21.7.2023

Miten toimia, jos auto hyytyy kesälomareissulla tien päälle?

Auton hyytyminen tien päälle voi pahimmillaan pilata kesälomareissun, mutta onneksi muutamilla vinkeillä voit selviytyä tilanteesta ja saada avun nopeasti.

Kesäloma on vihdoin koittanut pitkän puurtamisen jälkeen. On aika suunnata auton keula kohti rentouttavia hetkiä ja kesäisiä seikkailuja. Tunnelma on jännittynyt: auto on juuri saatu pakattua, ja on aika lähteä liikkeelle. Vehreät niityt, pellot ja metsät lipuvat ohi. Ilmastointi puhaltaa mukavan viileää ilmaa, vaikka ulkona paahtaa aurinko. Yhtäkkiä vauhti alkaa hidastumaan ja moottori sammuu. Auto lipuu kytkin pohjassa tien reunaan. Mielen valtaa epäusko ja kauhukuvat – tähänkö tämä reissu nyt jäi?

Etukäteen varautumalla ikäviin sattumuksiin voit parhaassa tapauksessa pelastaa kesälomareissun ja tietysti omat sekä kanssamatkustajien hermot.

Matkailuvaunun vetäminen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auto jättää tien päälle – näin kannattaa toimia

Muista turvallisuus ensin

Jos auto hyytyy tien päälle, ensimmäisenä kannattaa huolehtia turvallisuudesta. Siirry mahdollisimman turvalliselle paikalle tien reunaan ja muista laittaa hätävilkut päälle. Pukeudu pimeällä tai huonolla kelillä näkyviin vaatteisiin, kuten heijastinliiviin ja aseta varoituskolmio tien viereen riittävän kauas, noin 100 - 300 metrin päähän auton taakse varoittamaan muita tienkäyttäjiä. Liian usein näkee, että varoituskolmio on vain muutaman metrin päässä autosta, eikä se tällöin hyödytä juuri mitään.

Arvioi tilanne

Hengitä syvään – peliä ei ole vielä menetetty. Ennen kuin alat soittelemaan läheisiä läpi tai hinauspalvelua paikalle, tarkista ja arvioi tilanne parhaasi mukaan. Syttyikö mittaristoon vikavaloja, onko polttoaine päässyt huomaamatta loppumaan? Sähköautoissa vastaavasti tarkastetaan ajoakun varaus. Jos rengas puhkesi keskellä asumatonta seutua, tarkista löytyykö autosta vararengasta tai renkaan paikka-ainepulloa, jonka avulla matkaa voisi jatkaa lähimpään asutuskeskukseen tai huoltoasemalle. Tarkista, huomaatko mitään muuta poikkeuksellista. Mitä paremmin olet selvillä tilanteestasi, sen paremmin myös muut voivat auttaa.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön tai hinauspalveluihin

Seuraavaksi kannattaa ottaa yhteyttä auttavaan tahoon oman tilanteen mukaan. Jos autolla on kaskovakuutus, soita vakuutusyhtiölle. Pelkällä liikennevakuutuksella kannattaa turvautua hinaus- ja korjauspalveluun. Ei ole myöskään huono idea ottaa yhteyttä läheisiin yksin matkatessa, vaikka he eivät pystyisi tarjoamaan konkreettista apua – joskus henkinen tuki on yhtä tärkeää. Jos kenttä on huono, myös hätänumeroon voi viimekädessä soittaa.

Odota ammattilaisen apua

Vaikka saatat tuntea itsesi taitavaksi autonkorjaajaksi, on yleensä turvallisempaa välttää itse korjaamista tilanteessa, jossa auto on hyytynyt tien päälle.  Ellei sinulla ole riittävää tietämystä, väärin suoritetut korjaustoimenpiteet voivat johtaa lisävahinkoihin tai jopa turvallisuusriskeihin. Näin voi sattua tilanteissa, joissa hinataan autoa väärin tai apuvirtaa ei osata antaa oikeoppisesti. Vakuutusyhtiöltä jää tällöin myös korvaukset saamatta. On parasta odottaa ammattilaisen apua, jos ei täysin tiedä, mitä on tekemässä.

Pysy rauhallisena ja kärsivällisenä

Auton hyytyminen tien päälle voi ymmärrettävästi aiheuttaa stressiä ja pahimmillaan hermoromahduksen, mutta pyri silti pysymään rauhallisena ja kärsivällisenä. Muista, että apua on saatavilla, ja ammattilaiset auttavat sinua pääsemään taas liikkeelle. Pidä mielessä, että tilanne ratkeaa pian, ja yritä säilyttää malttisi.

Matkailuvaunu

Muista ainakin nämä ennen reissuun lähtöä

Puhelin kannattaa olla ennen reissua ladattu, ja mukana olisi hyvä olla myös autolaturi tai virtapankki. Ruokaa, juomaa ja lämpimiä vaatteita olisi hyvä varata aina pitkille reissuille. Kesälläkin saattaa yöllä tulla yllättävän viileä, jos joutuu odottelemaan apua.

Tarkista, mitä autosi vakuutus kattaa. Pelkkä liikennevakuutus ei korvaa hinausta tai matkanjatkumispalveluita. Niihin vaaditaan yleensä kaskovakuutus. Vakuutusyhtiön tai tiepalvelun puhelinnumero on myös hyvä olla valmiiksi tallennettuna puhelimeen.

Autosta kannattaa ennen reissua tarkastaa vähintään rengaspaineet, öljyjen ja nesteiden tasot ja valojen toiminta. Samalla voi pistää merkille esimerkiksi renkaiden kunnon ja mahdolliset vuodot tai viat. Säännöllisesti huollettuun voi usein luottaa. Jos huoltoja laiminlyödään, voivat viat seurata perässä pahimmalla hetkellä.

Autoliiton tiepalvelu auttaa

Autoliiton Tiepalvelu on käytettävissä kotimaassa ympäri vuorokauden numerossa 0200 8080. Palvelu tarjoaa teknistä apua tiellä pulaan joutuneille ajoneuvoille. Tavoitteena on saada ajoneuvo jatkamaan matkaa omin avuin, mutta tarvittaessa tarjotaan myös hinausta ja muita avustuksia.

Autoliitto Akkupalvelu Tiepalvelu Autoliitto Plus Hinausauto

Tiepalvelun peruspalveluihin kuuluvat polttoaineen tuonti, renkaan korjaus/vaihto, hinaus, apuvirran antaminen, akun vaihto, ovien avaaminen ja tiellä tapahtuva korjaaminen. Palvelut ovat yleensä maksullisia, mutta Autoliiton jäsenet voivat saada niitä veloituksetta jäsenyyden perusteella.

Vakuutuksen kattamissa hinauksissa tiepalvelu sisältyy yleensä ilman bonusten menetystä. Tiepalvelua tarjoavat sekä Autoliiton tiepalvelumiehet että alan yritykset. Autoliiton jäsenille on omat tiepalvelunumerot, jotka löytyvät jäsenkortista ja/tai Autoliitto-sovelluksesta.

Teksti: Sini Ylivakeri Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat