Liikenne 4.6.2014

Nelipyörien törmäystestissä karua jälkeä – Katso videot!

Tuoreessa Euro NCAP -kolaritestissä tutkittiin Euroopassa suosittujen nelipyörien törmäysturvallisuus. Karut testitulokset antavat selviä viitteitä myös mopoautojen turvattomuudesta.

Henkilöautoa kevyempien nelipyörien suosio on kasvanut Euroopassa viime vuosien aikana. Suomessakin kevyiden nelipyörien, eli mopoautojen määrä on lisääntynyt voimakkaasti.

Siinä missä henkilöautoilta edellytetään tarkkaan määriteltyjen kolaritestien läpäisemistä, ei laki vaadi nelipyöriltä samaa.

Tämä on yksi syy NCAP:n omaan testin, jonka avulla selvitettiin, miten neljä erilaista katulaillista L7e-luokan nelipyörää pärjää kolaritestissä.

Mopoautolla samat vaatimukset

Suomen kannalta mielenkiintoisin testatuista nelipyöristä on nelipaikkainen Ligier IXO J Line, joka muistuttaa eniten meidänkin teillä liikkuvia mopoautoja.

Euro NCAP:n mukaan testi antaa viitteitä myös mopoautojen turvallisuustasosta, sillä sekä L7e- että L6e-luokan nelipyörien lainsäädännölliset vaatimukset ovat samat.

Testissä olivat mukana myös kaksipaikkaiset sähkömoottorilla toimivat Tazzari Zero ja Renault Twizy 80 sekä katulaillinen golfauto Club Car Villager 2+2 LSV.

Turvavyöt pettivät

Etutörmäystesti tehtiin 50 km/h nopeudella periksi antavaan kiinteään esteeseen, mikä kuvastaa esimerkiksi törmäystä toiseen ajoneuvoon. Lisäksi Euro NCAP teki ajoneuvoille sivutörmäystestin.

Tulokset olivat kaikkien ajoneuvojen kohdalla erittäin huonoja. Sekä Ligierin että Tazzarin turvavyöt pettivät etutörmäyksessä ja kuljettajan pää osui ohjauspyörään. Ligierin lasikuituinen jalkatila vahingoittui pahasti ja auton rakenne antoi muutenkin periksi.

Tazzarin edessä sijaitseva akusto tunkeutui puolestaan jalkatilaan. Club Car käytännössä romahti kokonaan etutörmäyksessä.

Vain yhdessä turvatyyny

Eniten pisteitä testissä saavutti Renault Twizy, joka on myös testatuista ainoa etuturvatyynyllä varustettu ajoneuvo. Twizyn liian jäykkä rakenne aiheutti kuitenkin vaarallisen kuormituksen niskalle.

Lisäksi muun muassa kuljettajan polvi osui koviin rakenteisiin. Renault sai etutörmäyksestä 6/16 ja sivutörmäyksestä 7/16 pistettä.

Testi osoitti, että nelipyörien kolariturvallisuus on huomattavasti huonommalla tasolla henkilöautoihin verrattuna. Euro NCAP patistaakin ajoneuvovalmistajia parantamaan nelipyörien turvallisuustasoa.

”Aloitteet siitä, että pienimmän kokoluokan henkilöautot voitaisiin muuttaa ominaisuuksiltaan ja muutoskatsastaa mopoautoiksi, ovat harkitsemisen arvoisia. Suurin osa pikkuautoista saa hyvän tai erinomaisen arvosanan Euro NCAP-testissä, joka on paljon tiukempi kuin nyt nelipyörille tehty testi”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen muistuttaa

Testattujen nelipyörien törmäystestivideot:

Ligier IXO J Line: Turvavyöt pettävät
Tazzari Zero: Akusto ruhjoo jalat
Renault Twizy 80: Turvatyynystä lisäsuojaa
Club Car Villager 2+2 LSV: Golfauton rakenne romahtaa

Lähde: Autoliitto Kuvat ja videot: Euro NCAP

Jaa artikkeli