Onko naapurisi auto omaasi luotettavampi? Dekran katsastustilasto paljastaa totuuden
Dekran vikalista paljastaa armotta vikaherkät autot. Mikä on oman automallisi sijoitus vikalistalla?
Autonostajan ystävä on kattava katsastusraportti, joka paljastaa armotta, mitkä ovat vähävikaisia automalleja, mitkä murheenkryynejä.
Yksi arvostetuimmista on Saksan toiseksi suurimman katsastusketju Dekran katsastusraportti. Sen erityisansio on kattavuuden lisäksi se, että raportti vertaa vikojen määrää auton ajomäärään eikä ikään, kuten useimmat muut vikaraportit.
15 miljoonaa katsastusta
Dekra-raportti 2016 perustuu 15 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen Saksassa vuosina 2014 ja 2015. Mukana ovat automallit, joista on vähintään tuhannen katsastuksen tiedot eri ajomääräryhmissä.
Auton iän sijasta tulokset on esitetty kolmessa eri ajokilometriryhmässä, alle 50 000,
50 001–100 000 ja 100 001–150 000 km. Ajokilometrimäärä auton iän sijasta lisää selvityksen luotettavuutta ja auttaa suhteuttamaan vikamäärän ajomäärään. Isoilla ja edustusluokan autoilla ajetaan tyypillisesti eniten, pikkuautoilla ja urheiluautoilla vähiten.
Paljon kilometrejä nielleitä autoja ajavien tai niitä mielivien iloksi Dekran verkkosivuilla on valtavasti vikatietoja myös vanhoista automalleista. Sivuilta löytyy yli 15-vuotiaiden autojen vikatietoja kolmessa eri ajomääräryhmässä aina 200 000 kilometriin saakka.
Audi A6 kärjessä
Vuonna 2011 esitelty Audi A6 -mallisto nousi koko tilaston parhaaksi. Audi A6 ohitti kahden edellisen raportin ykkösen eli Mercedes-Benz E-sarjan (W212). Audi Q5 sijoittui kolmanneksi.
Koko tilaston parhaat on keskiarvo kolmen eri ajomääräryhmän arvosanoista.
Koko tilaston vähävikaisimmat mallit alle 50 000 ajokilometrin ryhmässä ovat mersuja: B-sarja, ML, CLS ja SLK.
Kun otetaan huomioon kaikki ajomääräryhmät, Audi nousi kärkeen. Mercedes-Benz on parantanut laatua uusimmissa malleissa, mutta 2000-luvun alun mallien laadussa on ollut puutteita. Esimerkiksi vuonna 2009 esitelty Mercedes-Benz E-sarja (W212) on merkittävästi laadukkaampi kuin vuonna 2002 esitelty edeltäjä (W211).
Mersun aikaisempi murheenkryyni, Yhdysvalloissa valmistettava iso ML-katumaasturi on parantunut huikeasti: Aikaisemmat ML-mallit (etenkin W163) olivat vikatilastojen surkeimpia, mutta uusi, vuonna 2011 esitelty ML (W166) on noussut vähävikaisimpien joukkoon. Sen viattomuusindeksi, 98,5 on koko tilaston paras yhdessä Mercedes-Benzin B-sarjan kanssa.
Yaris, A1 ja Swift pienten kärki
Toyota Yaris, Audi A1 ja Suzuki Swift ovat pikkuautojen parhaat. Eniten ajettujen ryhmässä Mazda 2, Volkswagen Polo ja Ford Fiesta nousevat kärkeen.
Honda Civic, BMW 1-sarja ja Toyota Prius nappasivat eri ajomääräryhmien kärkisijat pienemmässä keskiluokassa.
Volvo S60/V60 voitti kaksi ajomääräryhmää ja BMW kolmossarja yhden kärkitilan isommassa keskiluokassa.
Premium-merkit porskuttavat
Premium-merkkien uudemmat mallit hallitsevat isojen autojen kärkisijoja ja vanhemmat mallit häntäpään sijoja.

Yhdysvalloissa valmistettavan Mercedes-Benz ML:n laatu on kohentunut merkittävästi. Nykyisin auto tunnetaan Mercedes-Benz GLE:nä.
Katumaasturien ryhmässä Mercedes-Benz ML (W166) nappasi kärkitilan kahdessa ajomääräryhmässä ja Audi Q5 otti kärkitilan yli 100 000 ajettujen ryhmässä.
Volkswagen Sharan yllätysmenestyjä
Tila-autoissa Mercedes-Benz B-sarja oli kärjessä kahdessa ajomääräryhmässä. Yli 100 000 kilometriä ajettujen joukossa yllätysvoittajaksi nousi vuonna 2010 esitelty Volkswagen Sharan.
Mallimuutoksen yhteydessä Volkswagen Sharanin laatu koheni huikeasti. Ensimmäisen sukupolven Sharan oli yhteistyötä Fordin kanssa, mallinimet Ford Galaxy, Volkswagen Sharan ja Seat Alhambra. Portugalissa valmistettujen autojen laatu oli kehno. Kun valmistajat eriyttivät tuotannon, laatu koheni.
Korkeiden tila-autojen ja pienten pakettiautojen ryhmässä kärkeen nousivat Volkswagen Amarok sekä Opel Combon ja Peugeot Partnerin uudemmat mallit.
Jaossa top ja flop-sijoituksia
Jaossa on sijoituksia kahdeksassa kokoluokassa, kussakin yhdeksän sijoitusta eli kolme sijoitusta kolmessa eri ajomääräryhmässä, yhteensä 72 top 3- ja flop 3 -sijoitusta. Pakettiautojen ryhmä ei ole mukana tässä laskennassa.
Kolme kärjessä -sijoitukset jakautuivat seuraavasti:
Audi nousi niukasti ykköseksi ohi mersun: Audi nappasi 16 kolmen kärjessä sijoitusta, toisena Mercedes-Benz (15) ja kolmantena BMW (7), seuraavina Volkswagen (6), Ford, Toyota ja Volvo (4), Opel (3), Citroën, Hyundai, Mazda ja Suzuki (2), Fiat, Honda, Peugeot, Porsche ja Renault (1).
Kolmen viimeisen sijan joukossa ovat useimmin Mercedes-Benz (12 kertaa), seuraavina Opel (10), BMW (7), Citroën, Fiat, Ford, Kia ja Nissan (5), Hyundai ja Renault (4), Peugeot (3), Chevrolet (2), Audi, Lancia, Mazda, Seat ja Volkswagen (1).
Ja jos joku kummastelee, miksei Škoda merkkinä ole esillä edellä luetelluissa Dekran-tiedoissa, on selityksenä se, ettei merkki sijoittunut vikatilastoissa aivan kärkeen, muttei myöskään hännille.
Mersu petrannut
Mersu 2010-luvulla mersujen laatu on kohentunut 2000-luvun alkupuolen tilanteesta, jolloin runsas uutuustulva johti lastentauteihin.
Opelin nykymallit ovat laadukkaita ja vähävikaisia, mutta 2000-luvun alkupuolen Vectra-, Tigra- ja Agila -malleissa on runsaasti vikoja.
Uuden sukupolven Ford Fiesta ja C-Max / Grand C-Max ovat luotettavia, mutta vanhemman sukupolven Ford Mondeo ja Tourneo/ Transit Connect ovat vikaherkkiä.
Korealaisten ja ranskalaiset uudet mallit kärkikahinoissa – japanilaisten laatuylivoima on hiipumassa
Aiemmissa tilastoissa korealaiset ja ranskalaiset eivät ole kärkitiloilla juhlineet, mutta nyt on parannusta näkyvissä. Korealaisista Hyundai i30 ja ix20 nousivat luokkansa kärkikolmikkoon alle 50 000 kilometrin ajomääräryhmässä.
Ranskalaisista luokkansa kärkikolmikkoon nousivat Citroën C4 50 001–100 000 km ryhmässä sekä Renault Scénic, Peugeot Partner ja Citroën Berlingo 100 001–150 000 kilometrin ajomääräryhmässä.
Pakettiautoissa Renault Master oli paras kahdessa ajomääräryhmässä ja Peugeot Boxer kolmas eniten ajettujen ryhmässä. Myös italialainen Fiat Doblò nappasi luokassaan kolmostilan 50 001–100 000 kilometrin ajomääräryhmässä.
Uutuudet päihittävät edeltäjänsä
Myös korealaisiin, ranskalaisiin ja italialaisiin merkkeihin pätee se, että uudemmat mallisukupolvet ovat edellisiä parempia.
Japanilaisen laadun ylivoima osoittaa hiipumisen merkkejä eurooppalaisten ja korealaisten parantaessa laatuaan.
Toyota ylti vain neljästi luokkansa kolmen kärkeen, Mazda ja Suzuki kahdesti ja Honda kerran.
Huikeita eroja sukupolvien välillä
Saman automallin eri mallisukupolvet voivat löytyä tilastosta joko kolmen parhaan tai kolmen huonoimman joukossa jopa samassa ajomääräryhmässä!
Näissä tapauksissa uusi malli on selvästi edeltäjäänsä laadukkaampi. Lisäksi jotkut mallit ovat ikääntyessään alttiita vähäisen käytön aiheuttamille vioille, esimerkiksi takapyörien levyjarrut voivat jumittaa.
Kokoluokassaan kolmen kärkeen ja kolmen häntäpäähän sijoittuneita malleja ovat Mercedes-Benz C-sarja, E-sarja ja CLS, BMW 5-sarja ja Z4, Opel Combo ja Meriva, Renault Scénic sekä Fiat Doblò – kaikissa uuden mallisukupolven ollessa entistä parempi.
Selvitys painottuu saksalaisiin merkkeihin ja malleihin, joista suuren autokannan myötä on tilastoon saatu muita laajempi mallikirjo. Kuitenkin kolme kärjessä ja kolme hännillä -sijoitusten yhteen laskeminen merkeittäin antaa selkeän kuvan laatueroista eri merkkien välillä.
Tulokset perustuvat merkittäviin teknisiin vikoihin. Arvosana perustuu DMI-vikaindeksiin.
Dekra-raportin tulokset perustuvat katsastuksessa havaittuihin teknisiin vikoihin, joilla on suuri merkitys turvallisuuteen, ympäristöön ja korjauskustannuksiin. Merkittäviä vikoja löytyy eniten jarruista, pyöräntuennasta, ohjauslaiteiteista, sähkölaitteista sekä päästöistä (pakokaasupäästöt ja öljyvuodot).
Omistajan huolimattomuudesta johtuneet viat, esimerkiksi kuluneet renkaat tai lasinpyyhkimen sulat, eivät vaikuta arvosteluun.
DMI-vikaindeksi (Dekra Mängel Index) lasketaan vähentämällä merkittävien, ison vikojen prosentit ilman vikoja -prosenttiluvusta. Mitä isompi arvo, lähempänä 100:aa, sitä parempi. Luku on oikeastaan ”viattomuusindeksi”.
Tulokset on esitetty kokoluokittain, mikä helpottaa vertailua käytetyn auton ostajan kannalta.
Tuloslistassa on kahdeksan kokoluokkaa pikkuautoista katumaastureihin, lisäksi pakettiautot.
Auton iän sijasta tulokset on esitetty kolmessa eri ajokilometriryhmässä, alle 50 000,
50 001–100 000 ja 100 001–150 000 km.
Ajomäärät vaihtelevat kokoluokittain. Isoilla ja edustusluokan autoilla ajetaan eniten, pikkuautoilla ja urheiluautoilla vähiten.
Matkan tyssää yleisimmin sähkövika. Kilometrien karttuessa hoito ja huolto vaikuttavat auton kuntoon.
Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton hoidolla, määräaikaishuolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla ja ajotavalla on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon – mallin laadun ohella.
Katsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin tielle pysäyttävät tekniset viat, joista yli puolet liittyy sähkölaitteisiin. Pelkästään akkuviat muodostavat kolmanneksen kaikista tielle pysäyttävistä vioista Saksan ADAC-tiepalveluraportin mukaan.
Katsastustilastojen puutteena on myös se, että katsastustilastot eivät kerro kaikista autojen tyyppivioista. Esimerkiksi joidenkin mallien kalliita korjauskustannuksia aiheuttavat DSG-kaksoiskytkinvaihteiston, kaksoismassavauhtipyörän tai jakopään ketjun tyyppiviat jäävät katsastusraportin ulkopuolelle. Tällaiset viat keskeyttävät ajamisen kokonaan tai ilmaisevat metelillä ja värinällä vakavasta viasta, joka korjautetaan ennen katsastukseen menoa.
Dekran verkkosivuilla on valtavasti vikatietoja myös todella vanhoista automalleista, joiden valmistus on lopetettu jo vuosia sitten. Verkkosivuilta löytyy vanhempien, yli 15-vuotiaiden autojen vikatietoja kolmessa eri ajomääräryhmässä aina 200 000 kilometriin saakka. Osion mallikirjo yltää aina Audi 100:sta Toyota Starletiin asti.
Automallikohtaiset vikatiedot saksaksi:
https://gebrauchtwagenreport.com/
englanniksi:
Katsastustilaston kolme parasta
|
|||
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
1. | Audi A6 | 2011 | 94,4 |
2. | Mercedes-Benz E-sarja | 2009 | 93 |
3. | Audi Q5 | 2008 | 89 |
*Kokonaistilastossa kaikki kolme ajokilometriryhmää 0–50 000 km, 50 001–100 000 km ja 100 001–150 000 km, tulos on niiden keskiarvo. Uusimpia malleja puuttuu, koska niistä ei vielä tilastoa kaikissa ajokilometriryhmissä. | |||
**Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Katsastustilaston vähävikaisimmat (ajomäärä enintään 50 000 km) |
|||
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
1. | Mercedes-Benz B-sarja | 2011 | 98,5 |
1. | Mercedes-Benz ML | 2011 | 98,5 |
2. | Mercedes-Benz CLS | 2010 | 98,3 |
2. | Mercedes-Benz SLK | 2011 | 98,3 |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Kokoluokkien parhaat* |
||||
Luokka |
Mallien
|
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
Pikkuautot | 53 | Toyota Yaris | 2011 | 92,7 |
Pienempi keskiluokka | 40 | Honda Civic | 2011 | 94,8 |
Isompi keskiluokka | 26 | Volvo S60 / V60 | 2010 | 96,6 |
Isot autot ja edustusluokka | 11 | Mercedes-Benz CLS | 2010 | 98,3 |
Katumaasturit ja maasturit | 37 | Mercedes-Benz ML | 2011 | 98,5 |
Urheiluautot ja avoautot | 16 | Mercedes-Benz SLK | 2011 | 98,3 |
Tila-autot | 35 | Mercedes-Benz B-sarja | 2011 | 98,5 |
Korkeat tila-autot/ pienet pakettiautot |
22 | Opel Combo | 2011 | 84,8 |
Pakettiautot | 16 | Renault Master | 2010 | 80,4 |
*Tilaston parhaat mallit kokoluokittain (ajokilometriryhmä 0–50 000 km) | ||||
**Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Kolme parasta ja huonointa automallia kokoluokittain eri ajokilometriryhmissä
Pikkuautot |
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Toyota Yaris | 2011 | 92,7 |
2. | Audi A1 | 2010 | 92,4 | |
3. | Suzuki Swift | 2010 | 90,0 | |
… | … | |||
… | Keskiarvo | 79,1 | ||
… | … | |||
50. | Citroën C3 / Pluriel | 2003 | 60,2 | |
50. | Hyundai Atos | 2004 | 60,2 | |
52. | Seat Ibiza / Cordoba | 2002 | 59,9 | |
53. | Citroën C2 | 2002 | 55,3 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Audi A1 | 2010 | 87,2 |
2. | Toyota iQ | 2008 | 83,5 | |
3. | Suzuki Swift | 2010 | 78,4 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 53,1 | ||
… | ||||
49. | Citroën C2 | 2003 | 34,3 | |
50. | Hyundai Atos | 2004 | 33,8 | |
50. | Lancia Ypsilon | 2003 | 33,8 | |
52. | Kia Picanto | 2004 | 32,5 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Mazda 2 | 2007 | 57,6 |
2. | Volkswagen Polo | 2009 | 57,3 | |
3. | Ford Fiesta | 2008 | 54,1 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 28,3 | ||
… | ||||
34. | Nissan Micra | 2003 | 15,4 | |
35. | Kia Picanto | 2004 | 15,2 | |
36. | Chevrolet Kalos / Aveo | 2002 | 10,7 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Pienempi keskiluokka |
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Honda Civic | 2011 | 94,8 |
2. | Hyundai i30 | 2011 | 94,4 | |
3. | BMW 1-sarja | 2011 | 94,1 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 85,1 | ||
… | ||||
38. | Renault Mégane | 2002 | 64,7 | |
39. | Peugeot 307 | 2001 | 64,1 | |
40. | Nissan Almera | 2000 | 62,8 | |
50 001–
100 000 km |
1. | BMW 1-sarja | 2011 | 86,9 |
2. | Mazda 3 | 2009 | 82,3 | |
3. | Citroën C4 / DS4 | 2010 | 82,1 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 66,8 | ||
… | ||||
39. | Renault Mégane | 2002 | 42,3 | |
40. | Peugeot 307 | 2001 | 41,3 | |
41. | Nissan Almera | 2000 | 40,8 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Toyota Prius | 2003 | 70,1 |
2. | Ford Focus | 2010 | 69 | |
3. | Opel Astra | 2009 | 67,6 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 46,5 | ||
… | ||||
32. | New Beetle | 1997 | 21,4 | |
33. | Peugeot 307 | 2001 | 21 | |
34. | Nissan Almera | 2000 | 19,9 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Isompi keskiluokka |
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Volvo S60 / V60 | 2010 | 96,6 |
2. | Mercedes-Benz C-sarja | 2007 | 95,1 | |
3. | Audi A4 | 2008 | 94,2 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 89,7 | ||
… | ||||
22. | Mercedes-Benz C-sarja | 2000 | 73,1 | |
23. | Opel Vectra | 2002 | 68,3 | |
24. | Ford Mondeo | 2000 | 65,2 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Volvo S60/V60 | 2010 | 91,5 |
2. | Audi A4 | 2008 | 88,1 | |
2. | Audi A5 | 2007 | 88,1 | |
… | ||||
Keskiarvo | 73,9 | |||
… | ||||
28. | Mercedes-Benz C-sarja | 2000 | 52,1 | |
29. | Citroën C5 | 2001 | 49,4 | |
30. | Opel Vectra | 2002 | 48,4 | |
100 001–
150 000 km |
1. | BMW 3-sarja | 2011 | 80,3 |
2. | Audi A5 | 2007 | 79,8 | |
3. | Audi A4 | 2008 | 79,4 | |
… | ||||
Keskiarvo | 53,6 | |||
… | ||||
27. | Opel Vectra | 2002 | 30,8 | |
28. | Citroën C5 | 2001 | 28,8 | |
29. | Ford Mondeo | 2000 | 28,3 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Isot autot ja
|
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Mercedes-Benz CLS | 2010 | 98,3 |
2. | Mercedes-Benz E-sarja | 2009 | 97,6 | |
3. | Audi A6 | 2011 | 97,5 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 93,9 | ||
… | ||||
9. | Audi A6 | 2004 | 89,3 | |
10. | BMW 5-sarja | 2003 | 82,3 | |
11. | Mercedes-Benz E-sarja | 2002 | 77,3 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Mercedes-Benz CLS | 2010 | 95,7 |
2. | Audi A6 | 2011 | 94,9 | |
3. | Audi A7 | 2010 | 93,7 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 81,8 | ||
… | ||||
12. | BMW 5-sarja | 2003 | 72,2 | |
13. | Mercedes-Benz CLS | 2004 | 71,6 | |
14. | Mercedes-Benz E-sarja | 2002 | 61,5 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Audi A6 | 2011 | 90,9 |
2. | Mercedes-Benz E-sarja | 2009 | 87,7 | |
3. | BMW 5-sarja | 2009 | 81,3 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 63,8 | ||
… | ||||
12. | Mercedes-Benz CLS | 2004 | 52,7 | |
13. | BMW 7-sarja | 2001 | 48,5 | |
14. | Mercedes-Benz E-sarja | 2002 | 45,9 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Katumaasturit ja
|
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Mercedes-Benz ML | 2011 | 98,5 |
2. | Mercedes-Benz GLK | 2008 | 96,8 | |
3. | Volvo XC60 | 2008 | 95,9 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 88,2 | ||
… | ||||
35. | Fiat Sedici | 2006 | 77,7 | |
36. | Kia Sportage | 2004 | 77 | |
37. | BMW X3 | 2004 | 75,1 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Mercedes-Benz ML | 2011 | 94,6 |
2. | Audi Q5 | 2008 | 90,8 | |
3. | Audi Q3 | 2011 | 90,5 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 74,5 | ||
… | ||||
49. | Hyundai Tucson | 2005 | 52 | |
50. | Kia Sorento | 2002 | 49,3 | |
51. | Nissan X-Trail | 2001 | 47,1 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Audi Q5 | 2008 | 82,1 |
2. | Volvo XC60 | 2008 | 82 | |
3. | Mercedes-Benz GLK | 2008 | 80 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 54,7 | ||
… | ||||
30. | Hyundai Tucson | 2005 | 31,3 | |
31. | Chevrolet Captiva | 2006 | 26,5 | |
32. | Kia Sorento | 2002 | 24,5 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Urheiluautot ja
|
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Mercedes-Benz SLK | 2011 | 98,3 |
2. | BMW Z4 | 2009 | 95,6 | |
3. | BMW 6-sarja | 2011 | 93,5 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 88,1 | ||
… | ||||
14. | Mercedes-Benz CLK | 2002 | 83,2 | |
15. | BMW Z4 | 2002 | 76,9 | |
16. | Opel Tigra | 2004 | 70,3 | |
50 001–
100 000 km |
1. | BMW Z4 | 2009 | 88,3 |
2. | Audi TT | 2006 | 81,5 | |
3. | Porsche 911 | 2004 | 79,1 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 68,7 | ||
… | ||||
13. | Mercedes-Benz CLC / Sportcoupé |
2000 | 62 | |
14. | BMW Z4 | 2002 | 58,2 | |
15. | Opel Tigra | 2004 | 49,9 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Audi TT | 2006 | 68,6 |
2. | Volkswagen Scirocco | 2008 | 63,6 | |
3. | Volkswagen Eos | 2006 | 57,4 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 44,4 | ||
… | ||||
8. | BMW Z4 | 2002 | 35,9 | |
9. | Mercedes-Benz CLC / Sportcoupé |
2000 | 33,6 | |
10. | Opel Tigra | 2004 | 28,8 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Tila-autot |
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Mercedes-Benz B-sarja | 2010 | 98,5 |
2. | Ford C-Max / Grand C-Max |
2010 | 91,2 | |
3. | Hyundai ix20 | 2010 | 90,3 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 84,6 | ||
… | ||||
33. | Citroën Xsara Picasso | 1999 | 66,8 | |
33. | Opel Agila | 2000 | 64,6 | |
35. | Renault Scénic | 2003 | 61,4 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Mercedes-Benz B-sarja | 2010 | 95,7 |
