Liikenne | Uutinen | 21.1.2019

Ulkomailla autoileva – onko kaskovakuutus varmasti voimassa?

Vakuutusyhtiöillä on alueellisia ja vakuutusten voimassaoloon ulkomailla liittyviä rajoituksia, moni yhtiö myös on tarkentanut käytäntöjään vuoden vaihduttua.

Jaa artikkeli

Ulkomaille omalla autolla mielivän kannattaa tarkastaa, oman auton kaskovakuutuksen ehdot ja kattavuus.

– Kaskovakuutuksen voimassaolo riippuu vakuutusehdoista. Tavallisinta on, että kaskovakuutusten voimassaoloa on rajoitettu alueellisesti, FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan

vakuutusasiantuntija Hanna Salo kertoo.

Salon mukaan näyttäisi siltä, että ainakin POP Vakuutuksen (ja Säästöpankin vakuutusten, molemmat myöntää Suomen Vahinkovakuutus Oy) vakuutusehdoissa on rajattu kaskovakuutuksen voimassaolo ulkomailla paitsi alueellisesti, myös enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajaksi.

Rajoituksia Venäjällä

Vakuutusehdoissa on usein rajoituksia varsinkin Venäjää sekä muita Itä-Euroopan maita koskien. Maat vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

– Kaskovakuutus ei ole näissä maissa välttämättä lainkaan voimassa, tai sen saattaa saada voimaan erikseen sopimalla ja lisämaksusta. Tällainen erillinen laajennus vakuutuksen voimassaoloon saattaa olla voimassa vain tietyn ajan. Näissä maissa saattaa myös olla esimerkiksi korotettu omavastuu varkausvahingoissa.

Autopalvelu- eli hinausvakuutuksessa on yleensä erilaiset korvaussäännökset Suomessa ja ulkomailla tapahtuneissa vahingoissa. Sijaisautovakuutukset ovat voimassa yleensä vain Suomessa.

– Yhteenvetona voi todeta, että jos on suuntaamassa autolla ulkomailla, kannattaa aina tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä, mikä on juuri sen oman kaskovakuutuksen tilanne suunnitellulla matkareitillä, Salo vinkkaa.

Vihreä kortti voi olla pakollinen

Omasta vakuutusyhtiöstä, Autoliiton nettisivuilta tai Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta kannattaa tarkistaa, tarvitseeko mukaan kohdemaahan ottaa kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta eli niin sanottu vihreä kortti (green card).

– Yleensä kaskovakuutus on voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa niin sanotuissa green card -sopimusmaissa, Salo kertoo.

Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Kansainvälinen ajokortti voi olla tarpeen

EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat voimassa toisissa EU-maissa. Jotkut maat vaativat automatkailijalta kansainvälistä ajokorttia, jonka voi Suomessa hakea Autoliitosta.

Kortti maksaa 25 tai 35 euroa ja on voimassa 1 tai 3 vuotta. Autoliiton nettisivuilla www.autoliitto.fi on päivitetty lista eri maiden ajokorttimääräyksistä.

Plus-jäsenyys pelastaa tien poskesta – myös ulkomailla

Autoliiton Plus-jäsen saa veloituksetta matkan jatkamispalveluita, kuten tiepalvelua, hinauksen tai sijaisauton 42 Euroopan maassa tai maa-alueella. Plus-jäsen soittaa Suomeen saamaansa puhelinnumeroon ja voi asioida suomen kielellä.

Jäsenyys on henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu palvelu, joka varmistaa perillepääsyn. Apu siis koskee myös samassa ajoneuvossa jäsenen kanssa matkustavia.

Autoliitolla on sisarjärjestöjä ympäri maailmaa. Useimmilla on joko omia tiepalveluyksiköitä tai yhteistyökumppaneita, jotka avustavat konerikkoisia.

Jaa artikkeli

Keskustelu