä.

Testissä käytetyssä teollisuusimurissa maksimiteho on noin 1200 W, joka on hieman keskivertoimuria tehokkaampi. Imurin varsinaiseen siivoustehoon vaikuttaa nimellistehoa enemmän käytetyt suulakkeet ja imuroitava lika.

Imureihin on saatavilla erilaisia suulakkeita ja tästä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Kapeilla ja pitkillä päillä saa hyvin kolot ja muut ahtaat paikat siivottua.

Pyörivä tekstiiliharjasuulake on tasaisten pintojen hallitsija – yhdellä vedolla jää karvoista vapaa raita takakontin lattialle. Se nousee testissä tehokkuuden puolesta ykköspaikalle muiden irtokarvan irrottajien joukosta. Imurin huono puoli on kuitenkin kova meteli, ja tekstiilisuulakkeella desibelit kohoavat entisestään.

Apuvälineet viimeistelyyn

Käytetyistä apuvälineistä karvanpoistorulla oli ainoa, joka keräsi siivotessa karvat samalla talteen pitäen harjauspinnan puhtaana. Sillä sai nopeasti työstettyä laajoja ja epätasaisiakin alueita, mutta ihan jokaiseen koloon se ei taipunut. Muilla työkaluilla karva lähti kyllä hyvin liikkeelle, mutta sitä piti työstää hetken aikaa isommiksi kasoiksi, jotta sen sai nypättyä sormin pois. Ongelma poistui, kun otti imurin toiseen käteen.

Karvanpoistorullaa edestakaisin harjatessa syntyy staattinen sähkövaraus, jonka avulla rulla imaisee irtokarvat sisäänsä.

Silikoniset ja kumiset apuvälineet olivat paras apu viimeisten tiukasti tekstiiliin huovuttuneiden karvojen poistoon. Kaikista parhaiten sitkeät karvat tuntuivat lähtevän karvanpoistoharjan nystyräpuolella. Kumihanskat ja pikkulasta jäivät vain niukasti kakkossijalle tässä testissä.

Kumihanskat ja imuri löytyvät varmasti lähes jokaisen kotoa valmiiksi. Näillä saa edullisesti ja helposti auton puhtaaksi karvoista varsinkin, jos imurin suulakkeita hyödynnetään. Kumihanskoihin ja muihinkin samankaltaista materiaalia oleviin välineisiin sai lisätehoa, kun niitä kasteli hieman vedellä.

Kumihanskat toimivat yllättävän hyvin. Voimaa ei tarvinnut käyttää hirveästi, kun karvat jo irtosivat.

Lopulta auto tuli puhtaaksi karvoista, vaikka lähtötilanne olikin hieman haastava. Tehokkain keino karvanpoistoon oli käydä auto läpi ensin imurin tekstiilisuulakkeella tai hiljaisena vaihtoehtona karvanpoistorullalla. Sitten viimeistely hoitui mukavasti kumihanskoilla, silikoniharjalla tai -lastalla. Merkittävää eroa näillä apuvälineillä viimeistelyn kannalta ei ollut tässä testissä, joten valinta kannattaa tehdä oman mieltymyksen mukaan.

Puhtauden ylläpitoon sopii hyvin silikoniharja taikka muu autossa kätevästi säilytettävä väline. Roskat ja karvat olisi hyvä siivota sitä mukaa, kun niitä alkaa kertymään, jotta myöhemmin välttyisi isommalta urakalta.

Miten ehkäistä irtokarvoja autossa?

Paras keino välttää irtokarvat autossa on estää niiden joutumista sinne ylipäänsä. Pohjavillalliset ja kaksoisturkkiset koirat kannattaa pestä ja harjata useammin karvanlähtöaikaan. Trimmaamot tarjoavat myös karvanlähtöaikaan sopivia pohjavillapesuja, joissa koiran turkki lopuksi kuivataan erikoiskuivaimella ja harjataan. Nypittävillä eli tyypillisesti karkeakarvaisilla koirilla taas vastaava toimenpide on viedä koira trimmaajalle nypittäväksi, kun karvaa alkaa irrota.

Autoon on saatavilla erilaisia suojapeitteitä takapenkille ja peräkonttiin. Ne eivät välttämättä ole esteettisemmästä päästä, mutta kuraisemmankaan koiran ottaminen kyytiin ei kirpaise niin paljoa. Suojapeite on myös helppo ottaa pois ja pestä tarvittaessa.

Kun lemmikki matkaa autossa, tulisi se lain mukaan olla kiinnitetty turvallisesti, kuten häkkiin tai lemmikin turvavöihin. Omassa häkissään matkustava karvakaveri pitää myös auton puhtaampana.

Karvoja kulkeutuu autoon myös vaatteiden kautta. Esimerkiksi auton oven sivutaskussa kulkee mukana kätevästi vaateharja tai teippirulla, jolla hetkessä pyyhkäisee irtokarvat pois. Auton sisustaan tarkoitetut karvanpoistovälineet saattavat nimittäin vahingoittaa herkimpiä vaatemateriaaleja.

Teksti ja kuvat: Sini Ylivakeri

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat