tietyö asvaltti

Liikenne Uutinen 23.5.2016

Halpa bitumi vauhditti asvaltin tuotannon kasvuun vuonna 2015

Halvan bitumin lisäksi yksityisten tahojen ja Liikenneviraston kysyntä kirittivät tuotantoa.

Infrarakentamisen toimiala- ja työnantajajärjestö INFRA ry kertoo tiedotteessaan, että suomalainen asvalttituotannon määrä kohosi yli 5 miljoonan tonnin vuonna 2015. Kolmeen edelliseen vuoteen verrattuna kasvu on selvää, sillä esimerkiksi vuonna 2012 jäätiin hieman alle 4,5 miljoonan tonnin.

Tuotannon ja myös kysynnän kasvua selittää bitumin hinnan lasku. Bitumin hinta on laskenut vuoden aikana noin kolmanneksella. Aine muodostaa tiepäällysteestä noin 30 prosenttia, joten käytännössä tällä hetkellä päällystäminen on 10 prosenttia edullisempaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vuoden 2014 keskiarvoon verrattuna eroa kertyy peräti 18 prosenttia – tai käänneteisesti samalla summalla päällystää lähes viidenneksen enemmän tietä.

Kysyntä kasvoi selvimmin yksityisissä hankkeissa ja yksityiset tahot innostuivatkin käyttämään asvalttia enemmän kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla. Samalla kulutus kasvoi myös Liikenneviraston hallinnoimissa väylätöissä. Kuntien asvaltointitilaukset pysyivät sen sijaan paikoillaan.

– Vaikuttaa siltä, että kunnat eivät ole hyödyntäneet halpaa bitumia katujen korjaamisessa. Nykyään puhutaan paljon kuntien hankintaosaamisesta. Kuntien hankintayksiköiden kannattaisi olla valppaana, jotta ainutlaatuinen tilanne halvan bitumin osalta saadaan maksimaalisesti hyödynnettyä ja katujen korjausvelkaa lyhennettyä, INFRA ry:n johtaja Heikki Jämsä arvioi.

Lähde: INFRA ry, kuvituskuva: Liikennevirasto / Jouni Saaristo

 

Jaa artikkeli