2. | Opel Meriva | 2010 | 81,5 | |
3. | Ford C-Max / Grand C-Max |
2010 | 80,8 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 64,1 | ||
… | ||||
39. | Renault Modus | 2004 | 44,9 | |
40. | Fiat Idea | 2003 | 44,1 | |
41. | Opel Agila | 2000 | 38 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Volkswagen Sharan | 2010 | 72,5 |
2. | Renault Scénic | 2009 | 66,5 | |
3. | Toyota Corolla Verso | 2004 | 57 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 42,2 | ||
… | ||||
25. | Opel Meriva | 2003 | 23,9 | |
26. | Mazda Premacy | 1999 | 22,2 | |
27. | Opel Agila | 2000 | 19,2 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Korkeat tila-autot /
|
Sija |
Malli |
Esitelty |
Viattomuus-
|
0–
50 000 km |
1. | Opel Combo | 2011 | 84,8 |
2. | Mercedes-Benz Vito / Viano |
2003 | 84,1 | |
2. | Volkswagen Amarok | 2010 | 82,4 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 76,9 | ||
… | ||||
20. | Opel Combo | 2001 | 67,2 | |
21. | Ford Tourneo / Transit Connect |
2004 | 62,3 | |
22. | Fiat Doblò | 2001 | 53,3 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Volkswagen Amarok | 2010 | 70,5 |
2. | Mercedes-Benz Vito / Viano |
2003 | 65 | |
3. | Fiat Doblò | 2010 | 61 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 55,2 | ||
… | ||||
19. | Ford Tourneo / Transit Connect |
2004 | 33,8 | |
20. | Mercedes-Benz Vaneo | 2001 | 30,3 | |
21. | Fiat Doblò | 2001 | 29,5 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Peugeot Partner | 2008 | 50,2 |
2. | Citroën Berlingo | 2008 | 47,8 | |
3. | Mercedes-Benz Vito / Viano |
2003 | 43,4 | |
… | ||||
… | Keskiarvo | 35,8 | ||
… | ||||
13. | Fiat Doblò | 2001 | 12,7 | |
14. | Mercedes-Benz Vaneo | 2001 | 12,1 | |
15. | Ford Tourneo / Transit Connect |
2004 | 11,9 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Pakettiautot |
Sija |
Malli |
Esitelty |
Raportissa ei ole yksityiskohtaista tulostaulukkoa, joten pisteitä ja huonoimpien sijoitusta ei voitu laskea. | |||
0 –
50 000 km |
1. | Renault Master | 2010 |
2. | Mercedes-Benz Sprinter | 2006 | |
3. | Opel Movano | 2010 | |
50 001–
100 000 km |
1. | Renault Master | 2010 |
2. | Mercedes-Benz Sprinter | 2006 | |
3. | Opel Movano | 2010 | |
100 001–
150 000 km |
1. | Volkswagen Crafter | 2006 |
2. | Mercedes-Benz Sprinter | 2006 | |
3. | Peugeot Boxer | 2006 | |
*Viattomuusindeksi DMI, prosenttia: Lasketaan kaavasta ilman vikoja (%), josta vähennetään merkittävät viat (%). |
Lähde:
Dekra-Report 2016 (Dekra-käytettyjen autojen opas, ilmestynyt Saksassa 26.2.2016).
Aineisto: 15 miljoonaa määräaikaiskatsastusta Saksassa vuosina 2014 ja 2015.
Dekra on Saksan toiseksi suurin katsastusyritys , markkinaosuus 34 prosenttia www.dekra.de/
Mallikohtaiset vikatiedot: saksan, englannin, ranskan, italian, ruotsin tai puolan kielellä löytyvät osoitteesta: www.gebrauchtwagenreport.com/
Verkkosivulla on myös laaempi malli- ja vuosimallilista: myös yli 15 vuotta vanhojen autojen vikatietoja 200 000 ajokilometriin asti.
Saksaksi lisätietoa:
Auto, Motor und Sport Spezial: Gebrauchtwagen 2016
Ilmestynyt 26.2.2016, 168 sivua, hinta Saksassa 4,90 euroa. Saatavilla myös Suomessa suurimmissa kirjakaupoissa ja lehtipisteissä.