24.11.2015

Kysely nuorille: joka kymmenes tietää kannabiskuskin

Kannabiksen käyttö näkyy liikenteessä, ilmenee Liikenneturvan tuoreesta nuorille suunnatusta kyselystä.

Joka kymmenes nuori kertoi kyselyssä kavereiden ajaneen moottoriajoneuvoa kannabiksen vaikutuksen alaisena. Liikenneturvan kyselyssä  selvitettiin nuorten käyttäytymistä ja mielipiteitä päihteiden käytöstä ja liikenteestä.

Alkoholin lisäksi kysyttiin nuorten kannabiksen käytöstä. Vaikka kannabis on useissa tutkimuksessa todettu yleiseksi päihteeksi, liikenteessä sen käyttö on erittäin harvinaista: vain yksi tai kaksi sadasta kertoi ajaneensa jollain ajoneuvolla kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Oman käytön harvinaisuudesta huolimatta joka kymmenes nuori kertoi, että kaverit ovat ajaneet liikenteessä kannabiksen vaikutuksen alaisena.

– Nuoret suhtautuvat jo nyt hyvin kielteisesti rattijuopumukseen. On muistettava, että huumekuskikin on rattijuoppo. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi tähdentää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huumaavien aineiden osuus kasvanut

Vaikka alkoholi on yhä suurin liikenteen päihdeongelmista, huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on kasvanut.

Vuonna 2014 tämä osuus oli 22 prosenttia. Hieman yli 650 kuljettajan veressä löytyi alkoholin ja huumaavan aineen yhdistelmää. Se on noin neljä prosenttia kaikista tapauksista.

Lääkkeet vaikuttavat ajokuntoon

Huumeiden lisäksi myös lääkeaineet, kuten esimerkiksi rauhoittavat lääkkeet, vaikuttavat ajokuntoon. Pienetkin alkoholimäärät muihin lääke- tai huumausaineisiin yhdistettynä lisäävät onnettomuusriskiä yhtä paljon kuin suuret, yli 1,2 promillen alkoholipitoisuudet.

Lammi muistuttaa, että sekakäyttäjän onnettomuusriski liikenteessä on yhtä suuri kuin törkeällä rattijuopolla.

– Aina ei tarvitse olla kyse alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden päihdekäyttäjästä. Pienemmätkin alkoholimäärät voivat olla liikenteessä kohtalokkaita kun niihin yhdistyy vaikkapa rauhoittavien lääkkeiden käyttöä.

Kolmivuotinen #rohkee-kampanja

Rattijuopumuksen vastaisessa työssä kampanjoinnilla on merkittävä rooli. Ehkäisytyön olennainen osa on tiedottaminen huumeiden ja sekakäytön riskeistä liikenteessä. Tuore kampanja kannustaa nuoria olemaan se #rohkee, joka estää kaverin ajamisen päihtyneenä – aineesta riippumatta.

Kolmivuotisessa #rohkee-kampanjassa ovat mukana Liikenneturva, Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.

Kuvat ja video: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat