Liikenne Liikenneturvallisuus 4.9.2022

Suojatien väistämissäännöt välillä hukassa – etenkin polkupyörien osalta

Liikenneturvan kyselyssä autoilijan velvoite antaa tietä jalankulkijalle tunnettiin suht hyvin, mutta monelle kulkujärjestys oli epäselvää, kun ylittäjinä oli pyöräilijä tai sähköpotkulautailija.

Liikenneturvan kyselyssä kesän alussa näytettiin kuvaa tiestä, jonka poikki menee suojatie. Vastaajilta kysyttiin kulkujärjestyksistä, kun suojatielle on tulossa jalankulkija, pyörää taluttava, pyöräilijä ja sähköpotkulautailija.

Yli yhdeksän kymmenestä tiesi, että autoilijan on väistettävä tilanteessa, jossa suojateille tulee jalankulkija.  Viisi prosenttia uskoi, että tilanteessa jalankulkijan tulisi antaa autoilijalle tietä. Vastanneista 89 prosenttia tiesi, että autoilijan on väistettävä suojatiellä myös pyörää taluttavaa.

– Kun pyöräilijä siirtyy satulasta pyörän taluttajaksi, hänet rinnastetaan jalankulkijaan. Suojatiellä kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Lukuvuosi on alkanut ja tien päällä on taas runsaasti koulumatkalaisia, joten jokaisen kuljettajan on nyt skarpattava suojatietilanteissa. Myös ennakoiminen on tärkeää.

– Suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa ei saa ohittaa pysähtymättä. Jos näkyvyys suojatielle on rajoittunut jotenkin muuten, kuljettajan on hidastettava ja tarvittaessa pysäytettävä ennen suojatietä. Pensaiden ja pysäköityjen autojen katveisiin jää helposti ekaluokkalainen tai isompikin kulkija. Pitämällä riittävästi turvaväliä edellä ajavaan on helpompi tehdä havaintoja myös suojateille, Pohjonen korostaa.

Suojatien saa ylittää pyörällä ajaen – kulkujärjestys muuttuu

Liikenneturvan kysely osoitti, että epäselvyydet koskevat tilanteita, joissa suojatielle tulee joku muu kuin jalankulkija. Vastanneista 58 prosenttia tiesi, että pyöräilijän on väistettävä tullessaan pyörätieltä ajoradalle, vaikka tämä ylittäisikin ajoradan suojatietä pitkin. Hieman harvempi 52 prosenttia tiesi, että sähköpotkulautailija väistää tullessaan ajoradan ylitykseen.

– Sähköpotkulaudoista valtaosassa rakenteellinen nopeus on yli 15 km/h, jolloin ne rinnastetaan polkupyöriin ja niillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä. Pyörätieltä tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta suoraan ajavaa ajoradan liikennettä, jos ajoradalla ei ole väistämismerkkiä tai he eivät ole kääntymässä tielle, jota pyöräilijä ylittää, Pohjonen luettelee ja muistuttaa, että autoilijan on väistettävä pyöräilijöitä myös pihasta tullessaan ja liikenneympyrästä poistuessaan.

Epäselvyyksien lisäksi liikkeellä on myös hieman väärää tietoa pyöräilyn liikennesäännöistä.

– Aina aika ajoin kuulee väitettävän, ettei pyörällä saisi ajaa suojatiellä. Tämä käsitys on väärä. Tien saa ylittää pyörällä suojatietä pitkin ajaen, mutta kulkujärjestys ratkotaan, kuten aiemmin kerroin, Pohjonen huomauttaa.

Lähde: Liikenneturva

Jaa artikkeli