Pysäköinti

Liikenne Uutinen 13.9.2016

Parin tonnin peltikolari – parkkipaikkakolhu on Suomen yleisin liikennevahinko

Kiire on myrkkyä parkkihallissakin. Epähuomiossa aiheutettu vaatimaton peltikolari voi olla pahimmillaan parin tonnin paukku.

Parkkipaikkoilla kolisee, ainakin jos vakuutusyhtiö If:n selvitykseen on luottaminen. Parkkipaikalla tapahtuva peltikolari on yleisin liikennevahinko Suomessa. Samaa havaintoa tukevat myös tilastot. Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan, eli VALT:n tilastoiman mukaan liikennevakuutuksesta korvattavista vahingoista peräti 44 prosenttia sattuu parkkihalleissa, markettien pihoilla ja muilla pysäköintialueilla.

Peltikolari syntyy kiireessä

Suurimmat syyt parkkipaikkakolareihin ovat kiire ja epäselvyys etuajo-oikeuksista rutistavat peltejä pysäköintialueilla. Viattomalta näyttävä ”pusu” auton puskurissa voi yllättää korjauskustannuksillaan. Vakuutusyhtiön tilastojen mukaan parkkipaikoilla sattuvien vahinkojen koraaminen maksaa usimmin tuhannesta eurosta jopa kahteen tuhanteen euroon.

– Vähäinenkin lommo premium-luokan auton puskurissa voi maksaa helposti yli 2000 euroa. Mitä enemmän kehittynyttä tekniikkaa autossa on, sitä kalliimmaksi vahinkojen korjaaminen usein tulee. Puskurivaurion korjauskustannuksia nostavat esimerkiksi peruutustutkan antureiden uusiminen ja puskurin maalaaminen, autovahinkotarkastuksen johtaja Eero Heino Ifistä kertoo.

Vahingot vähentyvät

If:n mukaan yvä uutinen on, että peruuttamalla syntyneiden vahinkojen määrä on ollut viime vuodet lievässä laskusuunnassa. Peruuttaessa aiheutuneet kolarit ovat vähentyneet 14 prosenttia vuosien 2011 ja 2014 välillä, kertovat VALT:n tilastot.

– Peruutustutkien yleistyminen näyttäisi näkyvän kolaritilastoissa. Toisaalta parkkipaikat ovat edelleen kinkkisiä paikkoja autoilijoille. Epäselvyys pysäköintialueiden etuajo-oikeuksista, kiire ja liian kapeat pysäköintiruudut ovat yleisimpiä syitä parkkipaikkakolareihin, Heino sanoo.

Korvaus alentaa bonusta

Kaikille autoille pakollinen liikennevakuutus korvaa syyttömän kuljettajan autolle aiheutuneita vahinkoja. Syyllisen auto laitetaan kuntoon kaskovakuutuksen avulla, jolloin korvaus alentaa vakuutukseen kertynyttä bonusta.

Vakuutusyhtiö If kertoo myös lanseeranneesa uuden vakuutustuotteen. Pysäköintiturvan sisältävät kaskovakuutukset korvaavat vahinkoja ilman bonuksen alentumista, kun tuntemattomaksi jäänyt ajoneuvo on kolhinut parkkipaikalla omaa autoa.

Lähde: If, Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli