Toyota FT-Se

Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 5.12.2023

Toyota FT-Se on täyssähköinen urheiluautokonsepti jollaista on odotettu pitkään – ja tuotantoon saadaan vielä odottaa lisää

Toyota FT-Se on japanilaisvalmistajan konseptimalli, jolla näytetään millainen tulevaisuuden urheiluauto saattaisi hyvinkin olla.

Vuosittaisessa Toyota Kenshiki Forumissa väläyteltiin Toyotan tulevaisuuden suunnitelmia. Aiemmin näistä olemme Moottorissa esitelleet Toyota Urban SUV -konseptin, ja ensitunnelmat uuden Toyota Land Cruiserin ratin takaa. Nyt siirrytään aiheeseen, jota tietyissä piireissä on odotettu jo kauan, nimittäin täysin sähköiseen urheiluautoon.

Toyota FT-Se

Sähköautot yleistyvät liikenteessä kovaa vauhtia, ja aivan ymmärrettävästi autonvalmistajat ovat aloittaneet sähköistymisensä esittelemällä mahdollisimman paljon massoille kelpaavia perheautoja. Valmistajien myymien autojen kokonaispäästöt tippuvat tehokkaimmin niin, että ne myyvät määrällisesti paljon täyssähköautoja. Tämä on varmasti yksi syy sille, miksi ainakaan Euroopassa ei ole toistaiseksi tarjolla yhtään sarjavalmisteista täyssähköistä urheiluautoa.

Voimalinja sopii, akut ei

Sähkövoimalinjan avulla on tunnetusti helppoa saada aikaiseksi räjähtävä suorituskyky, oli auto millaista tyyppiä tahansa. Tämä sopii tietysti hyvin urheiluautoihinkin. Lisäksi etenkin meillä Suomessa kovapäästöiset urheiluautot ovat usein olleet korkean autoveron vuoksi myös kalliita. Sähköautojen autoverovapauden ansiosta, ehkä meillekin voidaan tulevaisuudessa saada järkevän hintaisia urheiluautoja?

Toyota FT-Se

Sen sijaan sähköisyys tuo myös omanlaisia ongelmiaan, joista suurin lienee korkeajänniteakuston iso massa. Urheiluautojen ei ole tarkoitus ainoastaan olla nopeita, vaan ennen kaikkea niiden tulisi tarjota tunnokas ja ilotteleva ajokokemus, joka ei painavissa autoissa onnistu.

Toyota FT-Se on japanilaisvalmistajan näkemys siitä, millainen sähkövoimalinjainen urheiluauto voisi olla. Kaksipaikkainen konseptiauto on terävälinjainen ja pienikokoinen. Ulkonäöltään auto tuo mieleen jonkinlaisen superauton pienoismallin. Korkeutta autolla on 1 220 millimetriä ja leveyttä 1 895 mm. Kokonaispituudeksi kerrotaan 4 380 mm.

Odotetaan vielä hetki

Aivan lähitulevaisuudessa FT-Se:tä ei kannata kuitenkaan myyntiin odottaa. Toyotan mukaan tällaisen auton rakentaminen voisi olla mahdollista seuraavan sukupolven akkuteknologian myötä, kun paremman energiatiheyden ansiosta korkeajänniteakut tulevat pienenemään ja kevenemään.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat