Audi e-tron GT Quattro

Ajoneuvot Koeajo 5.5.2021

Maistiainen: Audi e-tron GT quattro – lähes 500 sähköhevosta

Yli 100 000 euroa maksava sähköauto Audi e-tron GT quattro tarkoittaa lähes 500 hevosvoimaa ja nelivetoa. Tältäkö näyttää tulevaisuuden räppimobiili?

Audi e-tron GT quattro on valmistajansa sähköisen nimikkotuotteen hieman helpommin lähestyttävä vaihtoehto. Vielä 40 000 euroa kalliimmalla saa saman auton lippulaivamallin, joka on RS e-tron GT. Kyseessä on joka tapauksessa neliovinen, gran turismon mittasuhteet omaava, täyssähköinen viistoperä.

Moottorin koeajossa oleva Audi e-tron GT quattro osuu mielenkiintoiseen väliin. Se ei pärjää Tesla Model S:lle mitattavissa arvoissa, mutta tarjoaa täysin toisen tason ajettavuutta, laatuvaikutelmaa ja viimeistelyä. Näin ollen sen suoraksi kilpailijaksi jää lähinnä Porsche Taycan, johon e-tron GT myös pohjautuu. 

Audi e-tron GT Quattro – Kemora-harmaa metalliväri

Kaunis kattolinja

Audin singleframe-keulamaski on saanut timanttikuviointia muoviinsa. Auton kylkilinja on tyylikäs ja kokonaisuus vaikuttava. Silti esimerkiksi etulokasuojat näyttävät paikoitellen hieman Porsche Taycanin kauniiden kurvien päälle liimatuilta. 

Mittaa autolla on lähes viisi metriä ja leveyttäkin lähes kaksi metriä. Matalalla kulkeva kattolinja luo näyttävän auton. Kohtalaisten sisätilojen lisäksi autoon on mahdutettu 405 litraa takatavaratilaa ja 85 litraa etukonttia.

Mittaristo näyttävä, mutta sekava

Suuri vakiovarusteinen digitaalinen mittaristo on hieno, mutta paikoitellen hieman sekava luettava. Muokattavuutta voisi olla hieman enemmän, jotta haluamansa tiedot saisi myös haluamaansa paikkaan. Monitoimiohjauspyörän painikkeet on sijoiteltu loogisesti ja käyttö on helppoa. 

Tietoviihdejärjestelmä on kosketusnäyttöpohjainen ja se pitää pikanäppäimet valikoihin aina paikallaan näytön vasemmassa laidassa. Ilmastoinnin painikkeet ovat yhä perinteisiä – tämä toteutus onkin käytön kannalta ehdottomasti parempi. 

Audi e-tron GT Quattro

Audi e-tron GT Quattro

Koeajossamme oleva Audi e-tron GT Quattro tarkoittaa 350 kilowattia (476 hevosvoimaa) tehoa ja  630 newtonmetriä vääntöä neljälle pyörälle – tosin hetkellinen huipputeho on jopa 390 kilowattia. Taka-akselilla on etupäätä enemmän voimaa. 

Kiihtyvyys on sähköautojen tapaan tuntuvaa välittömästä väännöstä johtuen. Lukuarvoina päästään paikaltaan 100 kilometrin tuntinopeuteen 4,1 sekunnissa (overboost-toiminnolla).

Ajokokemus on luvalla sanoen makea, kuten olemme jo Porsche Taycanista tottuneet. Arjen tilanteissa auto piilottaa ison osan yli 2,2 tonnin omamassastaan matalan painopisteen taakse. Ajettavuuden ja mukavuuden kompromissi on onnistunut.

Audi e-tron GT Quattro

Koeajoautossa on ajettavuuteen vaikuttavina varusteherkkuina nelipyöräohjaus, säätyvä ilma-alusta sekä taka-akselin sähköisesti säädettävä tasauspyörästön luistonrajoitin. Näistä nelipyöräohjauksesta voi heti mainita, että se ei tee auton käytöksestä epämiellyttävää kuten toisinaan on tapana. 

Tämä e-tron GT quattro on varustettu 85 kilowattitunnin akulla (brutto 93 kWh), joka on sijoitettu matalalle auton pohjaan. WLTP-mittaustavan mukainen toimintamatka on 463 kilometriä ja autoon täydellä akulla kiivetessä ajotietokone lupailee noin 400 kilometriä. Tähän palaamme koeajon kanssa.  

Auton sisäinen AC-laturi sallii lataamisen korkeintaan 11 kilowatin teholla, mutta 22 kilowattinen latausmahdollisuus on tulossa myöhemmin lisävarusteeksi. Ainakin teoriassa tämä 800-voltin järjestelmä mahdollistaa sopivalla asemalla jopa 270 kilowatin pikalatauksen, jolla akku täyttyisi välin 5 – 80 prosenttia parhaimillaan 23 minuutin aikana. 

Hintavaa lisää

Audi e-tron GT maksaa edullisimmillaan noin 106 000 euroa, jolla saa juuri tämän Quattron vakiovarusteltuna. Lisävarusteet nostavat kuitenkin hintaa helposti vielä yhden henkilöauton verran.

Tähänkin koeajoyksilöön on upotettu 35 000 euroa lisävarusteita – toki tämän jälkeen varustelu onkin jo varsin kattava. Asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä e-tron GT:n hintaluokkaa pohtiessa. 

 

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat