13.3.2018

Maistiainen: vanha tuttu täysin uusi – Subaru Impreza

Subaru Impreza

Subaru Impreza on karistanut rallimaailman muistot ja keskittyy nyt turvallisuuteen.

Perinteinen nimi Subaru Impreza palaa mallistoon hieman maastohenkisen sisarmalli Subaru XV:n vanavedessä. Kun mustat asennemuovit vaihtuvat korinvärisiin puskureihin, muuntuu ulkomuoto varsin tavanomaiseksi ja hieman huomaamattomaksikin perheautoksi. Vaikka Impreza onkin toinen Subarun uuteen modulaariseen perusrakenteeseen perustuva auto, on auto yhä saman merkin käsialaa.

Subaru Impreza

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutut tunnelmat

Tavanomaisen ulkokuoren alta löytyy yhä tyypillinen Subaru: moottori on 1,6- tai kaksilitrainen ahtamaton bokserinelonen (116 tai 156 hv), vaihteisto Lineartronic-variaattori ja neliveto kuuluu vakiovarusteluun. EyeSight-kamera hätäjarrutustoimintoineen ja kaistavahteineen kuuluu myös kauppaan.

Ja tyypilliseen Subaru-tapaan olon autossa tuntee kotoisaksi vasta hetken totuttelun jälkeen. Alussa ohjauspyörän lukuisat näppäimet tuntuvat sekavalta, mutta kun mittariston keskinäytön ja kojetaulun päälle asennetun inforuudun näkymät saa mieleisekseen, voi valtaosan painikkeista lähes unohtaa. Muuten ergonomia on toimivaa. Kiiltäväpintainen kosketusnäyttö on yllättävän suuri siihen nähden, miten rajatut sen toiminnot perusmalleissa ovat. Tukeepahan ruutu sentään CarPlaytä ja Anroid Autoa, joten älypuhelinpeilauksella neliösentit eivät mene hukkaan.

Subaru Impreza

Ajettavuus lupaavaa

Moniin turboahdettuihin kilpailijoihin verrattuna moottori vaatii paikoin reilustikin kierroksia. Työnteon ääni on karheahko, ja koeajetun kaksilitraisenkin etenemistä voi kuvailla enemmän riittäväksi kuin reippaaksi. Levorgin 1,6-litrainen turbomoottori sopisi pakettiin mainioksi, mutta jostain syystä tehdas on eri mieltä.

Hetken sulattelun jälkeen Imprezaan alkaa kotiutua. Ohjaus on herkkä ja nopea, ja alusta jämäkähkö. Ensikoeajon kitkarenkaat estävät tarkemman arvioinnin, mutta ainakin ennakkotunnelmat ajettavuudesta ovat lupaavat. Rengasääntä autossa on hieman jo kitkarenkain, joten saa nähdä millaiseksi äänimaailma asettuu Suomessa.

Imprezan hinnat alkavat 1,6-litraisen mallin 26 938 eurosta. Kaksilitraisen saa 31 963 eurolla. Autot saapuvat Suomeen huhtikuun puolivälissä.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat