Ajoneuvot | Uutinen | 24.3.2019

Rentoudu katsomalla muiden työntekoa: Lexus esittelee käsityömestareita

Lexuksen rahoittama Takumi-dokumenttielokuva esittelee erilaisia käsityömestareita ammateissaan ja pohtii samalla, mikä on käsityön merkitys robottien ja tekoälyjen aikakaudella.

Jaa artikkeli

Takumi – A 60,000-hour story on the survival of human craft on Lexuksen tuottama dokumenttielokuva eri alojen käsityömestareista. Länsimaissa kiertävä viisaus kertoo, että uuden taidon hallitsemiseen vaaditaan noin 10 000 tuntia harjoittelua. Japanissa tiedetään kuitenkin, että todelliseksi mestariksi tulee vain tekemällä töitä asian parissa 60 000 tuntia – siis 30 vuotta, mikäli kellokorttia leimaa arkisin kahdeksan tunnin edestä.

Mutta onko tällaisessa panostamisessa mieltä, kun robotit, 3D-tulostimet ja tekoälyt sorvaavat virheettömyyksiä tuhansia kertoja nopeammin? Tätäkin pohditaan Takumin kuluessa niin asiantuntijoiden kuin itsensä käsityömestareiden kannalta. Dokumentin ammattilaiset ovat kuitenkin todellisen ammattitaidon ylpeys syntyy ilosta tehdä muita varten, eikä täydellisyyttä voi kuitenkaan koskaan saavuttaa, vaikka siihen täytyy aina pyrkiä.

Takumi Lexus dokumentti lyhyt elokuva

Keittiömestarin, puusepän ja paperitaiteilijan lisäksi Takumissa tutustutaan Lexuksen pitkän linjan laaduntarkkailijaan. Aivan valtavan mullistavaa elokuvallista tai filosofista kokonaisuutta ei Takumista ole tehty, mutta 54 minuutin dokumentti on äärimmäisen upeasti kuvattu ja sen leppoisa tahti rentouttaa. Teemallisesti dokumentti jakautuu 20 000 tunnin osioihin, sillä matkalla Takumi-mestariksi on eri vaiheita perustaidoista ammattitaidon merkitysten etsimiseen.

Hiukan enemmän aiheeltaan vaativat riemastunevat, sillä Lexuksen mukaan Takumin voi katsoa myös täyspitkänä – siis 60 000 tunnin versiona. Ainakin elokuvan kotisivulla katsottavissa oleva versio sisältää (halutessa) vielä enemmän kuvamateriaalia kuin Amazon Primestä, Google Playstä ja iTunesista löytyvä Takumi.

Lähde ja kuvat: Lexus

Jaa artikkeli

Keskustelu