Ajoneuvot Uutinen 2.5.2023

Uusien autojen tilauskanta purkautuu vuoden aikana – silti rekisteröinnit jäävät 80 000 autoon tänä vuonna

Uusien autojen ensirekisteröintien uskotaan jäävän toisena vuonna peräkkäin matalalle noin 80 000 auton tasolle.

Tämän vuoden huhtikuussa rekisteröitiin 7 304 henkilöautoa, mikä prosenteissa tarkoittaa 13,6 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kaikkiaan vuonna 2023 tammi-huhtikuun aikana on rekisteröity yhteensä 28 273 henkilöautoa, mikä on kuitenkin 0,4 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Autoala ennustaa, että autojen saatavuus on vähitellen paranemassa ja viime vuoden aikana suureksi kasvanut tilauskanta purkautuu vähitellen tämän vuoden aikana. Pitkän ajan keskiarvosta ollaan kuitenkin tänä vuonna jääty ensirekisteröinneissä noin 23 prosenttia, eikä autoalalla uskota, että tänä vuonna ensirekisteröinneissä päästään lähelle pidemmän ajan keskiarvoja. Tänäkin vuonna ensirekisteröinneissä jäädään viime vuoden kaltaiseen ennätysalhaiseen noin 80 000 auton ensirekisteröintimäärään. Pitkään jatkunut komponenttipula on jarruttanut autojen tuotantoa jo useamman vuoden ajan.

Käytetyissä ja pakettiautoissa vilkkaampaa

Käytettyjen autojen kaupassa alku vuosi on ollut viime vuotta vilkkaampaa ja sama suuntaus jatkui huhtikuussa. Tammi-huhtikuun aikana käytettyjen autojen kauppa on ollut noin 3,2 prosenttia viime vuotta vilkkaampaa.

Pakettiautoja ensirekisteröitiin huhtikuussa enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Kaikkiaan 2,2 prosenttia enemmän, joka tarkoittaa, että pakettiautoja ensirekisteröitiin huhtikuussa 805 kappaletta. Koko pakettiautojen rekisteröintikanta tänä vuonna on 11,3 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Kuorma-autot selvästi plussalla

Kuorma-autojen rekisteröinnit kasvavat selvästi muita ajoneuvolajeja enemmän. Huhtikuussa kuorma-autoja ensirekisteröitiin peräti 34,9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on tammi-huhtikuussa rekisteröity yhteensä yhtä vaille tuhat eli 999, joka on 23,2 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Myös keskiraskaita 6–16 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin tammi-huhtikuussa 29,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 61. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja rekisteröitiin 285, joka on 21,8 prosenttia viime vuotta enemmän.

Linja-autojenkin rekisteröinneissä on tapahtunut kehitystä, linja-autoja on tammi-huhtikuussa rekisteröity 81, joka on 6,0 prosenttia enemmän kuin pitkän aikavälin keskimääräinen alkuvuoden rekisteröintien määrä.

Lähde Autoalan tiedotuskeskus

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat