American Car Show

Ajoneuvot American Car Show Autonäyttely 18.4.2019

Ulkomaan ihmeitä American Car Show -näyttelyssä

Suomen suurin harraste- ja erikoisajoneuvotapahtuma American Car Show järjestetään pääsiäisen pyhinä Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden 1978 Pontiac Trans-Am ja 1952 Chevrolet 3100 1/2 Pick-Up ovat esimerkkejä esillä olevista näyttelyautoista.

1978 Pontiac Trans-Am

Omistaja: Mikael Andersson, Töcksfors, Ruotsi

Auto on rakennettu vuosina 1981 – 1985 ja alunperin useiden erilaisten verhoilujen ja sisustaratkaisujen kera. Se valmistui nykykuosiinsa vuonna 1985. Auton alkuperäinen rakentaja oli Kenneth Frisk ja auton ulkokuoren maalauksesta vastasi norjalainen Terje Aspmo. Kyseinen Pontiac oli mukana jo 80-luvun puolivälissä vielä siihen aikaan Helsingin Vanhassa Jäähallissa järjestetyssä FHRA:n American Car Show:ssa. Silloin autolla voitettiin muun muassa Parhaan Maalauksen ykköspalkinto.

Nykyinen omistaja Mikael Andersson hankki edeltäneet 30 vuotta autotallissa piilotetun Pontiacin itselleen kolme vuotta sitten. Mikael on tehnyt kovasti töitä palauttaakseen Pontiacin takaisin 80-luvun puolelta tuttuun loistoonsa. Auton maalauksen korjausta varten Mikael etsi käsiinsä Terje Aspmon, joka tuli ilomielin korjaamaan hänen itsensä 36 vuotta takaperin maalaaman pinnan prikulleen alkuperäiseen kuosiinsa.

Pontiac oli edellisen kerran katsastettu niinkin kauan sitten kuin vuonna 1982, mutta nyt Pontiac on taas leimattu ja kilvin varustettu ajokelpoinen laitos. Kyseessä on todennäköisesti vieläpä koko maailman ainoa Pontiac Trans-Am Lowrider.

American Car Show

Tämä Pontiac pysäyttää katseen kuin katseen! 80-lukua parhaimmillaan! Kuva: Heikki Malinen

Autokaupan mukana Mikael sai itselleen kaikki autolla aikaisemmin haalitut palkintopokaalit ja näitä oli 80-luvun koko Euroopan kattaneilta näyttelykiertueilta kertynyt peräti 160 kappaletta. Kiertueet ovat käsittäneet Ruotsin lukuisten näyttelyiden ohella muun muassa Norjan, Ranskan, Saksan ja Suomen. Palkintorahoja autolla on niin ikään ansaittu enemmän kuin koko auton rakentelu on tullut maksamaan.

Yksi auton ainutlaatuisista saavutuksista on se, että se ollut mukana voittamassa ykköspokaalin kahtena eri vuonna Ruotsin ja koko Euroopan suurimmasta jenkkiautotapahtumasta Västeråsin Power Big Meetistä. Tätä temppua ei ole yhdelläkään toisella autolla tähän päivään mennessä onnistuttu tekemään.

Vuosimallia 1978 edustavan auton mittariin on kertynyt vain 26 000 kilometriä.

American Car Show

Vuoden 1978 Pontiac Trans-Am ja villi sisusta! Kuva: Heikki Malinen

1952 Chevrolet 3100 1/2 Pick-Up

Omistaja: Ruud de Jager, Zwijindrecht, Hollanti

Tekniikka: Chevroletin 383-kuutiotuumainen V8-pikkulohko teholtaan yli 400 hv, halkaisijaltaan 3-tuumainen rosterista valmistettu pakoputkisto ja vaihteistona TH700R4 nelivaihteinen automaatti. Alustasta löytyy ilmajousituksella varustettu Mustang II-tyyppinen etukelkka ja tukivarret, takapäästä puolestaan Ridetechin valmistama nelilinkkituenta ja ilmajouset, levyjarrut edessä ja takana.

American Car Show

Näyttävä maalipinta on toteutettu itsesekoitetulla House of Kolor tummalla helmiäisruskealla candysävyllä, Watson-tyylisin kuvioin ja siinä on käytetty runsaasti Tropical Glitz -fleikkiä tuomaan pintaan lisää kimalletta ja tähän päälle tuhdisti kiillotusta ja lakkaa. Ohjaamon nahkaverhoilu ja Vintage Air -ilmastointi on tyylikkäästi toteutettu. Korista on poistettu pisaraurat, tuulilasin päälle lisätty Gangsterilippa, Rollpan-takahelma kustomhenkisin takavaloin ja takalokasuojissa on itse tehdyt Fenderskirtsit. Vanteina edessä ja takana 15-tuumaiset American Racing -vanteet 235/75-15 -valkosivurenkain.

Auton runko- ja korimuutoksiin liittyvät työt ja maalaukset on toteutettu Henk’s Customs & Restoration -pajalla Hollannin Asperenissa. Rakennusaika yhteensä 14 kuukautta.

American Car Show 19.–21.4.2019 Helsingin Messukeskuksessa

American Car Show täyttää pääsiäisenä Suomen suurimman näyttelytilan Helsingin Messukeskuksessa. Useamman näyttelyn kokonaisuus kattaa hienosti koko harrasteajoneuvokentän. Suurimpana ja kauneimpana American Car Show on löytänyt paikkansa ajoneuvoharrastajien pääsiäisviikonlopun suurtapahtumana.

American Car Show, Tuning Car Show, Classic Car Show, Custom Truck Show, MC Heaven & Motorsport 2019 – luvassa hienoimmat prätkät, tuunatuimmat kiesit, upeimmat rodit ja näyttävimmät Amerikan autot, kaikki samalla kertaa! Näyttelykokonaisuus kerää kokoon kymmenet tuhannet kävijät kolmena vilkkaana näyttelypäivänä. Kyseessä ei ole vain autonäyttely, vaan täydellinen elämys kaiken ikäisille. Lapsille ja lapsenmielisille löytyy huvipuistoa ja muuta hauskaa tekemistä.

Liput ennakkoon:

  • Päivälippu, 16-vuotiaasta alkaen 25€
  • Päivälippu, 7–15-vuotiaat 15€
  • Kokoaikaranneke 35€
  • Lapset alle 7v. ilmaiseksi

Ovelta:

  • Päivälippu, 16-vuotiaasta alkaen 29€
  • Päivälippu, 7–15-vuotiaat 19€
  • Kokoaikaranneke 39€
  • Lapset alle 7v. ilmaiseksi

Ennakkoliput myy Tiketti ja Messukeskus

Lisätiedot: www.fhra.fi/americancarshow

Teksti: Heikki Malinen ja Janne Huhtala Kuvat: Heikki Malinen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat