Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 13.12.2021

Autoliiton talvivinkit: näin vältät ongelmat matkan päällä

Autoilijoiden haasteina kylminä päivinä ovat akkuongelmat, ovien lukituksen jäätyminen, lukitusjärjestelmän vikaantuminen tai kauko-ohjainavaimen paristojen loppuminen – ne voivat jättää tien poskeen.

Haastavissa talvioloissa tien poskeen jättävät tyypillisesti ovien lukituksen jäätyminen, lukitusjärjestelmän vikaantuminen tai kauko-ohjainavaimen paristojen loppuminen.

– Näiden syiden lisäksi polttoaineen jäätyminen ovat yleisimpiä pakkasten aiheuttamia syitä siihen, että meidät kutsutaan paikalle, Autoliiton operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen kertoo.

Akkuongelmat eli akun hyytyminen on ongelma, joka tyypillisesti estää koko matkaan lähdön.

– Ylläpitolaturi on hyvä väline akun varaustason ylläpitoon ja akun lataamiseen. Varsinkin lyhyitä matkoja ajettaessa akku kannattaa välillä laittaa lataukseen, vaikka se olisi aivan uusi, Oksanen neuvoo.

Hän myös ohjeistaa, että talvisin yksinomaan lyhyiden matkojen ajamista kannattaa välttää. Esimerkiksi dieselautojen hiukkassuodatin puhdistuu vasta pidemmässä maantieajossa.

– Jos suodatin tukkeutuu, edessä voi olla kallis huolto.

Oksasen mukaan myös sähköiset ohjaustehostimet ottavat melko usein itseensä kovilla pakkasilla. Harvinaista ei ole sekään, että auton sisäpuhaltimen jäätyminen huurruttaa ikkunat umpeen eikä matkaan voi lähteä – ainakaan heti silloin kun on aikonut.

Tiepalvelulla kiirettä joulukuussa

Joulukuun alun kiristyneet pakkaspäivät kielivät siitä, että tutut ongelmat ovat edessä tänäkin talvena. Joulukuun ensimmäisellä viikolla Autoliiton tiepalvelun työmääriä kuvaa se, että autoilijoiden auttamistehtäviä oli enemmän kuin vaikka koko maaliskuussa yhteensä. Tiepalvelu auttaa ympäri vuoden, jokaisena päivänä ja vuorokauden ympäri.

Oksanen kertoo kuudentoista vuoden kokemuksella kiinnostavan pakkasrajan.

– Kun pakkasta on kahdeksantoista astetta tai enemmän alkavat puhelimet soida.

Nykyautoilijat tietävät sijaintinsa

Joulun tulevia ajoreissuja silmällä pitäen Oksanen kiittelee, että nykyisin autokunnalla kuin autokunnalla on käytössä navigaattoreita, auton tai älykännykän ruudulla.

– On monelta kantilta hyvä, että entuudestaan tuntemattomilla reiteillä, harvaan asutuilla seuduilla ja eritoten iltapimeällä autoilevat tietävät itse tarkalleen missä ovat, kun auto tekee tenän. Se helpottaa ja nopeuttaa avun saamista paikalle, Oksanen pohtii.

Avun saamista tarkalleen oikeaan paikkaan tien pientareelle helpottaa myös ilmainen matkapuhelimeen ladattava Autoliiton sovellus. Sen avulla kuka tahansa voi tilata tiepalveluapua napin painalluksella, jolloin avuntarvitsijan paikkatiedot välittyvät Autoliitolle.

Varaudu lämpimin vaattein

Jos auto sammahtaa tien poskeen, voi matkalaisille tulla vilu.

– Talvipakkasella auto kylmenee todella nopeasti, jos moottori sammuu.

Oksanen suosittelee ottamaan aina mukaan lämmintä vaatetta. Autossa olisi oltava myös heijastinliivit jokaiselle matkustajalle siltä varalta, että autosta pitää nousta ulos. Jos auto jää tienvarteen, pitää varoituskolmio jaksaa viedä riittävän etäälle autosta varoittamaan takaa tulijoita.

Jaa artikkeli