13.7.2018

Maistiainen: Vetyauto Hyundai Nexo hiipii Suomeenkin

Hyundai Nexo

Kun vetyauto Hyundai Nexo esittäytyy heinäkuisena iltana paraatipaikalla Oslon keskustassa, ihmettelijöitä riittää. Vaihtoehtoisiin voimanlähteisiin ja päästöttömään liikkumiseen hurahtaneet norjalaiset ovat uteliaina auton kimpussa.

Hyundai Nexo myös ansaitsee kaiken huomion. Vetykäyttöinen katumaasturi on polttokennoteknologian osaavan korealaisvalmistajan vahva työnäyte.

Nexo on linjoiltaan hillitty. Muotoilussa painottuvat käytännöllisyys ja taloudellisuus. Ilmanvastuksen minimointi on innostanut suunnittelijat useisiin veikeisiin ratkaisuihin: esimerkiksi kahvat on upotettu ovien muotoihin ja takalasinpyyhkijä piiloutuu, kun ei ole käytössä.

Sisältä auto on tilava ja rosoisen tyylikäs. Mustassa kojelaudassa on kaksi kookasta näyttöä (12,3- ja 7-tuumaiset). Tavaratila on venytetty 461-litraiseksi, vaikka auton takaosaan on täytynyt mahduttaa kolme vetysäiliötä.

Ajossa Nexo on sähköautomainen. Hevosvoimia on 163 ja vääntöä mainiot 395 newtonmetriä. Nexon toimintasäteeksi luvataan noin 670 kilometriä. Tankkeihin mahtuu 156 litraa vetyä. Täyteen tankkaaminen kestää viisi minuuttia.Hyundai Nexo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ensi vuonna Suomeen

Nexo rantautuu Suomeen ensi vuonna. Myynti jäänee ohueksi, sillä vedyn tankkauspisteitä on vain pari, eikä suurta muutosta tilanteeseen näy.

Myyntihintakaan ei suosi vety-Nexon yleistymistä. Lähtöhinta on vääjäämättä kaksinkertainen esimerkiksi saman valmistajan täyssähkö-Ioniqiin verrattuna.

Teksti: Timo Nieminen, kuvat: Timo Nieminen ja Hyundai

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat