HKL Kaupunkipyörä

Liikenne Uutinen 16.3.2017

Helsingin kaupunkipyöräpalvelu kolminkertaistuu – myös Espoo kokeilee

Helsingin viime kesänä aloittanut kaupunkipyöräpalvelu laajentuu tulevana kesänä tuntuvasti. Myös kaupunkipyöristä kiinnostunut Espoo lähtee mukaan kokeiluun.

Helsingin viime kesänä aloittanut kaupunkipyöräpalvelu laajentuu tulevana kesänä kolminkertaiseksi. Uusia pyöräilyalueita ovat muun muassa Lauttasaari, Pasila, Käpylä ja Kalasatama. Helsingin lisäksi kesällä kaupunkipyörillä poljetaan kokeiluluontoisesti myös Espoon eteläosissa, Matinkylän ja Olarin alueella.

HKL Kaupunkipyörä

Kaikki kaupunkipyöräkauden lunastaneet voivat pyöräillä yhtä lailla Helsingissä ja Espoossa, sillä kyse on samasta järjestelmästä.

– HKL halusi tukea kaupunkipyöräpalvelun laajentumista ja antaa Espoolle mahdollisuuden saada kokemuksia järjestelmästä ennen omaa kilpailutustaan, sanoo kaupunkipyöräpalvelusta vastaavan HKL:n projekti-insinööri Samuli Mäkinen.

Espoon kaupunkipyöräasemat sijaitsevat kauppakeskus Ison Omenan ympäristössä Matinkylässä ja Olarissa. Eteläisin asema on Nokkalan Venesatama.

– Olemme Espoossa innoissamme kokeilusta, ja toivomme, että asukkaat ottavat sen hyvin vastaan. Kokeilun aikana tulemme keräämään asukkaiden mielipiteitä palvelusta, kertoo Espoon Liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg.

Kymmenen asemaa ja sata pyörää lainaksi

Espooseen lainataan Helsingin laajennusosasta kymmenen pyöräasemaa ja sata pyörää. Nämä palautuvat Helsinkiin kaudeksi 2018.

– Lainattavien asemien sijainneista monet ovat sellaisia, joita ei muutenkaan olisi tälle kaudelle pystytty rakentamaan suunnitelluille paikalle esimerkiksi tietöiden vuoksi, kertoo Mäkinen.

Helsingissä kaupunkipyöräpalvelun piiriin saadaan tulevana kesänä useita sellaisia alueita, joille palvelua on asiakaspalautteiden perusteella erityisesti toivottu.

– Esimerkiksi Pasilan alue ja Lauttasaari toistuivat saamissamme asiakaspalautteissa viime kaudella usein. Järjestelmää onkin kehitetty ja laajennettu kaupunkilaisilta saadun palautteiden perusteella, kertoo Mäkinen.

Palautus onnistuu vihdoin myös täydelle asemalle

Uutena ominaisuutena tulevan kauden kaupunkipyöräpalveluun saadaan esimerkiksi mahdollisuus palauttaa pyörä täyden aseman viereen. Ominaisuutta kokeiltiin jo viime kauden lopussa, ja nyt toiminnallisuutta on kehitetty edelleen.

Valmistautuminen uuteen pyöräilykauteen on HKL:n mukaan alkanut. Kaupunkipyöräasemia on viety paikoilleen kantakaupungin alueella, mutta pyörät tuodaan telineisiin vasta pyöräilykauden alkaessa 2.5. Aikaisella aloituksella varaudutaan palvelun laajenemisen eli uusien asemien rakennustöiden vaatimaan aikaan.

Palveluun rekisteröityminen onnistuu HKL:n ennakkotietojen mukaan huhtikuun puolivälissä.

Viime kesänä koko kauden lunastaneiden kausi uusitaan automaattisesti, jos käyttäjä tämän sallii. Tiedoteviesti asiakkaille lähetetään hyvissä ajoin ennen rekisteröitymisen alkamista.

HKL Kaupunkipyörä

Lisätietoa kaupunkipyöräpalvelusta saa verkkosivulta www.hsl.fi/kaupunkipyörät.

Kauden käynnistyttyä pyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuustiedot löytyvät ajantasaisesti HSL:n Reittioppaasta.

Lähde: HKL Kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli