polttoaineiden hinta bensan hinta diesel hinta

Liikenne Autoilun hinta Uutinen 29.10.2021

Kahden euron raja ohitettu – bensan hinta noussut tuntuvasti

Polttoaineiden hinnat ovat Suomessa nousseet kuluvana vuonna tuntuvasti, selittäviä tekijöitä useampia.

Bensiinin hinta on nousussa. Syyskuussa litra ysikasia maksoi 1,8 euroa litralta. Jos vertailukohdaksi otetaan tammikuu 2002, sai autoilija tuolloin lorotella bensalitran tankkiin noin eurolla tai diesellitran noin 0,8 eurolla.

Nyt ollaan bensiinin osalta jo käyty yli kahdessa eurossa: Nuorgamissa eli Suomen pohjoisimmassa kylässä 98E-maksoi hitusen yli kaksi euroa litralta, uutisoi Yle.fi lokakuun alkupuolella. Yksi hintaa selittävä tekijä on se, että syrjäseuduilla ei välttämättä ole hintoja kurissa pitävää huoltoasemien keskinäistä kilpailua.

 

Polttoaineiden nouseva hintakehitys paljastuu myös Tilastokeskuksen ylläpitämästä kuluttajahintaindeksistä. Artikkelissa on mukana grafiikkaesitys, joka kertoo polttonesteiden hintakehityksestä vuosina 2002–2021.

Viimeisen 12 kuukauden liikennepolttonesteiden hintakehitys on sekin ollut nouseva, josta kertoo tarkemmin toinen artikkelin grafiikoista.

Ajaminen maksaa

Polttomoottoriautoilija saa siis kaivaa kuvetta aiempaa syvemmältä. Vielä viime vuonna ja etenkin kesällä litrahinnat olivat selvästi alhaisemmalla tasolla eri puolilla maata.

Bensiinin ja dieselin litrahintoja seuraavan riippumattoman polttoaine.net -sivuston mukaan valtakunnalliset keskihinnat 27.10. olivat seuraavat: 95E10 1,835 €/l, 98E 1,924 €/l ja diesel 1,670 €/l.

Vastaavat litrahinnat loppukeväällä eli 8.4.2021 olivat 95E10 1,647 €/l, 98E 1,734 €/l ja diesel 1,512 €/l.

Edullisinta 95E10-bensiiniä toissapäivänä sai Vihdistä: 1,718 euron litrahinnalla. Edullisinta 98E-bensiiniä sai sitäkin Vihdistä 1,808 euron litrahinnalla. Edullisinta dieseliä oli sitäkin tarjolla Vihdissä hintaan 1,523 €/l.

Kalleimmillaan 95E10-bensiini maksoi Konnevedellä 1,922 euroa/litra ja 98E-bensiini sekin Konnevedellä 2,012 euroa/litra. Tyyrein litra dieseliä – Sodankylässä – maksoi 1,798 euroa.

Verot vaikuttavat hintoihin

Kuluttajahintoihin vaikuttavat monenlaiset asiat kuten öljyn maailmanmarkkinahinnat ja öljytuotteiden globaalin kysynnän heilahtelut. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on noin kaksinkertaistunut vuoden sisällä.

Litrahintaan vaikuttavat myös monet polttoaineille sälytetyt verot kuten arvonlisävero (24 %) ja valmistevero. Polttoaineella autoaan juottava kuluttaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, että verojen osuus dieselin pumppuhinnasta on noin 55 prosenttia ja bensiinin hinnasta noin 65 prosenttia.

Modernit autot pihimpiä

Jos nestemäisten fossiilisten polttoaineiden litrahinnat ovatkin jo kivunneet monen autoilijan kipurajoille, on kehitys autotekniikan osalta mennyt myös toiseen suuntaan. Autoilun kuluja tietty laskee se, että polttomoottoriautojen taloudellisuus on kohentunut jopa selvästi viimeisen vuosikymmenen aikana: moderni nykyaikainen auto on pihimpi kuin vanhemman ikäluokan autot.

On tosin muistettava, että suomalaisten autot ovat varsin iäkkäitä, sillä liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä on yli 12 vuotta. Suomen henkilöautokanta on puolestaan hieman yli 2,7 miljoonaa yksilöä.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli