Koeajo: Škoda Yeti
Lumimiehen lisänimetön versio on ulkokuoreltaan sivistyneempi verrattuna rosoisempaan veljeensä. Hyvää: kattava moottori- ja vaihteistovalikoima, tilojen monikäyttöisyys Huonoa: vaihteiston toiminta kaupunkiajossa
Škoda Yetin voi sanoa kestäneen kohtuullisen hyvin ajan hammasta. Katumaasturi esiteltiin vuonna 2009 ja se on nyt saanut ensimmäisen päivityksensä. Päivityksen myötä Yetistä on saatavilla kaksi versiota: Yeti ja Yeti Outdoor.
Outdoorissa on maasturimaiset, mustat sivulistat ja puskurien alakulmat. Se muistuttaa enemmän kantaisäänsä, kuin Suomessa koeajamamme Yeti, joka on ulkonäöltään enemmän henkilöautomainen. Molempien vakiovarusteluun kuuluvat kattokaiteet.
Škodan muotoilutrendin mukaisesti kulmia on terävöitetty ja sumuvalot ovat vaihtuneet pyöreistä neliskanttisiin.
Järkeviä tilaratkaisuja
Yetiin voi nyt halutessaan nousta kyytiin avainta räpläämättä, sillä varustelistalta löytyy avaimeton käynnistys.
Sisätilat ovat uudet verhoiluista kojelautaan. Ohjauspyörän voi valita neljästä vaihtoehdosta.
Škoda Yetin yksi myyntivaltti on sisätilojen tilaa säästävät ratkaisut, joita valmistaja mainostaa Simply-Clever- ratkaisuiksi. Takamatkustajien iloksi takaistuimessa on niin etäisyyssäätö kuin selkänojan kallistuksen säätö. Jokainen takaistuin on myös irroitettavissa kokonaan.
Kaupunkien keskustoissa liikkuville oiva uusi lisävaruste on pysäköintiavustin, joka osaa pysäköidä taskuun kadunvarteen sekä tien suuntaan nähden poikittaiseen pysäköintiruutuun.
Uusien voimien lähteillä
Noin 65 prosenttia Suomessa myydyistä Yeteistä on etuvetoisia. Etenkin vanhemmat ihmiset ostavat Suomessa etuvetoisia Yetejä. Maahantuojan mukaan tämä käyttäjäkunta arvostaa auton korkeaa maavaraa, josta huolimatta kyytiin on helppo nousta. Tämä pitänee paikkansa kuljettajan iästä riippumatta.
Sekä Yeti että Yeti Outdoor on mahdollista hankkia myös nelivetoisena. Neliveto on saatavilla kaksilitraisten turbodieseleiden yhteyteen sekä nyt myös 1,8-litraisen TSI-bensiinimoottorin yhteyteen. Diesel-nelivetoihin on uutuutena 170 hevosvoiman kaksilitrainen kaksoiskytkinvaihteistolla.
Malliston piheimpään päähän on ilmestynyt koeajamamme 1,6-litrainen turbodiesel, jota saa myös seitsenvaihteisella kaksoiskytkinautomaatilla.
Kaksoiskytkinvaihteistot ovat nelivetoisissa malleissa kuusivaihteisia, etuvetoisissa vaihteita on seitsemän.
Pieni dieselmoottori liikuttaa autoa sopivan jouheasti ja vääntöä riittää moniin tilanteisiin. Kaksoiskytkinvaihteiston toiminta yhdistettynä dieselmoottoriin jakanee kaupunkiajossa mielipiteitä. Auto ei lähde ilman kaasun käyttöä heti liikkeelle, kun jalan nostaa jarrulta. Viiveen jälkeen ryntäys ei ole kovin pehmeä ja jatkuvalla kaasun käytöllä kaupunkiajosta tulee takkuilevaa. Moottori ja vaihteisto edellyttää ennakoivaa ajotapaa.
Teksti ja kuvat: Santeri Petrell