Traktorin ohitus

Liikenne Uutinen 7.8.2015

Maltilla traktorin ohi

Traktorit ja muut maataloustyökoneet voivat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita.

Muuta liikennettä hitaammin kulkevien maataloustyökoneiden ohitustilanteet saattavat aiheuttaa turhia riskinottoja. Vaaratilanteita syntyy erityisesti risteysalueilla, joissa työkone on kääntymässä vasemmalle. Lisäksi traktori saattaa kääntyä suoraan pellolle tai metsään paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä, muistuttaa Liikenneturva.

Vaikka edessä kulkeva traktori hetkellisesti hidastaa, tulee ohituksen turvallisuudesta varmistua ennen kaistanvaihtoa.

– Etenkin ohitusta suunniteltaessa on varmistettava, ettei ajoneuvo ole kääntymässä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Traktorit on syytä ohittaa omaa vauhtia hiljentäen ja maltillisella nopeuserolla. Lievä hidastus ennen ohitusta antaa paremmin kaikille aikaa reagoida tilanteeseen.

– Esimerkiksi takapyörien päällä kääntyvien puimureiden tai kääntöauraa tai vastaavaa perässään kuljettavien traktorien peränylitys on mittava. Ne vievät oikeallekin kääntyessään yllättävän paljon tilaa myös vastaantulevan kaistalta.

Kuolleita kulmia paljon

Eteen tai perään kiinnitettävät maatalouskoneet ja -laitteet ovat usein leveämpiä kuin itse traktori, mikä saattaa hankaloittaa traktorin vilkun näkymistä. Koneet saattavat lisäksi huonontaa traktorin peileistä näkemistä.

– Isoa työkonetta vetävän traktorin ohjaamosta katsoen kuolleita kulmia on paljon. Perässä ajavan kannattaakin valita ajolinjansa niin, että työkoneen kuljettaja voi havaita tämän peileistään, Elovaara ohjeistaa.

Autoilijoiden tapaan myös traktoreiden ja muiden hitaiden ajoneuvojen kuljettajien on seurattava muuta, eritoten takaa tulevaa liikennettä.

– Sopivan ja turvallisen paikan tullen takana tulevan liikenteen ohi päästäminen lisää liikenteen sujuvuutta.

Jaa artikkeli