24.8.2019

Ostaisinko sähköpyörän – millaisen, milloin ja mistä?

Koska olisi fiksu hetki siirtyä sähköpyöräilijäksi? Kannattaako vielä odotella sähköpyörien kykyjen kohentumista tai hintojen mahdollista laskemista suosion ja mallitarjonnan lisääntymisen seurauksena.

Yksi vastaus sähköpyörän hankintaa pohtivalle on, ettei koskaan ole kaikkein parasta hankintahetkeä. Kuluttaja on samankaltaisen hankinnan ajoituspulman edessä esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai älypuhelimen kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oma tarve ratkaiskoon

Järkevin ostopäätöksen sanelija on oma pyöräilytarve. Seuraavaksi on pohdittava, millaisen sähköpyörä sopii omiin liikkumistarpeisiin: onko kyse kevyestä työmatkapyöräilystä, maastoajoelämyksistä vai kenties kuntoilutarpeista. Jokaiseen tarpeeseen löytyy omia pyörämalleja, mutta tietyin rajoituksin yksi pyörä voi soveltua useampiin eri käyttötilanteisiin.

Sähköpyörien akku- ja moottoritekniikka kehittyy joka vuosi. Uusia pyörämalleja tulee myyntiin lomittuen edellismallien kanssa.

Voi olla, että myynnissä on samaan aikaan eri sukupolven malleja, joista vanhimmat ovat poistumassa ja uusimmat tulleet vastikään tarjolle alkavalle pyöräilykaudelle. Ja aivan kuten autokaupankin puolella, poistuvia malleja voi saada alennettuun hintaan.

Väkevää kasvua

Sähköpyörien suosio on väkevässä kasvussa. Sähköpyörien myynti kasvoi viime vuonna yli kaksinkertaiseksi verrattuna vuoteen 2017 – ala ennakoi kasvun jatkuvan.

Silti on hyvä mieltää, että sähköpyörien osuus on vain viiden prosentin luokkaa, kaikkiaan noin 270 000 Suomessa myydystä polkupyörästä.

Jännittävää kaupantekoa

Suomessa sähköpyörät ja pyörät ylipäätään myydään keväällä ja myös kesän aikana, syksyn tullen kauppa hiljenee. Suomalaiset pyöräkauppiaat ja valmistajat saavat alituiseen jännittää, koska päämieheltä tai muualta saadaan tarjolle pyörämalleja, joissa on se kaikkein uusin, odotetuin ja myyntiä piristävin tekniikka – ja jos kehnosti käy, uudet komponentit tulevat tarjolle myyntisesongin lopulla tai sen jo hiivuttua. Ongelma voi tällaisessa tapauksessa siirtyä myös tulevalle keväälle, jolloin kilpailijoilla saattaa olla tarjolla uusinta uutta tekniikkaa, joka houkuttaa ostajia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käy aina koeajolla

Kuluttajan kannattaa vertailla eri pyörämallien hintoja ja käydä useassa pyöräliikkeessä. Ja jos pyörää ei saa koeajettavaksi, kannattaa suunnata toiseen liikkeeseen.

Koeajon aikana saa tuntuman pyörän käsiteltävyyteen, jarrujen ja vaihteiden toimivuuteen, pyöräilyasennon säädeltävyyteen ja pyörän yleiseen laatuvaikutelmaan.

Sähköpyöriäkin myydään netin kautta, mutta halpa voi käydä kalliiksi. Suomalaisesta pyöräliikkeestä ostettuna, tunnettu pyörämerkki valittuna, kuluttaja on paremmassa asemassa teknisten ongelmien tullen ja varaosatarpeissa, kuin jos pyörän merkki on tuntematon ja pyörä ostettu netin kautta ulkomailta. Jo ostettaessa kannattaa kysellä liikkeestä, miten pyörän huoltopalveluja on tarjolla.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Vesa Eskola

Luetuimmat