Ajoneuvot | Uutinen | 29.11.2019

Musta auto viestii valtaa ja voimaa – ja niille tehdään ilkivaltaa

POP Vakuutus selvitti, millaisia ovat mustat autot ja tapahtuuko niille enemmän vahinkoja kuin muun värisille autoille.

Jaa artikkeli

Suomen autoista yli 13 prosenttia on mustia, mutta mitä niistä tiedetään?

POP Vakuutus selvitti – näinä Black Friday aikoina – millainen on mustien autojen maailma – esimerkiksi sen, tapahtuuko niille enemmän vahinkoja kuin muun värisille autoille.

Audi tai bemari

Traficomin ja POP Vakuutuksen tietojen mukaan musta auto on todennäköisemmin Audi tai BMW.

– Kyseiset automerkit mielletään premium-merkeiksi, jollaista ostava hankkii yleensä muutakin kuin kulkuneuvon – esimerkiksi mielikuvia lisäarvosta tai laadusta. Siksi myös värillä on väliä, POP Vakuutuksen viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Rossi arvioi.

Rossin mukaan musta auto viestii statusta, valtaa ja voimaa, mikä kenties puhuttelee kuluttajakohderyhmää paremmin kuin vaikkapa oranssi.

Mustista autoista 39 prosenttia on premium-merkkejä. Musta Seat tai Hyundai on puolestaan huomattavasti harvinaisempi näky. Kaikista mustista autoista niitä on yhteensä vain hieman reilu kaksi prosenttia.

BMW M850iA xDrive Cabrio

Ilkivalta yleistä

Mustat autot joutuvat ilkivallan kohteeksi muita värejä huomattavasti useammin.

– Mustat autot premium-merkkeineen ovat selkeästi yliedustettuina ilkivaltatilastoissa, sillä ilkivaltatapauksia sattuu niille jopa 36 prosenttia keskimääräistä useammin. Minkään muun värisille autoille ei tehdä yhtä paljon ilkivaltaa, Rossi taustoittaa.

Harvoin ilkivallan kohteeksi joutuvia auton värejä ovat esimerkiksi keltainen, punainen tai turkoosi: niille ilkivaltatapauksia sattuu yli 20 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin.

Mustat ovat uusia

Mustat autot ovat keskimääräistä uudempia. Ajoneuvon keskimääräinen ikä vaihtelee myös värin mukaan. POP Vakuutuksen tilastoissa mustat autot ovat kaksi vuotta nuorempia kuin kaikki autot keskimäärin.

Mustat autot eivät kuitenkaan ole kaikkein uusimpia, vaan nuoruuskisan voittajia ovat valkoiset ja moniväriset autot. Ne ovat keskimäärin vielä 2 vuotta mustiakin autoja nuorempia. Kaikkein vanhimmat autot puolestaan ovat vihreitä. Niiden keski-ikä on huimat 18,4 vuotta.

Mercedes-AMG CLS 53 4Matic+

Mustilla ajetaan paljon

Mustilla autoilla ajetaan enemmän. POP Vakuutuksen tilastojen mukaan mustien autojen matkamittariin kertyy kilometrejä 6,7 prosenttia enemmän kuin keskimäärin.

– Ajokilometrien määrä viittaa siihen, että musta auto on usein perheen ykkösauto. Lisäksi kun Suomessa tyypillisesti joka neljäs auto kulkee dieselillä, mustista autoista jopa 40 prosenttia on diesel-autoja, eikä sellaista kannata hankkia toimittamaan kauppakassin virkaa, Rossi kiteyttää.

Omistaja on nuorempi

POP Vakuutuksen tietojen mukaan mustien autojen omistajat ovat nuorempia kuin auton omistajat keskimäärin. Kun tyypillinen autonomistaja on hieman yli 40-vuotias henkilö, mustan auton omistaja on keskimäärin 39-vuotias.

Kaikkein nuorimmat kuskit eivät kuitenkaan aja mustia vaan violetteja autoja. Vanhimmat auton omistajat taas ovat viehtyneet monivärisiin menopeleihin. Monivärisen autonomistajien keski-ikä onkin huomattavasti korkeampi kuin muita värejä suosivien: yli 46 vuotta.

Usein hinattavina

Mustat autot joutuvat todennäköisemmin hinattavaksi. Ajokilometrien suurempi määrä vaikuttaa myös siihen, miten todennäköisesti auto päätyy hinattavaksi. Mustia autoja hinataan jopa 20 prosenttia useammin kuin kaikkia autoja keskimäärin.

Mustia autoja löytyy eniten pääkaupunkiseudulta – ja Oulusta. Autojen määrään suhteutettuna eniten mustia autoja löytyy Helsingistä, missä omistetaan 8,5 prosenttia kaikista Suomen mustista autoista. Sen jälkeen tulevat Espoo ja Vantaa. Neljänneksi eniten mustia autoja löytyy kuitenkin Oulusta, missä kurvailee 3,8 prosenttia kaikista mustista autoista.

Mustien autojen kaupunkien kärkikymmeniköstä löytyvät myös Tampere, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio sekä Kouvola.

Jaa artikkeli

Keskustelu