Sähköpotkulautailijat ovat vaaraksi – Liikenneturva

Ajoneuvot Uutinen 30.5.2022

Missä sähköpotkulaudalla saa ajaa? – Se on huonosti suomalaisten tiedossa!

Liikenneturvan selvitysten mukaan suomalaiset tuntevat sähköpotkulautoja koskevat liikennesäännöt huonosti.

Vain 64 prosenttia suomalaisista tietää, että sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa pääsääntöisesti pyöräilyväylillä. Tämä kävi ilmi, kun Liikenneturva selvitti eri kyselyillä suomalaisten kokemuksia sähköpotkulaudoista sekä sähköpotkulautoja koskevista liikennesäännöistä.

Yhdessä kyselyssä kävi ilmi, että vain 59 prosenttia tiesi, ettei aikuinen saa sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävillä. Paremmin, 77 prosenttia vastanneista sen sijaan tiesi, että sähköpotkulaudalla ei saa kuljettaa matkustajia.

– Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat yleistyneet monissa kaupungeissa Lappeenrannasta Rovaniemelle ja Kokkolasta Iisalmeen. Kun laitteen ottaa alleen, on ymmärrettävä, että kyseessä on ajoneuvo. Kuten muiden ajoneuvojen kuljettajien, myös sähköpotkulaudalla ajavan on noudatettava liikennesääntöjä, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Säännöt löytyvät Liikenneturvan sivustolta

Liikenneturva on koonnut keskeisiä sähköpotkulautailua koskevia sääntöjä erillisille sivustolle. Kampanjalla pyritään herättämään erityisesti vuokralautojen käyttäjiä siihen, että liikenteessä on ehdottomasti noudatettava sääntöjä kulkutapaan katsomatta.

– Pitkälle päästään jo sillä, että kuljetaan oikeilla väylillä eikä ajeta jalkakäytävillä. Otetaan toiset huomioon, noudatetaan valo-opasteita ja liikennemerkkejä ja kuljetaan sellaisella nopeudella, ettei vaaraa aiheuteta itselle tai muille. Luonnollisesti myös päihteettömyys ja kypärän käyttö ovat edellytys turvalliselle liikkumiselle, Pohjonen luettelee.

Sähköpotkulaudat lisäävät turvattomuutta

Liikenneturvan kysely kertoo myös, että sähköistyvä liikenne on tuonut turvattomuuden tunnetta. Peräti kolme neljästä kyselyyn vastanneesta oli vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat lisänneet turvattomuutta kaupunkialueella.

Kevään tehdyssä kyselyssä joka neljäs vastaaja kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen jalankulkijana sähköpotkulautailijan takia. Pyörällä liikkuneista vaaratilanteeseen joutumisesta kertoi 21 prosenttia vastanneista ja autolla liikkuneista 24 prosenttia.

Vastaajista 63 prosenttia kokee puolestaan, että sähköpotkulaudat ovat hyvä lisä kaupungin liikkumismahdollisuuksiin.

– Sähköiset liikkumisvälineet ovat vielä verrattain uusi liikkumismuoto Suomessa. Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kasvattaneet ilmiötä ja luonnollisesti totutteleminen ottaa oman aikansa. Jokaisen laudan käyttäjän on kuitenkin tiedostettava vastuunsa liikenteessä. Vaikka vehje on vuokrapeli, ei sillä saa lähteä liikenteeseen kuin telkkä pöntöstä. Eikä vastuu pääty ajoon vaan lauta on myös pysäköitävä niin, ettei se aiheuta haittaa toisille. Tämä on erityisen tärkeää erityisryhmien esteettömälle liikkumiselle, Pohjonen korostaa.

Lähde: Liikenneturva

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat