Corolla vastaan Corolla

Liikenne Uutinen 16.5.2017

Corolla vastaan Corolla – Miten 1998 ja 2015 pärjäävät ANCAP-törmäystestissä?

Yllättävää ei ole uuden auton pärjääminen vanhaa paremmin, vaan tulosten valtava ero.

Australian ja Uuden-Seelannin ajoneuvoturvallisuutta tutkiva ANCAP on julkistanut videon, jossa verrataan vuosien 1998 ja 2015 Toyota Corollojen keskinäistä törmäysturvallisuutta. Vaikka australialainen Corolla on sukua eurooppalaiselle serkulleen, kannattaa tuloksia pitää vain suuntaa antavina.

Osittaisessa kohtaamisonnettomuudessa kumpikin Corolla kiihdytettiin 64 km/h nopeuteen ja autot törmäsivät kuljettajien puoleiset kulmat vastakkain. 17 vuoden ikäero tarkoittaa merkittävää eroa erityisesti matkustamon muodon säilymisen osalta, mutta myös turvatyynyjen kaltaisten turvallisuusteknologioiden suhteen. Huomioida kannattaa ainakin kuljettajan oven muotoon ja hidastuskuvaan törmäystestinuken kohtalosta molemmissa autoissa.

ANCAPin turvallisuusluokituksissa vuosimallin 1998 Toyota Corolla arvioitiin 0 tähden arvoiseksi pistesaaliilla 0,40. Maksimipistemäärä kokeesta oli 16. Vuosimallin 2015 Corolla selvitti kokeen 12,93 arvoisesti, saaden täydet viisi tähteä.

Kokeen tarkoituksena on herättää ANCAPin toiminta-alueen autoilijoita, sillä Uuden-Seelannin ajoneuvokannan keski-ikä on yli 14 vuotta. Ennen vuotta 2000 valmistetut ajoneuvot käsittävät lähes 40% maan henkilöautoista ja ne ovat osallisina noin 57%:ssa henkilövahinkoihin johtavista onnettomuuksista.

Lähde: ANCAP via Jalopnik Kuvankaappaus: ANCAP

Jaa artikkeli