Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Pimeät ihmiset varjoissa

Hämäryys havahdutti äskettäin pohtimaan yksinkertaisia, omassa päätösvallassa olevia turvallisuusasioita.

Aamuvarhain kiirehdin liikenneaseman pehmeästi valaistulta parkkipaikalta kohti kauppaa. Koska aamu oli kohtalaisen leuto, autosta sisätiloihin saattoi astella kevyesti ilman päällysvaatteita. Suojatien kohdalla ymmärsin tyhmyyteni: olin tummissa vaatteissa, hämärästi valaistun suojatien edessä ja minua kohti tuli toinen autoilija, joka tuskin kykeni erottamaan minua istutusten vierestä ennen kuin olisi ollut liian myöhäistä. Onnekseni pysähdyin vaistomaisesti odottamaan, että auto menee ohi tai antaa selvästi tietä. Tajusin, että heijastimet, joita minulla on aina mukanani, ovat autossa ulkovaatteisiin ja käsilaukkuun kiinnitettyinä. Yhtäkään heijastinta ei heilu, kun sisävaatteissani kipaisen asioilla.

Heijastinta ei ole suotta kutsuttu halvimmaksi henkivakuutukseksi. Taajaman hajavalot, varjot ja vastaantulevien ajoneuvojen valot vaikeuttavat aina havainnointia. Ilman häiriötekijöitäkin lähivaloilla ilman heijastinta kulkeva ihminen on autoilijan havaittavissa vasta noin 50 metrin päästä. Se on olematon etäisyys, jos kuljettajan olisi pystyttävä reagoimaan ja pysäyttämään ajoneuvo ennen kuin pimeä ihminen on kohdalla.

Heijastimella voi ostaa itselleen merkittävän turvallisuusedun. Heijastinta käyttävä ihminen on mahdollista havaita lähivaloillakin jopa 350 metrin päästä.

Kaukovaloilla ajettaessa nopeudet ovat todennäköisesti suurempia ja reaktiomatkakin pitenee. Pimeä, heijastimeton ihminen on vaatetuksesta ja ajoneuvon valoista riippuen mahdollista havaita kaukovaloilla vasta noin 150 metrin etäisyydeltä. Sekin on täysin riittämätön matka, jos kuljettajan on ehdittävä toimia välttääkseen osumasta pimeään ihmiseen. Heijastin tai heijastinliivi nostaa havaitsemisetäisyyttä kaukovaloilla lähestyttäessä jopa yli 600 metriin.

Liikenneturva kyseli taannoin heijastimen käyttöön liittyviä asioita. Peräti yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoi arvostavansa sitä, että kävelijä käyttää heijastinta ja pyöräilijä valoa pimeän aikaan liikkuessaan. Samalla lähes joka kolmas autoilija kertoi kokeneensa läheltä piti -tilanteen ilman heijastinta kulkeneen kanssa.

Heijastin nauttii siis merkittävää arvostusta. Heijastimia on myös tarjolla hyvin erilaisia moneen käyttötarpeeseen ja makuun. Joulun ja lahjakauden lähestyessä yhden heijastimen voisi sujauttaa vaikkapa lahjapaketin päälle koristeeksi – siitä voi tulla lahjansaajalle se kaikkein arvokkain joululahja.

4.12.2019 Eila Parviainen