Liikenne Uutinen 6.6.2017

Kyselytutkimus paljasti parhaiten pysäköivät ja yleisimmät törttöilijät

Joka neljäs EasyParkin kyselytutkimukseen vastanneista kertoi rikkovansa pysäköintisääntöjä tietoisesti.

Pysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin sähköiseen liikennekyselyyn vastasi yhteensä 1 008 suomalaista. Toukokuussa 2017 toteutettuun kyselyyn vastasi 516 naista ja 492 miestä. Kyselyn aiheena olivat pysäköinti- ja liikennerikkomukset sekä yleiset liikennemielikuvat.

Pysäköinnin suhteen joka neljäs vastaaja myöntää rikkovansa tietoisesti lakia, sillä arvelee kiinnijäämisen olevan epätodennäköistä. Miehet ottavat riskin naisia useammin, sillä miehistä joka kolmas kertoo kokeilevansa onnea laittoman pysäköinnin suhteen. Naisista pysäköintirikkeitä harrastaa joka viides.

Automerkeistä eniten pysäköinnissä hölmöilevät BMW-kuljettajat, joista peräti 41 prosenttia kertoo pysäköivänssä lainvastaisesti. Kakkossijalta löytyy Škoda 34 prosentilla ja Mercedes-Benz yltää kolmanneksi 29 prosentin tuloksella. Mersujen kanssa samaan kategoriaan kuuluvat myös Volkswagen- ja Toyota-kuljettajat 28 prosentin väärinpysäköinnillä.

Parhaiten pysäköivät

Kun vastaajilta kysyttiin saatujen parkkisakkojen määrästä, oli BMW jälleen edustettuna ykkössijalla. Kakkossijalla olivat tällä kertaa Toyota-kuljettajat ja jaetulla kolmossijalla Škoda ja Audi. Eniten sakkoja tulee 30–39-vuotiaille, joista joka neljättä oli muistutettu pysäköintisäännöistä virhemaksulla viimeisen vuoden aikana. Vähiten sakkoja saavat yli 60-vuotiaat, joiden pysäköintisuoritusta arvosteltiin vuoden aikana vain joka kymmenennen kuljettajan kohdalla.

– Tiedämme sekä kokemusperäisesti että aikaisemmista selvityksistämme, että pysäköinti tapahtuu usein kiireessä. Jos vielä kaikessa tohinassa joutuu etsimään vapaata parkkipaikkaa, voi laiton pysäköinti houkuttaa entistä enemmän. Joillain saattaa kyseessä olla pelkkä kokeilunhalu tai uhkapeli pysäköinninvalvojaa vastaan. Se ei kylläkään ole kovin järkevää, koska tässäkin uhkapelissä yleensä pelinhoitaja lopulta voittaa ja vie potin, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Muiden pysäköintiä arvosteltaessa ykkössijalla ovat Toyota-kuljettajat, Volvon ja Volkswagenin saadessa muut mitalisijat. Huonoimpina pidetään saksalaisia premiumeja: BMW, Mercedes ja Audi.

– Kysyimme suomalaisilta myös minkä auton kuljettajat heidän mielestään ovat parhaita parkkeeraajia. Siitäkin huolimatta, että Toyotaa ajavat itse kertovat saavansa toiseksi eniten sakkoja, kanssa-autoilijat rankkaavat heidät ykköstilalle. Toiseksi parhaat parkkeeraajat löytyvät Volvon ja kolmanneksi parhaat Volkswagenin ratin takaa, Anderson kertoo.

Parhaiten pysäköivät

Rikkomuksia myös liikenteessä

Kun pysäköinnin sijaan kysymykset kohdistetaan yleisesti liikennerikkeisiin, nousee ykkössijalle Mercedes-Benz. Tähtikeulan kuljettajista lähes joka neljännes on saanut sakkomaksun. Seuraavalta sijalta löytyvät BMW-kuljettajat ja kolmossijaa pitävät Škodaistit. Puhtoisimmin ajosuorittavat Volvolla, Nissanilla ja Fordilla ajavat.

Muiden ajosuoritteita arvioitaessa nousevat Toyota-kuljettajat ykkössijalle, kun kyse oli muiden liikkujien huomioinnista. Kakkoseksi selviytyi Volkswagen, Volvon seuratessa kannassa. Huonoiten muita liikkujia ottivat huomioon jälleen BMW, Audi ja Mercedes. Vastaajista 57 prosenttia piti BMW:tä huonoimmin muita huomioivana, Audeista ei pitänyt kolmannes ja joka viides nimesi Mercedes-Benzin.

– Poikkeuksetta kaikki autoilijat antoivat itselleen huomattavasti paremmat käyttäytymisarvosanat kuin muille merkeille. Tosin BMW:n kuljettajissa oli ilmeisen paljon peiliin katsojia, koska heistä itsestäänkin neljännes oli sitä mieltä, että ei mene hommat aina ihan uin Strömsössä. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että automerkistä riippumatta kaikilla on parannettavaa, Anderson toteaa.

Turvallisuusimagossa ykkösenä Volvo

Kyselyn vastaajista joka neljäs arvioi, että Volvo-kuljettajat ovat turvallisimpia. Kakkossijalle yltää jälleen Toyota ja jaetulla kolmossijalla turvallisten kuljettajien suhteen ovat Volkswagen ja Mercedes.

– Volvon turvallisuusviesti on selvästi mennyt perille sekä kuskeille että kanssa-autoilijoille. Itse Volvolla ajavista 66 prosenttia kertoo, että juuri he ovat turvallisimpia kuljettajia. Tulosten perusteella voi päätellä, että Ilmeisesti turvallisen tyylinen ajotapa välittyy myös muille liikenteessä kulkeville, EasyParkin Stefan Anderson päättää.

Lähde: EasyPark Kuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli