Ajoneuvot Päivän kuva 5.12.2023

Päivän kuva: Ukrainassa tuhottu venäläistankki viimeisiä päiviä Helsingissä

Jos vielä mielii nähdä Ukrainassa tuhotun venäläistankin Helsingissä, on syytä pitää kiirettä. Tankki jatkaa matkaansa torstaina.

Kansalaistorille tuotu tuhottu venäläinen T-72B3 -panssarivaunu on esillä Helsingissä vielä torstaihin 7. joulukuuta saakka. Marraskuussa Oodin ja Eduskuntatalon tuntumaan tuodun panssarivaunun tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä, että Ukrainassa käydään yhä sotaa.

Venäläinen panssarivaunu on tuhottu Ukrainassa Kiovan läheisyydessä sodan alkupuolella maaliskuun viimeisenä päivänä vuonna 2022. Panssarivaunuun on tietoisesti jätetty näkyviin sodan jäljet.

Panssarivaunun tuomisesta Helsinkiin on vastannut kaksi järjestöä, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Your Finnish Friends ry. Vuonna 1997 perustetun Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n tavoitteena on edustaa ja yhdistää Suomessa asuvia ukrainalaisia. Viime vuonna perustettu Your Finnish Friends ry puolestaan tukee Ukrainassa taistelevia suomalaisia ja Ukrainan konfliktialueella asuvia siviilejä.

Panssarivaunun ohella paikalla on myös tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista.

Monenlaisten vaiheiden panssarivaunu

Tuhoutumisensa jälkeen venäläisen panssarivaunun vaiheet ovat olleet tapahtumarikkaita. Suomeen T-72B3 saapui Virosta, jossa se oli Suomen tapaan näytteillä virolaisissa kaupungeissa. Myöhemmin panssarivaunu kävi myös näytteillä Viron sotamuseossa ennen sen päätymistä Helsinkiin.

Vaunun saapuminen marraskuussa Virosta Suomeen aiheutti yllättävän viranomaisoperaation, sillä Tullin, poliisin ja Säteilyturvakeskuksen yhteistyönä vaunulle päädyttiin tekemään vielä ylimääräinen tarkistus.

– Alun perin piti vain tarkistaa, ettei vaunun aseistus ole toimintakuntoinen, mutta perjantaina (20.11.) tuli yllättäen tieto, että joissakin näissä T-72-mallin vaunuissa on kaasunilmaisin, jossa on sisällä radioaktiivista ainetta, komisario Tom Packalén Helsingin poliisista kertoi marraskuussa STT:lle.

Panssarivaunussa oleva kaasunilmaisin ei ole ehjänä vaarallinen, mutta sen kunto haluttiin kuitenkin varmistaa viranomaisten toimesta. Jos kaasunilmaisin olisi vaurioitunut, erittäin vaarallinen radioaktiivinen aine olisi voinut päästä leviämään vaunun sisään.

Kansalaistorille siirtymisen jälkeen panssarivaunu sai paljon mediatilaa siitä, että vaunun luokse jätettiin kukkia, kynttilöitä ja jopa Venäjän kansallissymbolina tunnettuja yrjönnauhoja. Näyttelyn toteuttaneet yhdistykset ovat toivoneet, ettei panssarivaunulle jätettäisi mitään. Ilmiö ei koskenut vain Helsinkiä, vaan samanlaisia lieveilmiöitä nähtiin vaunun ympärillä myös Virossa.

Lisäksi panssarivaunun vuoksi Venäjä antoi Suomelle nootin marraskuun lopulla. Nootissa Venäjä syytti Suomea venäläisvastaisuudesta ja paheksui sitä, että Helsinkiin on tuotu esille Ukrainassa tuhottu venäläinen panssarivaunu.

T-72B3 on osallistunut myös hyökkäyssotaan Ukrainassa

Venäläisen T-72 -panssarivaunun juuret ovat 1970-luvun alussa. Puna-armeijan käyttöön se tuli vuonna 1973 ja sen jälkeen vaunuista on tehty useita erilaisia versioita kaikkiaan noin 30 000 kappaletta.

T-72 -panssarivaunua on käytetty monissa maissa, mukaan lukien myös Suomessa, jossa T-21M1 -vaunuja hankittiin etenkin 1990-luvulla Itä-Saksan jäämistöstä. Sittemmin vaunu on kuitenkin poistunut puolustusvoimien käytöstä, ja sen on korvannut nykyinen Leopard 2 -panssarivaunuhankinta.

T-72B3 -panssarivaunut ovat peruja 1980-luvun lopun T-72B -panssarivaunujen modernisoinnista. Nykyään T-72B3 on Venäjän maavoimien pääpanssarivaunutyyppi, ja sitä tuotetaan jatkuvasti lisää modernisoimalla 1980-luvun vaunuja. Kansalaistorilla oleva vaunu on modernisoitu arvioiden mukaan vuosien 2011-16 välillä.

Yleisyytensä vuoksi T-72B3 -panssarivaunua on käytetty myös paljon Ukrainaan kohdistuneessa hyökkäyssodassa. Arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt Ukrainassa jo 700 kyseistä panssarivaunua, mutta uusia vaunuja modernisoidaan jatkuvasti lisää rintamalle. Tuhoutumisen ohella Venäjä on menettänyt vaunuja sotasaaliiksi Ukrainan armeijalle.

T72-B3 -panssarivaunun kokemia tuhoja on nähtävissä ympäri vaunua.

Kansalaistorin panssarivaunussa on nähtävillä useita erilaisia osumia erityyppisistä aseista, aina pienikaliiberisista aseista järeämpään panssarintorjunta-aseistukseen. Vaunun taistelut päättyivätkin maaliskuun lopulla vuonna 2022 panssarintorjunta-aseesta saatuun osumaan. The Baltic Guide -sivuston mukaan osuma räjäytti panssarivaunun sisätiloissa olleen ammusvaraston, jonka aiheuttama räjähdys repi jopa tankin tornin irti. Tuhoutumisen yhteydessä syttynyt tulipalo on sulattanut paikoin vaunun metalliosia.

Kansalaistorin laidalla sijaitsee mm. Eduskuntatalo, jonka osuminen samaan kuvaan tuhotun vaunun kanssa herättää suomalaisissa varmasti monenlaisia ajatuksia.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat