Liikenneturva: Rengasratsia käynnistyy Helsingissä

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 12.9.2021

Liikenneturva: Rengasratsia käynnistyy Helsingissä

Liikenneturva muistuttaa tarkistamaan renkaiden kunnon ennen syyssateita. Rengasratsia käynnistyy Helsingissä maanantaina 13. syyskuuta.

Nyt on aika tarkistaa renkaat ja valmistautua syksyn sadekeleihin. Rengasratsia käynnistyy Helsingissä maanantaina 13. syyskuuta ja koko muu maa seuraa perässä.

Rengasratsia tuo poliisin, Autonrengasliiton ja Liikenneturvan asiantuntijat tien päälle ensi viikolla. Nämä toimijat ovat toteuttaneet henkilö- ja pakettiautojen renkaisiin liittyvän valvonta- ja tiedotuskampanjan  jo syksystä 1997 lähtien.

Rengasratsia käynnistyy Helsingissä

Rengasratsia järjestetään Helsingissä maanantaina 13.9. klo 10.30 alkaen. Tarkempi sijainti on Auroran sairaalan ja Nordenskiöldinkadun kulmassa. Myös Kuopiossa ja Mikkelissä on rengasratsia maanantaina.

Tästä operaatio jatkaa ympäri Suomen saman viikon aikana. Kymenlaakso, Lahti, Joensuu ja Pieksamäki saavat tapahtumansa tiistaina 14. päivä.

Keskiviikko on kiireinen päivä. Jyväskylän lisäksi rengasratsia vierailee Turussa ja Porissa sekä Savonlinnassa ja Siilinjärvellä keskiviikkona 15. syyskuuta. Vielä saman päivän aikana Vaasan alueella on kaksi Rengasratsiaa.

Torstaina 16. päivä Rengasratsiaa tavataan vielä toiseen kertaan Lahdessa. Lisäksi Liperi saa ensimmäisen ohjelmanumeronsa tuolloin.

Tarkista kunto

Auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta-ala on reilun kämmenen kokoinen ja sen pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta. Renkaalla on suuri merkitys. Kunnon vaikutuksen arvioimiseksi Moottorin suuri rengastesti on verrannut myös uusia renkaita käytettyihin.

Kesärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 millimetriä kulutuspintaa. Lain minimivaatimus kesärenkaiden urasyvyydeksi on 1,6 millimetriä. Jo tätä ennen renkaat ovat menettäneet huomattavasti pito-ominaisuuksistaan, ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa.

Syksyn sadekelit vaativat autoilijalta ennakoivaa ajotapaa ja sadekeleille turvallisia renkaita. Liikenneturva on neuvonut jo aiemmin, milloin kesärenkaat tulisi heidän mielestää vaihtaa uusiin. Kulunut rengas lähtee helposti vesiliirtoon, ellei kuljettaja hidasta nopeutta kelin mukaiseksi.

Kuljettajan on tärkeä tietää oman auton renkaiden kunto ja myös tunnistaa ajamiseen vaikuttavat keliolosuhteet. Tärkeää on myös pitää huolta oikeasta rengastuksesta sekä tarkistaa säännöllisesti renkaiden ilmanpaineet.

 

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva, Lähde: Liikenneturva

Jaa artikkeli