ajokorttilaki

Liikenne Ajokortit Liikennepolitiikka 21.6.2022

Ajokorttilaki uudistumassa – kannattaako ikäpoikkeuslupaa enää hakea?

Ajokorttilaki uudistaminen on viety eduskunnan käsittelyyn. Yksi muutos koskee ikäpoikkeusluvan mahdollista poistumista.

Hallituksen esitys eduskunnalle ajokorttilain muuttamiseksi tarkoittaa toteutuessaan mahdollisesti sitä, että nykyinen ikäpoikkeuslupa poistuu.

Jatkossa siis jokainen 17-vuotias voisi saada henkilöauton ajokortin huoltajan suostumuksella eli erillistä poikkeuslupaa ei tämän jälkeen enää tarvitsisi hakea.

Hallituksen esitys eteni eduskuntaan toukokuun alussa ja alkuperäisen aikataulun mukaan uusi laki olisi tullut voimaan 1.10.2022, mutta esityksen käsittely eduskunnassa on kuitenkin siirtynyt syksyyn 2022. Näin ollen mahdollinen voimaantuloaikataulu ei ole vielä tiedossa.

Kannattaako ikäpoikkeuslupaa hakea?

17-vuotias voi suorittaa teoriakokeen aikaisintaan syntymäpäivänään ja ajokokeen yleensä muutamia viikkoja sen jälkeen. Jos syntymäpäivä on lähellä lain voimaantuloa, ei ikäpoikkeusluvasta ole välttämättä hyötyä ajokortin saamiseksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan lain voimaan tultua mahdolliset rajoitukset ajo-oikeuteen koskevat kaikkia alle 18-vuotiaita, myös niitä, jotka ovat saaneet aiemmin ikäpoikkeusluvan.

– Ikäpoikkeusluvan hakemista kannattaa harkita tarkkaan, Traficomin päällikkö Henna Antila muistuttaa.

Ikäpoikkeuslupahakemus maksaa 110 euroa eikä viranomainen eli Traficom pysty takaamaan, että ehtii käsitellä kaikki hakemukset ennen uudistuksen voimaantuloa.

– Lakimuutoksen jälkeen ajokortin voisi saada 17-vuotiaana pelkällä huoltajan suostumuksella ilman erillistä ikäpoikkeuslupamaksua.

Opetuksen voi jo nyt aloittaa ja ajokorttilupaa hakea 16-vuotiaana. Ajokorttiluvan voi hakea Traficomin palveluntuottajan Ajovarman kautta tai Traficomin sähköisissä palveluissa.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli