pikalataus

Liikenne Uutinen 26.8.2022

34 täyssähköautoa yhtä pika- tai suurteholatauspistettä kohti

VTT:n tutkija: ”Täyssähköautojen ja suurteholatauspisteiden suhde on pysynyt samana verrattuna viime vuoteen, vaikka automäärän kasvu on ollut 125 % samassa ajassa.”

Käyttövoimamurros jyllää ja sähköautojen määrä kasvaa.

Kehitys voi tarkoittaa ladattavilla autoilla liikkuville eli lataushybrideillä ja täyssähköautoilla liikkuville haasteita: ennakolta ajatellun ajoreitin ja ajoajan muuttumista eli ruuhkia vapaata latauspiuhaa vartoessa.

Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on meillä nousemassa lähemmäs Pohjoismaista ja EU:n yleistä tasoa. Sähköautojen määrä liikenteessä kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla 25 174 autolla, joista 40 % eli 10 060 autoyksilöä oli täyssähköautoja, kertovat tuoreen sähköisen liikenteen tilannekatsauksen tiedot.

Sähköisen liikenteen tilannekatsaus Q2/2022 -raportissa kerrotaan, että kaikkien sähköautojen määrä liikenteessä oli kuluvan vuoden kesäkuun lopussa 125 084 autoa, joka on 4,4 prosenttia koko autokannasta. Tästä määrästä ladattavia hybridejä oli 92 103, täyssähköautoja 32 981.

Luvut tarkoittavat sitä, että Suomessa on 34 täyssähköautoa yhtä pika- tai suurteholatauspistettä (CCS >22 kW) kohti.

Verkosto kasvaa autokannan tahdissa

Tilanne on hieman helpottanut, sillä Moottori uutisoi toukokuussa edeltävän katsauksen tietojen perusteella asiasta otsikolla Suomessa on 36 sähköautoa yhtä pika- tai suurteholatauspistettä kohti.

– Täyssähköautojen ja suurteholatauspisteiden suhde on pysynyt samana verrattuna viime vuoteen, vaikka automäärän kasvu on ollut 125 % samassa ajassa. Eli suurteholatausverkko on pysynyt hyvin kasvussa mukana, VTT:n sähköisten voimalinjojen tutkimustiimin päällikkö Marko Paakkinen arvioi liikenteen sähköistymisen kannalta myönteistä kehitystä.

Otsikkoa muokattu vaihtamalla latauspaikka-termi latauspiste-termiin 30.8. klo 17.58

Jaa artikkeli