Liikenne 14.2.2014

Musta vai punainen – Anna apuvirtaa oikein

Juuri alkavalla hiihtolomakaudella moni ajaa kotipaikkakunnalta kylmempiin oloihin, jolloin heikkokuntoinen auton akku alkaa oireilla.

Kylmällä säällä erityisesti lyhyitä matkoja ajettaessa auton akku ei ehdi latautua kunnolla ajon aikana, eli virtaa kuluu enemmän kuin lataamalla saadaan talteen. Varaustaso laskee vähitellen ja lopulta akku tyhjenee tyystin.

Usein ongelma havaitaan vasta kun auto ei suostu käynnistymään. Ilman apuvirtaa tai akun vaihtoa matka ei jatku.

Apuvirtaa, mutta miten?

Uudesta autosta ei kannata antaa apuvirtaa toiseen autoon, turvallisempaa on käyttää apukäynnistintä tai irrallista akkua.

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala neuvoo tarkistuttamaan akun kunnon säännöllisesti autoa huollettaessa ja vaihtamaan sen noin viiden vuoden välein. Auton esilämmitystä käyttämällä auto käynnistyy pakkasilla helpommin, vaikka akun varaustila olisi alhainen.

Kovilla pakkasilla myös öljy- ja jäähdytinvuodot ovat tavallisia vaivoja. Luomalan mukaan paras ennaltaehkäisevä keino molempiin ongelmiin on auton säännöllinen huoltaminen.

Näin annat apuvirtaa oikein:

  • Tutustu valmistajan ohjeisiin auton käynnistämisestä apuvirralla. Käyttöohjekirjasta yleensä selviää myös apuvirtakaapeleiden kiinnikkeiden sijainti. Uusissa autoissa akku on usein tavaratilassa, mutta apuvirtakaapeleille tarkoitetut kiinnikkeet ovat moottoritilassa. Jotkut autonvalmistajat kieltävät omistajaa antamasta tai vastaanottamasta apuvirtaa.
  • Anna harkiten apuvirtaa autosta toiseen. Turvallisempaa on käyttää irrallaan olevaa akkua. Toinen vaihtoehto on käyttää apukäynnistintä.  Kannattaa satsata laadukkaisiin, paksuihin käynnistyskaapeleihin.
  • Kun kytket käynnistyskaapelit, pidä molemmat autot sammutettuina.
  • Kytke ensin punainen apuvirtakaapeli virtaa antavaan akkuun tai virtaa antavan auton plusnapaan.
  • Kytke punaisen apuvirtakaapelin toinen pää virtaa vastaanottavan auton akun plusnapaan.
  • Kytke musta käynnistyskaapeli ensin virtaa antavan akun miinusnapaan tai virtaa antavan auton maadoituspisteeseen.
  • Kytke musta käynnistyskaapeli virtaa vastaanottavan auton maadoituspisteeseen tai auton runkoon. Varmista, että maadoitus on puhdas. Varo kiinnittämästä käynnistyskaapelia auton teknisiin laitteisiin.
  • Käynnistä virtaa antava auto. Anna virtaa antavan auton käydä ainakin muutama minuutti, ennen kuin yrität käynnistää hyytynyttä autoa.
  • Pura käynnistyskaapeleiden kytkentä käänteisessä järjestyksessä.
  • Mikäli mahdollista, mittaa jännitemittarilla virta käynnistyneen auton akusta. Jännitettä mitattaessa kytke pois päältä kaikki sähkölaitteet, kuten penkinlämmittimet ja ilmastointi. Mittaamalla saa selville, toimiiko auton laturi.

Teksti ja kuvat: Santeri Petrell

Jaa artikkeli