henkilöliikenteen kilpailu avautuu

Liikenne Uutinen 7.4.2017

Ota joukkoliikenne haltuun reittioppaiden avulla

Suomessa on lukuisa joukko erilaisia joukkoliikenteen reittioppaita, joiden avulla selviävät aikataulut, reitit ja kekseliäimmät matkayhteydet.

Valtakunnallisesti kattavin joukkoliikenteen reittiopas on Matka.fi -palvelu. Liikenneviraston reittiopas sisältää bussien ja junien lisäksi myös lennot. Mukana kaukoliikenne koko Suomessa ja paikallisliikenne isoissa kaupungeissa.

Matka.fi -palvelussa on paikallisliikenne alla mainituilla paikkakunnilla.

Paikallisliikenteen reittioppaita

Google Maps on hyvä isoissa kaupungeissa

Google Maps hyvä paikallisliikenneopas muutamissa isoissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingin seudulla. Kaupunkien välisessä liikenteessä Google Maps-palvelussa on puutteita: kaukoliikenteen junat ja lennot puuttuvat.

Google Maps -reittiopas joukkoliikenteeseen, mukana myös Uber. www.maps.google.fi

https://google.com/landing/transit/cities/index.html?authuser=1#Europe (lista liikennöitsijöistä, jotka mukana Google Maps -reittipalvelussa)

Matkahuollon paikallisliikenteen reittioppaat (sisältävät vain bussiliikenteen)

Nysse mobiili

Reittiopas Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Tampereen, Turun ja Oulun seudun joukkoliikenteeseen. Nyssellä tarkistat nopeasti muun muassa reitit, aikataulut sekä bussien sijainnit.

Moovel

Vuoden 2016 lopulla esitelty uusi joukkoliikenteen reittiopas, alueena Helsingin seutu, Tampere, Turku ja Oulu. Mukana myös Uber. https://moovel.com/intl/fi/cities/helsinki

Kokeilussa uudistunut HERE WeGo

”HERE WeGosta löydät reittiohjeet kaikkia kaupungin liikkumistapoja varten. Olitpa liikkeellä polkupyörällä, autolla, kimppakyydillä, taksilla tai linja-autolla, HERE WeGo löytää parhaat vaihtoehtoiset reitit määränpäähäsi. Reittien vertailu on helppoa, joten voit valita itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.”

Näin hehkuttaa HERE WeGo-nettisivuston ohje, mutta aivan niin auvoinen palvelu ei ole joukkoliikenteen käyttäjän eikä pyöräilijän kannalta.

Autoilijalle ja kävelijälle HERE WeGo on pätevä navigoinnin apuväline. Se näyttää muun muassa jopa, mitä liikkeitä ja palveluja kauppakeskusten sisällä on eri kerroksissa. Tosin näiden tietojen ajantasaisuudessa on melkoisesti toivomisen varaa.

Autoilureitit toimivat hienosti

Pikakokeilussa autoilureitit toimivat hienosti, mutta esimerkiksi Turussa ehdotetut pyöräilyreitit veivät tarpeettomasti isoille kaduille, eivätkä esimerkiksi jokirannan maisemallisesti upeille pyöräteille erikseen autoliikenteestä, näyttöön tuli teksti”Polkupyöränavigoinnin toteutus on vielä kesken, joten ole tarkkana.”

Google Maps avustaa paremmin pyöräilijää.

Junia suosien kaukoliikenteessä

Joukkoliikenteessä HERE WeGo toimii paikallisliikenneoppaana pääosin kaupungeissa ja kaukoliikenteessä kaupunkien välillä. Kaukoliikenteessä palvelu suosii junia, mikäli mahdollista.

Kaukoliikenteen bussejakin löytyy, mutta ilman tietoa liikennöitsijästä.

Kävelyosuudet ja kulkuvälineiden vaihtopaikat näkyvät selvästi. Lentoja ei kuitenkaan löytynyt reittiehdotuksista.

Onnistuneen paikallisliikenteen reittihaun loppuun tulee ilmoitus ”Tiedot ovat paikallisilta julkisen liikenteen toimijoilta ja ne voivat muuttua. Toimijoiden verkkosivuilla voi olla tarkempia ja ajantasaisempia tietoja ja aikatauluja.”

Maaseudun kylissä pikkutien varrella palvelu ilmoitti usein ”Ei joukkoliikennereittejä. Tällä reitillä ei ole joukkoliikennettä tai emme saa siitä oikeaa tietoa.”

Toistaiseksi HERE WeGo sopii parhaiten autoilun ja kävelyn reittioppaaksi kotimaahan ja ulkomaille. HERE WeGo tukee useissa puhelimissa offline-karttoja, jolloin karttojen käyttämiseen ei tarvita datayhteyttä, eikä karttojen käytöstä tule datamaksuja esimerkiksi ulkomailla.

Uudistunut HERE WeGo on nyt saatavilla sekä Applen että Googlen sovelluskaupoista. App-sovelluksen älypuhelimeen (Android tai Apple) voi hakea osoitteesta https://wego.here.com/

HERE WeGo on paikallisliikenteen osalta vielä kehitysvaiheessa. Palvelu näyttää bussit ja junat. Kaukoliikenteessä palvelu suosii junia, mutta bussiyhteyksiäkin löytyy. Maaseudulla palvelussa on puutteita.

Jaa artikkeli