Liikenne | Uutinen | 15.9.2019

Robottibussi aloittaa liikennöinnin Espoossa – tavoitteena tulla jäädäkseen

Espoon Kerassa liikennöinnin aloittanut robottibussi GACHA tähtää pysyväksi joukkoliikenneratkaisuksi.

Jaa artikkeli

Kotimainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 tuo liikenteeseen kaikkiin sääolosuhteisiin soveltuvan autonomisen GACHA-robottibussin. Valmistajan kanssa yhteistyössä ovat olleet Espoon kaupunki ja Nokia. Askel lähemmäksi itseajavaa joukkoliikennettä otettiin 10.9. pilottitapahtumassa Nokian kampuksella Espoon Kerassa.

GACHA-bussi palvelee aluksi kolmena päivänä viikossa, tiistaista torstaihin aikavälillä 10.00–14.00. Tällöin on mahdollista liikkua maksutta robottibussin kyydissä avoimessa tieympäristössä. Lähdöt tapahtuvat Karaportti 3:n edustalta non-stop -periaatteella. Noin 1,5 kilometriä pitkän matkan toinen pää on Keran juna-aseman tuntumassa.

Gacha_robottibussi2

Valmistaja lupaa paikannusteknologiansa mahdollistavan robottibussien liikkumisen ympäri vuoden myös Suomen sääolosuhteissa. Säällä on keskeinen rooli itseajavien ajoneuvojen kyvyllä ymmärtää ympäristöään, etenkin sade, sumu ja lumisade ovat asettaneet rajoitteita tähän asti. Sensible 4:n kehittämä teknologia perustuu pitkään tutkimustyöhön Suomen olosuhteissa.

Espoon tavoitteena on saada robottibussi pysyvään liikenteeseen vuoteen 2021 mennessä. Tähtäimessä on myös kehittää Kerasta maailmanluokan kiertotalouden kehitysaluetta, jossa uudet teknologiat ja palvelut voidaan ottaa helposti käyttöön. Tavoitetta helpottaa alueella sijaitsevan Nokian kampuksen 5G-vekko, jonka kerrotaan olevan edellytys itseajaville ajoneuvoille.

Maaliskuussa 2019 yleisölle esitelty GACHA tulee vuoden 2019 aikana liikkumaan Espoon lisäksi ainakin Hämeenlinnassa ja Vantaalla.

Lähde ja kuvat: Sensible 4

Jaa artikkeli

Keskustelu