22.5.2023

Korjaako FIA virheliikkeensä jo ensi vuodeksi? – Hybridit eivät ole tuoneet haluttua markkinahyötyä

Jääkö rallin MM-sarjan odotettu sääntömuutos sittenkin torsoksi? Uusien autoja koskevien sääntöjen tulisi astua voimaan vuoden 2025 alussa, mutta mitään päätöksiä niitä koskien ei ole toistaiseksi saatu tehtyä.

Rallin MM-sarjassa on meneillään pienimuotoinen kriisi. Autoteollisuuden arpoessa tulevaisuuden suuntaa, ei rallissa voida kuin odottaa ennen suuria suuntaviivojen vetoja.

Juuri tällä hetkellä on mahdoton sanoa, onko tulevaisuuden kovin juttu vihreyttä huokuvat polttoaineet, vety, täyssähkö vai jokin muu energiaratkaisu. Ei ole kysettäkään, etteikö rallin olisi seurattava autoteollisuuden ratkaisuja, sillä autotehtaat eivät lähde mukaan hankkeisiin, joista niiden saama markkinahyöty on olematon tai vaikeasti todettavissa.

Uusien sääntöjen kuuluisi astua voimaan jo vuoden 2025 alusta, mutta koska minkäänlaisia päätöksiä ei ole kyetty tekemään, paukkuvat aikarajat auttamatta.

Jotain on kuitenkin mahdollista tehdä, ja pieni pakkokin. Tällöin voidaan tarttua mahdollisuuteen poistaa joutavat sähkömoottorit autoista, sillä autotehtaat eivät ole saaneet puolentoista kauden aikana niistä minkäänlaista markkinointiapua.

Ralli sähköautot
Jari-Matti Latvala haluaa rallin noudattavan tiukasti autoteollisuuden asettamia ehtoja, mitä teknisiin sääntöihin tulee.

Toyotan tallipomo Jari-Matti Latvala myöntää, että sähkömoottorin poistaminen autosta onnistuu.

– On se mahdollista ottaa pois. Siinä tapauksessa täytyisi kompensoida asia auton painossa, koska autosta tulisi 70 - 80 kiloa kevyempi. Autoon täytyisi laittaa lisäpainoa, mutta kyllä sillä ajaa voisi ilman ongelmia, Latvala nyökkää.

Kuukaudet vierivät, mutta ajatukset eivät ole juuri kirkastuneet. Koko vihreä siirtymä vaikuttaa jo unholaan jääneeltä, kun insinöörit ovat esittäneet muutamia faktoja fanaattisille päättäjille.

Niinpä rallin tarvitsema vaihtoehto täytyy punnita tarkoin ennen päätösten tekoa.

– Sitä pitää miettiä tulevaisuutta ajatellen koko ajan. Autoteollisuus ei vielä ole ottanut uutta suuntaa. Hybridi ei ole mikään uusi keksintö, sillä se on ollut pitkään markkinoilla. Eri vaihtoehtoja on jo esitetty korvikkeeksi, kuten sähköistä turboahdinta. Kun samaan aikaan ajetaan synteettisellä polttoaineella ja vihreistä arvoista puhutaan, niin se olisi hyvä ratkaisu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jyrkkä ei sähkölle

Vielä pari vuotta sitten näytti hetken siltä, että oikealla tavalla promotoituna täyssähkö olisi vaihtoehto myös rallin huipputasolle. Muutamat eri tahot ympäri maailman olivat keränneet jonkin verran dataa sähköllä kilpailemisesta, mutta suuremman luokan kokeiluita ei ole toistaiseksi tehty.

Latvala ei näe henkilökohtaisesti sähköön siirtymistä mahdollisuutena.

– Fakta on, että täyssähköön emme voi mennä. Siinä on kaksi asiaa: ensinnäkin niitä autoja ei kukaan tulisi katsomaan, ja toiseksi ne ovat vaarallisia ilman ääntä. Vety olisi hyvä ratkaisu, mutta aikataulu tulee liian nopeasti sille, Latvala laskee.

Pattitilanteeseen ajautuminen ei ikinä ole pelkästään yhdestä tekijästä kiinni. Usein syy löytyy siitä, että Kansainvälisen Autoliitto FIA:n päätökset laahaavat kaukana kehityksen perässä, mutta nyt ei ole edes kyse siitä.

