16.5.2023

Kävikö hirvikolari? – tee aina nämä neljä asiaa!

Hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen.

Riistaonnettomuuksissa on mukana hirvien lisäksi valkohäntäpeuroja, metsäkauriita, metsäpeuroja, villisikoja ja kuusipeuroja. Autojen eteen säntäilevät etenkin valkohäntäpeurat.

Touko–kesäkuussa liikenneonnettomuuksia aiheuttavat emojensa vieroittamat nuoret hirvieläimet. Ne etsivät omia elinalueitaan ja saattavat eksyvät taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille alueille.

– Peurakolareita tapahtuu keskimäärin noin tuhat kuukaudessa. Jotkut kuukaudet ovat pahempia kuin toiset. Toukokuu on juuri sellainen – viime vuonna oli yli 1200 tapausta, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kertoo.

Mutta miten autoilijan tulisi toimia, jos omalla kohdalla kolahtaa – tai saapuu tuoreeltaan riistakolaripaikalle?

Suomen Riistakeskus tähdentää, että varoittamalla muuta liikennettä ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen riistaonnettomuus.

Peura- tai kaurisonnettomuudet eivät useimmiten johda henkilövahinkoihin autoilijoiden kohdalla, mutta moottoripyöräilijöille tai mopoilijoille niillä on helposti todella ikävät seuraukset.

– Kaikkien kuljettajien, mutta varsinkin kaksipyöräisillä kulkevien, on nyt syytä huomioida, että peuroja tai kauriita voi tietyillä alueilla tulla yhtäkkiä eteen lähes missä tahansa, Elovaara muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Soita aina 112

Riistakeskus teroittaa mieliin, että autoilijan on aina syytä soittaa yleiseen hätänumeroon 112, jos kolaroi hirvieläimen kanssa.

Helpoiten ilmoitus hätäkeskukseen onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Soitto hätäkeskukseen käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi poliisin virka-apuna toimiva riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Neljä vinkkiä

Hirvieläinkolarin sattuessa Riistakeskuksella on neljä toimintavinkkiä:

  • Huolehdi loukkaantuneista
  • Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla
  • Soita 112
  • Merkitse onnettomuuspaikka

Tarkkaa tietoa tarvitaan

Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on eläimen kohtalon selvittämisen kannalta tärkeää. Kolaripaikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä.

– Onnettomuuspaikan merkinnässä luovuus on sallittua. Autosta löytyvä muovipussi tai muun vastaavan esineen kiinnittäminen tienlaitaan näkyvälle paikalle eläimen poistumissuunnan puolelle riittää, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Toisinaan kolarista pienen hirvieläimen kanssa ei ilmoiteta. Syynä voi olla ajoneuvolle aiheutuneet vähäiset vahingot. Ehjä auto ei kuitenkaan aina tarkoita eläimen selviytymistä vähillä vaurioilla. Ilman ilmoitusta eläintä ei osata etsiä ja pahimmillaan sen kohtalona on hidas kuolema.

– SRVA-toimijat pyrkivät tarkastamaan onnettomuuksissa osallisena olleen eläimen kunnon. Käytännössä he jäljestävät hirvieläintä koirien avulla ja yrittävät saada havaintoja eläimen liikkeistä ja loukkaantumisasteesta. Pahoin loukkaantuneet eläimet joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Shutterstock Lähde: Suomen Riistakeskus, Liikenneturva

a:2:{i:0;s:6:"101062";i:1;s:5:"31583";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat