Katsastus

Liikenne Uutinen 11.12.2015

Autoliitto: katsastusten laatuongelmiin puututtava

Katsastusten valvonnassa löydetyt merkittävät laatupuutteet ovat nostaneet Autoliitossa hiukset pystyyn.

– Trafin valvontaiskun tulokset osoittavat varsin kiistatta, että laatu katsastustoiminnassa on joko epätasaista tai huonoa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kiteyttää.

Trafi vei lokakuussa katsastettaviksi kaksi bensiinimoottorista Honda Accordia vuosimallia 2004–2006. Autoille tehtiin 75 koekatsastusta, mutta katsastuspaikat eivät tienneet katsastavansa Trafin testiautoja. Autoihin oli teetetty vikoja tai rakenteellisia muutoksia, joiden löytymistä valvontaiskussa koeteltiin.

Testiautojen kuudesta viasta kolme oli liikenneturvallisuuden kannalta vakavia ja sellaisia vikoja, että jokaisen niistä olisi tullut johtaa auton hylkäykseen. Katsastuksissa (75) testiauto tuli hylätyksi 50 kertaa ja hyväksytyksi 25 kertaa.

Turvallisuus edellä

Pasi Niemisen mielestä on erityisen tärkeää, että katsastusten laadusta pidetään kiinni, sillä kyse on liikenneturvallisuudesta.

– Jos jokin katsastaja, kuten valvontaiskussa selvisi, ei löydä kuudesta testiauton viasta yhtäkään, vaan päästää auton puhtain paperein lävitse, niin onhan se surullisen kehno tulos.

Näitä tapauksia ilmeni Trafin valvontaiskussa 9 kaikista 75:stä katsastuskerrasta.

Niemisen mielestä katsastusalalla on peiliin katsomisen paikka, sillä valvontaiskun perusteella alalla on laatuhaasteita.

– On kyse laatuhaasteesta, johon alan tulee kyetä vastaamaan.

”Upeata että vika löytyi”

– Oleellisinta ei ole, saanko leiman paperiin vaan siitä, löytyvätkö autoni piilevät viat, jotka voivat olla vakavia. Autoilijan on voitava luottaa siihen, että katsastuksessa hyväksytty auto myös on liikennekelpoinen.

Nieminen kertoo oman autonsa tuoreesta ylätukivarsiongelmasta, joka havaittiin katsastuksessa.

– Oli upeata, että vika löytyi, eikä päässyt vaikeutumaan ja pahimmassa tapauksessa johtamaan vakaviin seurauksiin tien päällä.

Kyse myös autoilijan rahoista

Katsastus on Niemisen mukaan erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Täsmällisesti ja tasalaatuisesti suoritetut katsastukset ovat tästäkin syystä autoilijan oikeus myös kuluttajansuojan näkökulmasta.

– Jos auton korjausta kaipaava vika jää katsastuksessa havaitsematta, ongelma voi vaikeutua ja laajeta, jolloin sen korjaamisesta voi tulla moninkertaisesti kalliimpaa kuin jos korjaus olisi tehty ajoissa.

– Autoilu Suomessa on ihan riittävän kallista ilman turhia korjauskulujakin.

Jaa artikkeli