muuttuva nopeusrajoitus

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 22.10.2021

Talvikauden nopeusrajoitukset käyttöön kuun loppuun mennessä

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Maanteillä aletaan jo tällä viikolla siirtyä talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Talvikauden nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa kuluvan kuun loppuun mennessä.

Talven tullessa ajokelit huononevat, joten on aika alennettujen nopeusrajoitusten. Taustana on se, että alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllätyksellisissä tilanteissa.

Pimeällä ajo lisääntyy

Talviaikana aiempaa suurempi osa kulkemisesta tapahtuu pimeään aikaan.

– Kun pimeyteen yhdistetään vielä vesi- tai räntäsade, niin näkyvyys voi olla ajoittain erittäin huono, ja muita tielläliikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, on vaikea erottaa, tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta toteaa.

Väyläviraston mukaan rajoitusten avulla säästetään vuosittain arviolta jopa kahdeksan ihmisen henki sekä estetään useita kymmeniä loukkaantumisia. Alennetut rajoitukset tukevat myös kestävän liikkumisen periaatteita, sillä niiden myötä esimerkiksi polttoaineenkulutus sekä päästöt vähenevät ja tien päällyste kuluu hitaammin.

Poikkeuksiakin sallitaan

Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maanteillä sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan esimerkiksi kaiteella sekä joillakin vähäliikenteisillä teillä esimerkiksi Pohjois-Suomessa.

Moottoriteillä korkeimmat rajoitukset voidaan pitää voimassa marraskuun loppuun asti sellaisilla ajo-osuuksilla, joilla on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällöin korkeampi rajoitus voi olla voimassa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana.

Kesärajoitukset koittavat maaliskuulla. Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis–huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Heijastimet heilumaan!

Väyläviraston Tuomas Österman muistuttaa, että jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on hyvä hoitaa heijastimet sekä pyörän valot kuntoon.

Uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo on pakollinen varuste pyörissä pimeään aikaan liikuttaessa. Myös autoilijan on syytä varmistaa, että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä

Maanteillä ajaessa on tärkeä huomioida, että tiellä saattaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden lisäksi kulkea myös hirviä, kauriita ja peuroja sekä pohjoisessa poroja, jotka voivat ilmestyä ajoreitille yllättäen.

Jaa artikkeli