Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 21.11.2022

Toyota bZ Compact SUV Concept kertoo kaiken oleellisen merkin sähkösuunnitelmista lähitulevaisuuteen

Toyota antoi aimo väläyksen tulevasta kompaktista sähköcrossoveristaan Los Angelesin autonäyttelyssä.

Toyotan merkittävin ihmetyksen aihe kuluvan vuoden Los Angelesin autonäyttelyssä heti viidennen polven Priuksen jälkeen oli bZ Compact SUV Concept. Konsepti on ainakin päällisin puolin jokseenkin valmiin tuntuinen. Toyotan ensimmäinen täyssähköauto, RAV4:n kokoluokkaa edustava bZ4X, on jo tuotannossa, ja sen sedan-sukulainen bZ3 aloittelee tuotantoa Kiinassa, joten nyt nähty bZ4X:ää kompaktimman kokoinen crossover voisi hyvinkin olla yksi viidestä beyond Zero -sähköautoperheessä.

Puhdas tyylikonsepti

bZ Compact SUV Conceptin nimikin viittaa tavallaan siihen, että sille ei ole rakennettu mitään spesifiä identiteettiä. Kyseessä on siis tyylillisesti ja osittain myös teknologisesti suuntaa antava konsepti siitä, mitä tulevilta kompaktisähköautoilta voi odottaa. Esimerkiksi voimalinjaan liittyvät seikat jäävät tässä vaiheessa täysin hämärän peittoon, lukuun ottamatta tietenkin sitä, että konseptilla ennakoidaan sähköautoa.

Konseptimallin ulkomuotoilu on bZ4X:ääkin särmikkäämpi ja monitahoisempi, kuten myös pyöreämpi. Keulassa ”isosisarista” tuttu vasarahaikeula on elänyt, ja varsinkin valojen osalta se tuo mieleen tuoreista tuoreimman Priuksen. Perä on bZ4X:n tapaan hyvin viisto. Perää hallitsee myös pitkä takavalonauha, ja yhtenä monista pienistä muotoiluyksityiskohdista mainittakoon lisäjarruvalo, joka löytyy katon hainevästä. Kaiken kaikkiaan konseptin ulkoinen ilme vaikuttaa liian tuotantovalmiilta jäädäkseen pelkäksi konseptiksi.

Futuristisempi sisäilme

Sisälle kurkistettaessa paljastuu muun muassa Toyotan visioita tulevan sähköcrossoverin teknologisista ratkaisuista. Valmistajan mukaan vastuullisia materiaaleja hyödyntävä ohjaamo on hyvin pelkistetty, ja ainakin tätä konseptiautoa ensinnäkin hallitaan ”yokella”, jollaista on päästy ihmettelemään jo aiemmin bZ4X:ssä sekä Lexus RZ:ssa.

Lähes kaikki toiminnot kojelaudalla on keskitetty sitä hallitsevalle monitoiminäytölle. bZ-konseptin myötä meille esittäytyy myös Yui, tekoälyassistantti, joka vastailee interaktiivisesti kaikkien autossa matkustavien tarpeisiin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat