Liikenne | 26.9.2019

Euroopan liikenneturvallisuus valokeilassa – olisiko tänään päivä jolloin kukaan ei kuole liikenteessä?

Torstaina 26. syyskuuta vietetään Euroopan laajuista liikenneturvallisuuspäivää, jonka tunnus on #ProjectEDWARD.

Jaa artikkeli

Päivän mittainen ja Euroopan laajuinen #ProjectEDWARD tähtää siihen, että kukaan ei kuolisi liikenteessä tänään.

Poliisi muistuttaa, että teemapäivälle on edelleen tilausta, sillä Euroopan tieliikenteessä kuolee joka päivä noin 70 henkilöä ja loukkaantuu vaikeasti useita satoja. Pitkän aikavälin myönteisestä kehityksestä huolimatta tilanne ei Suomessakaan ole aivan auvoinen.

– Suomessa tieliikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin 240 henkilöä. Näistä jokainen tapaus on liikaa, poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Poliisihallituksesta sanoo.

Kameravalvonta_peltipoliisi

Poliisi muistuttaa, että jokainen tienkäyttäjä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Tällaisia valintoja ovat muun muassa turvalaitteiden käyttö, olosuhteisiin sopiva tilannenopeus, ajamiseen keskittyminen sekä raittius liikenteessä.

– Taajamassa riski menehtyä onnettomuudessa on lähes olematon ajettaessa selvin päin, nopeusrajoituksen mukaan turvavyö kiinnitettynä ja muuta liikennettä tarkkaillen.

Vaikka nämä asiat ovat itsestään selvyyksiä, tahtovat ne useilta kuitenkin unohtua. Tämän takia poliisin rooli valvojana ja valistajana on tärkeä, niin tänään kuin tulevaisuudessakin, kuuluu teemapäivän viesti.

Neljäs #ProjectEDWARD

Liikennekuolematon päivä järjestetään nyt neljännen kerran ja sen toimeenpanijana on Euroopan liikennepoliisiverkosto TISPOL 30 jäsenmaan voimin yhteistyössä EU-komission ja Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston (ETSC) kanssa.

Suomessa mukaan on kutsuttu useita eri liikenneturvallisuuden sidosryhmiä.

Teemapäivän virallinen nimi on Project EDWARD ja sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä käytävä keskustelu löytyy tunnuksella #ProjectEDWARD, joka koostuu sanoista European Day Without A Road Death.

Viime vuonna Liikennekuolematon päivä onnistui Suomessa hyvin: päivän aikana liikenteessä ei kuollut kukaan. Valitettavasti tällöin tapahtui kuitenkin 12 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, joissa loukkaantui 14 henkilöä.

Pyöräily pimeässä

– Vaikka liikennekuolematonta päivää vietetään vain kerran vuodessa, päivän teema – kukaan ei kuole liikenteessä, on tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen jokaisena päivänä, Maria Hoikkala sanoo,

Lähde: Poliisi Kuvitus: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu