Liikenne Uutinen 8.1.2015

Autojen rekisteröinnit kasvu-uralle

Uusia ajoneuvoja rekisteröitiin viime vuonna 174 119, mikä on 1,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin, selviää Trafin tuoreimmista tiedoista.

Henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvoivat viime vuonna 2,7 prosenttia. Trafi arvioi kasvun jatkuvan myös tänä vuonna muun muassa romutuspalkkiokokeilun ansiosta. Henkilöautoja ensirekisteröitiin vuonna 2014 yhteensä 106 236. Suosituimmat henkilöautomerkit olivat Volkswagen, Toyota, Skoda, Volvo ja Ford.

Uusi auto lähtee useimmiten 52-vuotiaan miehen matkaan. Viime vuonna ensirekisteröidyn henkilöauton hankkineiden naisten keski-ikä oli hiukan miehiä alempi eli noin 51 vuotta.

– On mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako romutuspalkkiokokeilu jotenkin myös auton hankkijoiden ikäjakaumaan, tietojohtaja Juha Kenraali pohtii.

Trafi arvioi, että vuonna 2015 voidaan päästä lähelle 110 000 ensirekisteröityä henkilöautoa.

– Uskomme, että romutuspalkkiokokeilu tuo omalta osaltaan piristystä uusien autojen ensirekisteröintiin, toteaa Kenraali.

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on nuorentaa Suomen eurooppalaisittain iäkästä autokantaa.

– Tarkoituksena on saada oikeasti käytöstä poistetut autot romutettua virallisia kanavia myöten sekä samalla tukea autojen vaihtamista uudempiin, jotta liikenteessä olevat autot olisivat nykyistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia, summaa Kenraali.

Sähköautojen määrä kasvussa

Vaihtoehtoisia energialähteitä käyttävien henkilöautojen osuus on vielä pieni, mutta niiden suosio on kasvussa.

Sähkökäyttöisten henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat kasvaneet reilusti viime vuonna. Vuonna 2014 ensirekisteröitiin 183 sähkökäyttöistä henkilöautoa, kun vuotta aikaisemmin niitä rekisteröitiin vain 50.

Myös ladattavien hybridihenkilöautojen suosio nousi ja niitä ensirekisteröitiin 256, kun vuonna 2013 niitä rekisteröitiin 168. Niin ikään maakaasukäyttöisten henkilöautojen ensirekisteröinnit nousivat edellisvuodesta.

Jaa artikkeli