27.5.2023

Moottoripyörävahingot laskevat, mutta korvaussummat ovat nousussa

moottoripyörät bussikaistoille

Vakuutusyhtiö IF kertoo, että se on korvannut viime vuosina yhä suurempia korvaussummia moottoripyörävahingoista. Syy on selkeä: moottoripyörät ovat uudempia ja korjauskustannukset kalliimpia.

Kaksipyöräisillä tapahtuneiden vahinkomäärät ovat laskussa, mutta keväällä tilastoissa korostuvat kaatumisten lisäksi kolarit autoilijoiden kanssa. Autoilijat eivät talven jäljiltä ole tottuneet havainnoimaan moottoripyöriä.

– Ajovalot kannattaa pitää päällä myös päiväsaikaan ja varustuksessa olisi hyvä olla mukana valkoisia tai värikkäitä yksityiskohtia. Omaa näkymistään voi lisätä oikealla ajotavalla: riittävällä etäisyydellä muihin ja järkevällä ajolinjalla, eli sijoittumisella ajokaistalla, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Mikael Tervonen.

Moottoripyörävahingot poikkeavat autoilla ajetuista, sillä yleisimmin onnettomuudet johtuvat kuljettajan ajovirheestä. Suurimpina syinä ovat ajoradalla kaatuminen ja tieltä suistuminen kaarteessa. Mukaan mahtuu myös peränajoja.

– Tieltä suistumisia tapahtuu yleisimmin pienillä mutkateillä, ja ne johtuvat usein jostain poikkeavasta liikennetilanteesta tai liian suuresta tilannenopeudesta, kertoo Ifin Tervonen.

Etenkin suistumisonnettomuuksia voidaan ehkäistä oikealla tilannenopeudella ja ajoharjoittelulla moottoriradalla, mutta myös tekniikka auttaa kuljettajaa. Uudemmista moottoripyöristä löytyy kaarre-ABS-järjestelmä, joka pitää pyörän pystyssä, vaikka mutkassa joutuisikin jarruttaman liiallisen nopeuden tai yllättävän liikennetilanteen vuoksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajovarusteet kuntoon ja kypärä tiukasti päähän

Moottoripyöräilyssä on todella tärkeää käyttää asianmukaisia ajovarusteita ja kypärää, sillä 80 prosentissa Ifin korvaamista vahingoista on henkilövahinkoja. Sellainen syntyy moottoripyörällä helposti, sillä jo asfaltti-ihottuma tilastoidaan henkilövahingoksi. Lisäksi yleisiä ovat nilkkavammat ja erilaiset murtumat.

– Yhteistä lievimmillekin henkilövahingoille on ajovarusteiden, kuten asianmukaisten ajokenkien ja suojaavan moottoripyöräasun, puutteellisuus. Yleisesti suomalaiset moottoripyöräilijät käyttävät hyvin kypärää, toteaa Mikael Tervonen.

Päävammoissa valitettavan yleinen yhteinen nimittäjä on liian löysällä oleva kypärän remmi tai väärän kokoinen kypärä. Laadukas kypärä suojaa päävammoilta tehokkaasti, mutta huomiota kannattaa kiinnittää oikeaoppiseen käyttöön.

Moottoripyöräilyn suosio on ollut monen laihan vuoden jälkeen kasvussa ja kokonaismarkkina on kasvanut 30 prosenttia vuodesta 2017. Koronan aikana ihmiset ovat hankkineen moottoripyöriä vilkkaasti, ja ala olisi kasvanut varmasti enemmänkin, mikäli pyöriä olisi ollut toimitettavaksi enemmän.

Teksti: Tuomas Rajala Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat