Liikenne Uutinen 6.3.2015

Lentoturvallisuus vuonna 2014

Lentoturvallisuuden vuosi 2014 oli kaksijakoinen. Kuolonuhreja vaatineiden onnettomuuksien määrä oli ennätysvähäinen 21 tapausta, mutta kuolonuhrien määrä nousi 990:een, yli kolminkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna.

Lentoturvallisuuden vuosi 2014 oli kaksijakoinen. Kuolonuhreja vaatineiden onnettomuuksien määrä oli ennätysvähäinen 21 tapausta, mutta kuolonuhrien määrä nousi 990:een, yli kolminkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna.

Murheellisia lukuja selittävät kahden laajarunkokoneen turmat. Malaysia Airlines -yhtiön Boeing 777 -koneista toinen katosi meren yllä ja toinen ammuttiin alas Itä-Ukrainassa.

Kadonneessa koneessa menehtyneitä oli 239 ja alas ammutussa koneessa 298, yhteensä 537 ihmistä. Se on 54 prosenttia kaikista vuonna 2014 menehtyneistä. Muissa 19 turmassa menehtyi 453 ihmistä. Vuonna 2013 lento-onnettomuuksia oli 29 ja niissä menehtyi vain 265 ihmistä.

Matkustajakoneille kahdeksan turmaa

Aviation Safety Network (ASN) -tilaston mukaan vuosi 2014 oli onnettomuuksien määrällä mitattuna kaikkien aikojen turvallisin ja menehtyneiden määrällä mitattuna 24. turvallisin. ASN-tilastossa ovat mukana vähintään 14-paikkaiset ja sitä suuremmat matkustajakoneet ja vastaavat rahtikoneet.

Rahtikoneille sattui 10 turmaa. Kaupallisessa matkustajaliikenteessä tapahtui kahdeksan (8) turmaa, joista neljä kansainvälisessä lentoliikenteessä. Ne kaikki tapahtuivat matkalennolla. Paikallisliikenteessä tapahtui neljä turmaa, joista kaksi kiitotietä lähestyttäessä, yksi nousussa ja yksi matkalennolla.

Alueelliset erot suuria

Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja osassa Aasiaa lentäminen on turvallista. Muualla alueelliset erot ovat suuria. Huonoin on Afrikka, jossa vuonna 2014 tapahtui 43 prosenttia kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, vaikka lentojen osuus on vain kolme prosenttia maailman lentoliikenteestä.

Kansainvälisillä reiteillä lentäminen on kehitysmaissakin suhteellisen turvallista, mutta ongelmana on pienten paikallislentoyhtiöiden turvattomuus. EU:n kieltolistalla on 15 Afrikan maan lentoyhtiötä. Aasian lentoturvallisuudessa on eroja alueittain. Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Indonesia on ollut murheenkryyni jo kauan.

Vuoden 2014 kolmanneksi pahin lentoturma tapahtui, kun AirAsia Indonesia -yhtiön Airbus A320 putosi joulukuussa matkalennolla: 162 ihmistä kuoli. Koneen tietokoneessa oli havaittu ongelmia jo edellisillä lennoilla. Myrskyä väistettäessä perämies lensi, kapteeni keskittyi tietokoneeseen eikä lentämiseen. Kone joutui jyrkkään nousukulmaan ja sakkasi.

Indonesian lentoturvallisuusviranomainen määräsi, että lentoyhtiöiden turvallisuustasot julkistetaan ja päivitetään kolmen kuukauden välein. Tarkoituksena on motivoida yhtiöitä asettamaan turvallisuus ykkösasiaksi, koska matkustajat tulevat tietämään yhtiöiden turvallisuustason.

Lentäminen yhä turvallisin tapa matkustaa

Traagiset lento-onnettomuudet saavat suuren huomion, ja moni miettii, uskaltaako enää lentää ollenkaan?

Lentäminen on edelleen turvallisin tapa matkustaa. Vuonna 2014 kaupallisessa lentoliikenteessä matkusti yli 3,3 miljardia matkustajaa 33 miljoonalla lennolla. Todennäköisyys kuolonuhreja vaatineelle lento-onnettomuudelle on yksi turma 4 125 000 lentoa kohti.

