Ajoneuvot Koeajo 25.11.2023

Maistiainen: Mercedes-Benz eActros – Äänetöntä jakelua

Mercedes-Benz eActros saapuu markkinoille joko jakeluautona tai puoliperävaunun veturina. Hyvää: äänettömyys, päästöttömyys, voimantuoton tasaisuus. Huonoa: toimintasäde kylmällä.

Mercedes-Benz eActros on siirtynyt sarjatuotantoon useamman vuoden esisarjan testausjakson päätteeksi. Täyssähköinen versio ei juurikaan eroa polttomoottorisiskoistaan ulospäin. Ammattilaiset toki huomaavat heti alleajosuojien takaa pilkistävät akustot ja kirkkaanoranssit kaapelit.

Sähkömallisto ei ole yhtä laaja keskittyen kevyimpiin malleihin. Alustavaihtoehdot ovat joko 19-tonninen 4×2 tai 27-tonninen 6×2 tärkeimpänä käyttötarkoituksena raskaamman pään jakeluajo taajamissa tai lyhyehköillä matkoilla. Puoliperävaunun veto onnistuu 40 tonnin kokonaismassaan asti.

Digiloikka

Mersuilla ajanut kotiutuu ohjaamoon nopeasti, helppokäyttöiset hallintalaitteet, esimerkillinen ergonomia ja laadukas viimeistely kuuluvat tavaramerkkeihin. Oikeanpuoleinen viiksi toimii vaihdevipuna ja moottorijarrutuksen säätimenä.

Uusista ominaisuuksista virtuaalimittaristo tarjoaa enemmän tietoa ja monet toiminnot on siirretty kosketusnäytöltä käytettäviksi. Ohjaajan lisäksi myös kuljetusyritys voi reaaliaikaisesti seurata ja vaikuttaa Fleetboard-järjestelmän kautta mm. ajoreitteihin, lataustaukoihin ja auton kunnon seurantaan.

Kamerapeilit ovat vakiona ilmanvastuksen pienentämiseksi. Aktiivinen jarrutusavustin, sivuvalvonta-avustin ja auton liikkuessa pitämä varoitusääni ovat myös vakiovarusteina.

Takamoottorit

Sähköisen Actroksen voimalinja muodostuu kahdesta taka-akselille sijoitetusta sähkömoottorista ja kaksinopeuksisesta vaihteistosta. Maksimi jatkuva teho on 330 kW (449 hv) ja hetkellinen 400 kW (544 hv). Akkupaketteja on joko kolme (336 kWh)tai neljä (448 kWh).

Isommalle akustolle luvataan 400 kilometrin toimintasäde kevyessä ajossa lämpimässä kelissä. Henkilöautojen tapaan se puolittunee kuorman kasvaessa ja sään kylmetessä. Latausteho on ”vain” 160 kW, joten tunnin pysähdyksellä saa ainakin 100 km lisää toimintamatkaa.

Reipas suorituskyky

Ajoltaan eActros on muiden sähkökuorma-autojen tapaan herraskainen ajaa. Vääntömomentti on rutka jo liikkeellelähdöissä, kiihdytykset ovat rivakoita, veto jatkuvaa ilman vaihteiston nykäyksiä.  Ja mikä parhainta kaasupolkimen välitykset ovat oivat, niin ryömittäessä kuin rivakasti liikkuessakin kaasun annostelu on helppoa.

Jarrutusenergian talteenottoon on useita tasoja liki yhden polkimen ajoon asti. Myös jarrun annostelu on helppoa. Sähköinen ohjaus ei ole niin kevyt kuin etukäteen luulisi, pyörittely sujuu kuitenkin tuskitta. Parasta on hiljaisuus, moottoriäänien puuttuessa kuuluu vain vähäistä ilmavirran kohinaa. Jousitus on miellyttävä tyhjänäkin ajettaessa, akuston kolmen tonnin paino tasaa kyytiä.

Matalampi vaihtoehto

Samalle täyssähkötekniikalle rakennetaan myös eEconic. Econicia näkee useimmiten jäteautona. Siinä tehtävässä Econicin edut ovatkin lyömättömät. Etuakselin etupuolelle sijoitetun ohjaamon lattia on tasainen ja yhtä alhaalla kuin matalalattiabusseissa.

Oikean puoleinen ovi jalkakäytävälle taittuu linja-auton oven tavoin sisäpuolelle, myös ohjaamon läpikuljettavuus ja seisomakorkeus helpottavat uloskäyntiä oikealle puolelle. Sähköistäminen sopii jäteautoon mainiosti, aamuöisestä roskisten tyhjentelystä tulee hiljaisempaa ja akusto riittää helposti lyhyessä nurkka-ajossa.

Mercedes-Benz eActros 6×2

SÄHKÖAUTO, takaveto
400 kW (544 hv), 840 Nm

Akku brutto / netto 448 / 420 kWh
Lataus
CCS: 160 kW

WLTP-kulutus 121 kWh / 100 km
toimintamatka 350 km
huippunopeus 89 km/h (raj.)

Mitat
Pituus                9 300 mm
Leveys              2 500 mm
Korkeus            3 900 mm
Akseliväli         5 500 mm

Omamassa    9 200 kg

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat