Liikenneturva

Liikenne Uutinen 31.3.2016

Tee turvallisuusteko – puhdista tuulilasi

Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä. Keväauringon paistaessa on lasinpesun aika.

Keväinen aurinko on tervetullut näky, mutta liikenteessä kirkas paiste voi sokaista. Vastavalon haitta korostuu, jos tuulilasi on likainen, muistuttaa Liikenneturva.

Talven jäljiltä tuulilasin ja auton ikkunoiden sisäpinta kannattaa putsata kevätkuntoon viimeistään nyt häikäisyriskin minimoimiseksi.

– Auton ikkunoiden säännöllinen putsaus sisä- ja ulkopuolelta on pieni, mutta merkittävä liikenneturvallisuusteko. Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä. Mitä likaisempi tuulilasi, sitä suurempi on häikäisyhaitta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen summaa.

Pyyhkimet kuntoon

Ikkunapintojen puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa myös tuulilasin pyyhkimien kunto. Huonokuntoiset pyyhkijänkumit voivat naarmuttaa tuulilasia ja naarmuuntunut lasi aiheuttaa häikäisyä enemmän kuin puhdas ja hyväkuntoinen lasi. Jos sulat jättävät pyyhkiessä lasiin raitoja, on se usein sen merkki, että pyyhkijät on laitettava vaihtoon.

– Häikäistymisriskiä voi lisäksi torjua varautumalla ajoon aurinkolasein. Auton omaa aurinkolippaa kannattaa myös käyttää. Jos häikäisy yllättää tien päällä, on hyvä vähentää nopeutta. Alemmalla nopeudella havaintoja ehtii tehdä, lisäksi pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, Heiskanen vinkkaa.

Lähde: Liikenneturva Kuvituskuva: Liikenneturva/Ville-Veikko Heinonen

Jaa artikkeli