Maailmassa lennetään yli 90 000 kaupallista matkustajalentoa joka päivä. Yli yhdeksän miljoonaa matkustajaa päivässä.

Piilossa olleet uhkatekijät paljastuvat

Uusimmat lentoturmat paljastivat piilossa olleita uhkatekijöitä: terrorismi kriisialueiden yli lennettäessä, koneen mystinen katoaminen sekä lentäjien puutteellinen koulutus korkealla tapahtuvan sakkauksen oikaisussa tai yksimoottoritilanteessa.

Kriisialueiden yli lentäminen voi olla turvallisuusriski. Lentokiellot puhuttavat. On monta päätöksentekijää. YK:n siviili-ilmailujärjestö ICAO määrää yleiset ohjeet. Alueelliset lentoturvallisuusviranomaiset julkaisevat suosituksia. Valtiot päättävät itse ilmatilastaan. Taloudellinen kannustin on suuri, koska valtiot saavat tuloja ylilennoista. Lentoyhtiöt päättävät rajoitusten, suositusten ja omien riskiarvioiden perusteella.

Ohjuksia harhauttava suojajärjestelmä ei ole yleistynyt. Kaupallisessa lentoliikenteessä se on käytössä tiettävästi vain israelilaisen El Al-yhtiön koneissa.

Tänä vuonna paljastui puutteita muun muassa TransAsia -yhtiön toiminnassa ATR 72-600 -koneen syöksyessä jokeen heti lentoonlähdön jälkeen. Oikea moottori sammui, mutta lentäjät sammuttivat vasemman toimivan moottorin. Kone sakkasi ja putosi jokeen.

Taiwanin ilmailuviranomainen kiristää TransAsia-lentoyhtiön koulutusvaatimuksia ja valvontaa, koska kymmenen pilottia ei selvinnyt ATR 72 -koneen moottorihäiriökokeesta puhtain paperein. Yhtiön valvontaa tullaan tehostamaan pistokokein.

Paikannus kohenemassa

Lentokoneiden paikantamiseen on tulossa parannuksia. Vuonna 2009 Air Francen A330 putosi Etelä-Atlanttiin. Hylyn ja mustien laatikoiden etsintä kesti vuosikausia. Lähes vuosi sitten Malaysia Airlines –yhtiön kone katosi mystisesti.

Air Francen onnettomuuden jälkeen Airbus alkoi kehittää törmäyksessä irtoavia mustia laatikoita. Airbus aikoo asentaa ne uusimpiin konetyyppeihin, A350- ja A380-malleihin. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO suosittelee törmäyksessä koneesta irti ponnahtavia mustia laatikoita kaikkiin vuodesta 2019 alkaen valmistettaviin koneisiin.

Vuodesta 2021 lähtien ne ovat pakollisia. Oranssin värisiä ”mustia laatikoita” on kaksi, ohjaamoäänitin ja lentoparametrit tallentava laite.

Ensi vuodesta alkaen on suunnitelma tehostaa lentojen seurantaa. Lentokoneet ilmoittaisivat sijaintinsa lennonjohdolle ja lentoyhtiölle 15 minuutin välein. Tähän asti valtamerten yllä ilmoitusten väli on voinut venyä yli tuntiin, mikä onnettomuuden sattuessa on vaikeuttanut etsintöjä.

Lentomatkustajan turvavinkit

Lentotilastot, näkökulma

Lentoturvallisuus vuonna 2013

Turvallisuuspuutteiden vuoksi EU:n kieltolistalla olevat lentoyhtiöt

Lennolla kielletyt matkatavarat, esineet ja aineet

Ilmailun uutisia

449 lentoyhtiön turvallisuusvertailu

10 turvallisinta lentoyhtiötä

Lentoturvallisuussivusto

Nopeasti päivittyvät tiedot onnettomuuksista

Laaja tietopaketti kaupallisen ilmailun turvallisuudesta

Suurimpien lentoyhtiöiden turvallisuustilastot maanosittain

Tilasto suihkukoneliikenteen turvallisuudesta

Tutkintaselostukset onnettomuuksista ja vaaratilanteista

Ilmoita turvallisuuspuute Trafille

Jaa artikkeli