Liikenne | Uutinen | 27.1.2020

Lumi tuli – näillä vinkeillä selviät liikenteessä

Sohjo heiluttelee autoa, lumipyry vie näkyvyyden ja lumivallit kasaantuvat ongelmiksi – niistäkin selvitään ennakoinnilla ja maltilla.

Jaa artikkeli

Sankka lumisade muuttaa liikenneympäristön. Siinä missä eteläisessä Suomessa sai hetki sitten vielä autoilla märällä mutta lumettomalla asvaltilla, on ajaminen pian haastavaa paksussa lumipöperössä sompailua muuallakin kuin pohjoisimmassa osassa maata. Kenties vähitellen myös eteläisimmässäkin osassa Suomea.

Etenkin aamuliikenne voi olla ongelmallista, sillä aurauskalusto ei sankan yöllisen lumipyryn jäljiltä ole välttämättä ehtinyt vielä kaikkialle, minkä seurauksena paksu lumikerros on aamuvarhain pienillä taajamateillä todennäköisesti vielä auraamatta. Isommilla ja vilkasliikenteisemmillä kokoojateillä ajoväylät voivat puolestaan olla yhtä autoa heiluttelevaa sohjokerrosta.

Talvikunnossapito_Helsinki

Autoliiton Teppo Vesalaisen vinkit autoilijalle

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisella on antaa autoilijoille tukku käytännön vinkkejä, kuinka selvitä lumisohjoisissa ajo-olosuhteissa.

  • Varaa autoon koko talven ajaksi asiallinen lumiharja, lumilapio, heijastinliivi sekä taskulamppu.
  • Lähde liikkeelle totuttua aiemmin, sillä aikaa kuluu moneen asiaan enemmän – auton huolellinen puhdistus lumesta ja jäästä ottaa oman aikansa.
  • Liikennevirta liikkuu hitaammin lumesta ja aurauskalustosta johtuen.
  • Matkantekoa hidastavat ongelmatilanteet (esim. kiinni juuttuminen ja kolarit) ja niiden aiheuttamat ruuhkat ovat todennäköisempiä.
  • Pysäköintipaikkoja on käytössä huomattavasti tavanomaista vähemmän.
  • Sovita nopeutesi kelin mukaiseksi.
  • Pidä riittävästi turvaväliä edellä ajavaan.
  • Väännä valokatkaisin sellaiseen asentoon, että autossa palavat ajovalot ja takavalot. Päiväajovaloilla ajettaessa takavalot ovat monessa autossa pimeinä.
  • Pidemmällä matkalla on syytä aika-ajoin pysähtyä turvalliseen paikkaan ja varmistaa, että auton takavalot ovat puhtaat lumesta ja jäästä.
  • Lumen pöllytessä sakeasti voi sen havaittavuutta takaa päin parantaa käyttämällä takasumuvaloa.

Liikkeelle huurteettomin ikkunoin

Pakkasaamuina on omanlaisensa haasteet, jotta autoilu sujuu itselle ja kanssakulkijoille turvallisesti.

– Liikenteeseen pitää lähteä kirkkain, huurteettomin ikkunoin. Jos sisätilojen esilämmitystä ei ole käytetty, pitää kuljettajan itse harjata tai skrapata ikkunat puhtaiksi, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vesalainen ottaa esiin myös sen, että usein ikkunat huurtuvat sisältä, jos kuljettaja istuu kylmään autoon.

– Tällöin pitää malttaa odottaa ennen liikkeellelähtöä niin kauan, että lämmityslaite poistaa huurteen.

Vesalaisen mukaan on ehdottoman tärkeää puhdistaa lumet pois myös muilta auton pinnoilta. Tämä on pääsääntöisesti edessä siitäkin huolimatta, vaikka sisätilat olisikin esilämmitetty. Esimerkiksi auton valaisimia ei sisätilanlämmitin tai polttoainetoiminen lisälämmitin puhdista.

Varustele autosi

Talviautoilijan on hyvä varmistaa, että autosta löytyvät kaikki hyödylliset talvivarusteet kunnollisesta jääskrapasta ja lumiharjasta lähtien. Kokoontaitettava lapio voi osoittautua arvokkaaksi avuksi muun muassa pysäköidyn auton jäädessä lumiauran jättäneen lumivallin saartamaksi.

Heijastinliivit kaikille matkustajille sekä taskulamppu olisi syytä olla autossa aina.

– Lisäksi kannattaa varautua pakkaskeleihin huolehtimalla, että lyhyelläkin matkalla on mukana aina lämmintä vaatetta, pipo ja käsineet, Vesalainen muistuttaa.

Valot kuntoon

Pimeissä ajo-olosuhteissa on tärkeää huolehtia paitsi omasta näkemisestä myös näkymisestä. Auton valojen toiminta on syytä varmistaa – ja tehdä se säännöllisesti. Kannattaa myös perehtyä valojen toimintaperiaatteeseen eli varmistaa, että valokatkaisija on asennossa, jossa ajovalot ja takavalot palavat. Päiväajovaloilla ajettaessa takavalot eivät useinkaan pala.

Valojen sekä tuulilasin puhtaudesta ja kirkkaudesta on syytä huolehtia.

– Naarmut ja epäpuhtaudet aiheuttavat ikäviä heijastumia ja häiritsevät havainnointia riippumatta siitä, ajetaanko valaistulla vai valaisemattomalla tieosuudella, Vesalainen muistuttaa.

Juhlapesu

Älä pihistele pesuissa!

Autoilija saattaa pihistelee pesuissa talvella, kun auto likaantuu nopeasti.

– Puhtaanapito kuitenkin kannattaa, sillä jään skrapaaminen ja lumen harjaaminen likaisilta pinnoilta naarmuttaa helposti laseja ja auton maalipintaa, Vesalainen toteaa.

Jaa artikkeli

Keskustelu