Liikenne | Uutinen | 10.12.2019

Takseille uudet pelisäännöt: lappu oikeassa takaikkunassa ilmoittaa jatkossa hinnat

Närää aiheuttanut taksien hinnastojen, sekä niiden esittämistavan, laaja kirjo koitetaan saada kuntoon helmikuussa voimaan astuvalla määräyksellä, tiedottaa Traficom.

Jaa artikkeli

Taksimuutoksen jälkeen taksien hinnoittelukäytäntö on koettu sekavaksi eri yritysten omien käytäntöjensä vuoksi. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom yhtenäistää määräyksellä hinnoitteluilmoituskäytäntöä tukeakseen hinnoittelun ymmärrettävyyttä, selkeyttä ja havainnoitavuutta.

Määräys tulee voimaan 1.2.2020 ja se koskee yksittäisiä palvelutilanteita, eli ennalta tilaamatta tai varaamatta alkavia matkoja, esimerkiksi taksiasemalta lähdettäessä.

– Antamamme määräys parantaa matkustajien mahdollisuuksia tutustua hintatietoihin ennen matkaa yhtenäistämällä tapaa, miten matkustajille ilmoitetaan hintatietoja, Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää toteaa.

Määräys velvoittaa ilmoittamaan taksimatkan hinnan tai hinnanmääräyksen perusteet matkustajalle ennen matkan alkua kirjallisesti taksin ulkopuolella. Hinnaston tulee sijaita ajoneuvon oikeanpuoleisessa takasivuikkunassa, muualla ajoneuvon oikealla sivulla tai muutoin ajoneuvon oikealle sivulle näkyvässä paikassa. Kuitenkin niin, että matkustajan on helppo havaita hinnasto.

Taksien tulee jatkossa ilmoittaa hinnastonsa kirjallisesti yhteneväisellä pohjalla.

Määräys oli aiemmin julkisella lausuntokierroksella, jossa saatujen lausuntojen perusteella hinnastosta poistettiin vertailuhinta. Sillanpään mukaan vertailuhinta keräsi paljon palautetta. Kritiikkiä vertailuhinta keräsi muun muassa siitä, että se voi antaa matkustajalle joissain tilanteissa väärän kuvan hinnastosta.

Määräyksen on tarkoitus antaa tarkat rajat esimerkiksi sille, millaisilla ikoneilla ilmoitetaan seikat joihin hinnoittelu perustuu. Hinnan tulee pääsääntöisesti määräytyä aloitusmaksun, matkan pituuden, matkan keston tai vyöhykealueisiin.

Mahdolliset lisämaksutkin tulee ilmoittaa ikoneilla. Omat symbolit löytyvät esimerkiksi tilanteille osan hinnasta perustuessa eläinten tai tavaroiden kuljetukseen, tai kyyditettävään henkilömäärään.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähde: Traficom Kuvituskuvat: Moottorin arkisto, Traficom

Jaa artikkeli

Keskustelu