Alkoholi

Liikenne 27.7.2018

Rattijuopumusrajoissa reilua vaihtelua Euroopassa – nollatoleranssista reippaaseen maistiin

Kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä matkaillessaan kohdemaansa promillerajaa.

Alkoholia ja autoilua koskeva lainsäädäntö vaihtelee maittain merkittävästi, mutta kolme neljästä reissaavasta suomalaisesta ei tunne matkustaessaan paikallista lakia ja promillerajaa, käy ilmi kolarikorjaamo Autoklinikan teettämästä kyselytutkimuksesta*.

Liikenteen turvaamiseksi Suomessa on käytössä 0,5 promillen rattijuopumusraja. Samaa rajaa käytetään monissa muissakin maissa, mutta ei silti kaikkialla. Euroopan komission mukaan esimerkiksi Ruotsissa raja on 0,2 promillea, ja Unkarissa on käytössä nollatoleranssi.

Jo pienellä määrällä alkoholia voi olla suuri vaikutus ajokykyyn. Useimmista yllättävää lienee se, että on mahdollista, että alkoholia ja ajamista koskeva lainsäädäntö vaihtelee jopa kuskista riippuen.

Suurta vaihtelua

Esimerkiksi Latviassa rattijuopumusraja on 0,2 promillea kokemattomille kuljettajille ja 0,5 promillea muille. Maltalla ja paikoin Iso-Britanniassa taas on käytössä Suomea korkeampi 0,8 promillen raja.

alkometri

Vaikka rajat ovat useissa maissa Suomea matalammat, Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia autoilijoista ei kuitenkaan selvitä paikallista rattijuopumusrajaa matkustaessaan ulkomailla.

– Rattijuopumusrajat ovat olemassa syystä ja niistä olisi hyvä olla tietoinen myös ulkomaanmatkoilla. Samalla tulisi kuitenkin muistaa, että liikenneturvallisuuden kannalta paras ohjenuora on aina se vanha tuttu: ”jos otat, et aja”, ohjeistaa Markus Helkamäki Autoklinikalta.

Suuri osa laskisi rattijuopumusrajaa

Pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja vaikuttaa tarkkaavaisuuteen, jolloin autoilija tekee helpommin virhearviointeja liikenteessä.

Autoklinikan kyselyn perusteella jopa 52 prosenttia suomalaisista laskisikin myös Suomen rattijuopumusrajaa joko 0,2 promillen tuntumaan tai nollaan saakka.

Nollatoleranssin kannalla on neljäsosa kaikista vastanneista, jotka autoilevat vähintään satunnaisesti, ja 30 prosenttia alle 35-vuotiaista.

– On rohkaisevaa huomata, että etenkin nuoret ymmärtävät, etteivät päihteet ja autoilu sovi lainkaan yhteen, Helkamäki toteaa.

Lähde: Autoklinikka Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

*Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista ja otos kerättiin viikoilla 57 internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Jaa artikkeli