Käytännössä rallipäättäjiltä odotetaan tällä hetkellä riskiratkaisua. Kahden tehdastiimin sarjassa hävittävää on aika paljon, joten all-in -kaltainen päätös voisi toimiessaan tuoda paljon hyvää, tai vastaavasti epäonnistuessaan kaataa koko laivan.

– Nykysäännöt loppuvat kauden 2024 jälkeen. Nyt eletään jo 2023 vuoden puoltaväliä, niin koreihin ei ainakaan ehditä tekemään isoja muutoksia. Eikä suuria investointeja voi tehdä. Autonvalmistajia pitäisi saada lisää, jotta tämä homma pysyy tasaisena. Liian montaa muutosta ei voi tehdä kerralla, vaan on löydettävä hyvä tasapaino. Sähkömoottorin ongelmana on se, ettei se ole toiminut niin hyvin kuin olisi voinut toimia.

Ralli edelläkävijänä

Se, kuinka paljon autotehdas haluaa puuttua rallitiimin käytännön toimintaan ja olla mukana neuvottelupöydässä kattojärjestön suuntaan, ei ole julkista tietoa.

Ralli sähköautot
Rally1-autot ovat puolentoista kauden aikana villinneet yleisöä, mutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi niistä ei ole.

Tiedolla ei sinänsä ole kovin suurta itseisarvoa, mutta se voisi selventää sitä, kuinka tärkeä ja arvokas vuotuinen rallisatsaus autotehtaalle on. Erikoismalleja, kuten Toyotan urheilullinen GR Yaris, myydään pitkälti rallimenestyksen ansiosta. Tosin, vain muutamia tuhansia kappaleita, mikä ei ole paljon kymmenen miljoonan myydyn auton kokonaismäärästä.

– En halua kovin laajasti kommentoida asiaa. Ralli on Toyotalle sopiva paikka yhdistää auto, ja se mitä siitä opitaan siviilimaailmaan. Siksi on olemassa GR Yaris. Asioiden välillä pitää olla yhteys, joten yksi vaihtoehto olisi kokeilla jotain uutta, mikä on tulossa tuotantoautoihin. Jos vaikka vety saataisiin rallissa käyttöön, niin sitten se voitaisiin ottaa suuremmaksi osaksi autoteollisuutta ja voisi tuoda lajiin lisää mahdollisuuksia.

Parjatun sähkömoottorin paras anti toteutuisi vasta, jos saksalaisyritys Compact Dynamics ei toimittaisi jokaiselle tiimille samanlaista ratkaisua, vaan tiimit saisivat itsenäisesti kehittää myös hybridiä polttomoottorin ohessa.

Ralli sähköautot
Esapekka Lappi kokee, että nykyiset Rally1-autot olisivat helpompia ajaa ilman 80-kiloa painavaa sähkömoottoria.

– Kuljettajat ovat tykänneet hybridistä. Se on heidän mielestään ollut ihan hyvä ratkaisu, mutta Toyotalla nähtäisiin mieluiten tilanne, jossa saa itse kehittää oman teknologian. Nyt sitä ei ole päästy tekemään. Hyöty olisi silloin suurempi.

Myös muissa tiimeissä ollaan teknisen kehityksen kanssa varpaillaan. Pian olisi syytä ryhtyä sanoista tekoihin.

Hyundai-kuljettaja Esapekka Lapilla on valmis vastaus hybridiasiaan. Lappi ei jää kaipaamaan, mikäli hybridit päätetään poistaa Rally1-autoista.

– Auto olisi kivempi ajaa ilman sitä, se on ihan selvä asia. Sen huomasi heti, kun ajoin autolla ensimmäisiä kertoja. Massa vie kovassa vauhdissa, tai kun laittaa vehkeet poikittain, niin sladi ei pysähdy silloin kun haluat. Sama asia on hyppyjen alastulossa. Auto ei jatka niissä tangentin suuntaan, sinne mihin pyörät osoittavat, vaan liike jatkuu sivuttain. Sellaiset asiat jäisivät ainakin pois, summaa Lappi.

Teksti: Miika Wuorela Kuvat: Miika Wuorela ja Eetu Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat